Bogăția ascunsă în adâncul oceanelor: Un milion de miliarde de dolari

26 Mai 2023, 05:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Mai 2023, 05:09 // Actual //  bani.md

Foarte puțini locuitori ai Pământului sunt conștienți de faptul că pe fundul oceanelor planetei noastre există o comoară neștiută, ascunsă, care valorează un milion de miliarde de dolari. Asta înseamnă că acolo, în adâncuri, există câte 2,5 kilograme de aur pentru fiecare om de pe Terra, însă în prezent nu există o tehnologie sustenabilă pentru extragerea acestei bogății.

Oamenii de știință au estimat că există aproximativ un gram de aur dizolvat la fiecare 100 de milioane de tone metrice de apă din Oceanul Atlantic și în Pacific. O analiză a Administrației naționale de oceanografie și atmosferică (NOAA) din Statele Unite arată că există circa 20 de milioane de tone de aur pe fundul oceanelor, potrivit IFL Science.

Prețul aurului se schimbă în mod constant, plus că este greu de găsit o valoare concretă a unei greutăți atât de mari, dar o estimare din 25 mai 2023 spune că 1 tonă de aur ar putea valora peste 63.000.000 de dolari.

Calculând cât ar valora întreaga cantitate de aur din oceane, am ajunge la colosal cifră de 1,26 de milioane de miliarde de dolari sau 1.260.000.000.000.000 de dolari. Sună atrăgător, dar a pune mâna pe aur va fi o problemă. Încă o dată, această cantitate este extrem de diluată în vasta întindere a oceanelor lumii, spun experții.

În prezent nu există o modalitate rentabilă de a extrage aur din ocean pentru a obține profit.

Un studiu din 1941 publicat în revista Nature a descris o „metodă electrochimică” de extragere a aurului din apa de mare. Cu toate acestea, costul procesului s-a dovedit a fi de cinci ori mai scump decât valoarea aurului obținut.

Primul care a descoperit existența aurului în adâncurile oceanelor din întreaga lume a fost Edward Sonstadt, în anul 1872, dar el nu a întreprins nimic în acest sens, pentru a se îmbogăți.

În anul 1990, cercetătorii au descoperit, în urma unui studiu, că există aproximativ un gram de aur în fiecare sută de milioane de tone de apă de mare sau din ocean. Oamenii de știință au calculat că oceanele din întreaga lume conțin 20 de milioane de tone de aur.
Cantitatea de aur aflată ascunsă în oceanele de pe Pământ este suficientă pentru a oferi fiecărui locuitor al planetei noastre (din cei 8 miliarde din prezent), aproximativ 2,5 kilograme de aur. Însă, extragerea aurului din adâncuri necesită tehnologii speciale, care până în prezent nu sunt sustenabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău