BioNTech a depăşit estimările specialiştilor pentru vânzările de vaccinuri. Ce profit a înregistrat compania

12 Aug. 2021, 09:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
12 Aug. 2021, 09:25 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania BioNTech a înregistrat un profit de 2,8 miliarde de euro, astfel, depășind estimările specialiştilor pentru vânzările de vaccinuri. Profitul a atins un nivel atât de înalt datorită cererii pentru vaccinul anti coronavirus, scrie Financial Times.

Grupul german de biotehnologie a declarat că se aşteaptă ca veniturile pe întregul an de pe urma vaccinurilor dezvoltate în comun cu firma Pfizer să fie de aproximativ 15,9 miliarde de euro, cu mult peste o prognoză anterioară de 12,4 miliarde de euro.

BioNTech a declarat că până pe 21 iulie a semnat contracte pentru livrarea a 2,2 miliarde de doze pentru anul acesta, alături de peste 1 miliard de doze alocate pentru 2022. Compania se aşteapta ca, ulterior, capacitatea anuală de producţie să ajungă la 3 miliarde de doze până la sfârşitul anului.

„Noi şi partenerul nostru Pfizer am depăşit suma de un miliard de doze de vaccin anti COVID-19 livrate la nivel mondial”, a declarat Ugur Sahin, director executiv şi co-fondator al companiei. „Suntem mândri că am atins această mare etapă după doar şase luni şi că am putut ajuta oamenii mulţumită tehnologiei noastre”, mai menţionează sursa citată.

BioNTech/ Pfizer şi grupul american Moderna sunt singurele două firme care fabrică vaccinuri pe bază de mesager ARN. Acesta oferă celulelor instrucţiuni genetice pentru a produce proteine virale.

Cererea de vaccinuri cu ARN mesager din partea naţiunilor bogate a crescut mulţumită studiilor ce demonstrează a fi semnificativ mai eficiente decât vaccinurile rivale care conţin fie proteine virale, fie virus atenuat.

Profiturile BioNTech în prima jumătate a anului au atins 3,9 miliarde de euro, faţă de pierderile de 142 de milioane de euro din 2020. Veniturile din vaccin, care urmează să devină unul dintre cele mai bine vândute medicamente din lume, sunt împărţite cu Pfizer.

Acţiunile companiei au crescut de patru ori în ultimul an, lucru care facilitează implicarea în alte cercetări medicale.

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO