Bloomberg: Războiul din Ucraina schimbă ordinea mondială, dar nu așa cum a visat Putin

23 Mart. 2022, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mart. 2022, 12:20 // Actual //  bani.md

La două zile după ce Vladimir Putin și-a trimis armata în Ucraina, agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a publicat un articol despre inevitabila victorie. Se vorbea despre o „nouă eră” în care nu va mai exista dominație occidentală, legătura dintre SUA și Europa va fi ruptă, iar Rusia își va ocupa în sfârșit „spațiul și locul potrivit” în lume.

Dar războiul continuă. Și este cel puțin prea devreme pentru a proclama unificarea Rusiei, Ucrainei și Belarusului într-o singură „lume rusească”, scrie Bloomberg. RIA Novosti a eliminat rapid articolul. Dar autorul are dreptate în privința unui lucru: decizia lui Putin de a intra în război împotriva Ucrainei schimbă ordinea mondială. Cu toate acestea, deloc așa cum a plănuit el.

De la Berlin la Londra și la Tallinn, evaluările continuă cu privire la tot ceea ce trebuie făcut pentru a proteja Europa. Războiul pe scară largă nu mai este considerat ceva de neconceput. Țările regândesc ce pot cheltui, ce ar fi mai bine să cumpere și cum vor trebui să lupte. În loc să întrerupă legăturile cu Statele Unite, aliații europeni ai NATO, dimpotrivă, au strâns legăturile cu Washingtonul.

În loc să fie redusă la dimensiunea din 1997, așa cum a cerut Putin, alianța trimite mai multe trupe pe fronturile sale. Alianța a trimis încă 3.000 de soldați la granițele sale de est, precum și elicoptere, tancuri și avioane de luptă, pentru a descuraja o potențială decizie a Kremlinului de a extinde câmpul de luptă.

„Indiferent cum se va termina acest război, oricât de cinic ar suna acum, istoricii vor spune că atacul lui Putin asupra Ucrainei a dat Europei timp să repornească, să se pregătească să lupte împotriva Rusiei și apoi a Chinei. Ucraina plătește un preț mare pentru a ne câștiga timp ”, a declarat generalul Richard Barrons, fost șef al Comandamentului Forțelor Combinate Britanice.

Marea întrebare pentru Europa este: cum folosește acest timp? Decizia Germaniei de a cheltui încă 100 de miliarde de euro pentru apărare a fost cel mai evident impuls al apărării care va schimba raportul de putere atât în ​​Europa însăși, cât și în relația cu Rusia. Alte țări își măresc bugetele apărării, în special cele trei state baltice, care au avertizat de mult despre intențiile sinistre ale lui Putin.

De asemenea, ele solicită NATO baze permanente și sisteme de apărare aeriană cu rază lungă, deși nu este clar dacă vor primi toate acestea.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală