Bomba imobiliară a anului! Un gigant din Chișinău intră pe piața românească printr-o achiziție în Pipera

13 Mart. 2025, 14:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
13 Mart. 2025, 14:01 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Antreprenorul moldovean Viorel Godea intră pe piața imobiliară românească prin intermediul companiei sale Lagmar Impex, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Chișinău, cu peste 2.500 de apartamente date în folosință, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Investitorul și-a făcut intrarea pe piața românească anul trecut prin achiziția unui teren în Pipera, cu o suprafață de circa 7.000 de metri pătrați, de la o firmă a fostului deputat moldovean Mihail Solcan, proprietarul unui jucător important pe piața construcțiilor din Republica Moldova.

Solcan cumpărase terenul din Pipera de la familia lui George Becali, finanțatorul echipei de fotbal FCSB. Proprietatea este localizată în zona clădirilor de birouri din Pipera, unde au sediile centrale companii precum Coca-Cola, Mercedes-Benz, Bergenbier și Altex.

Acum, firma românească de dezvoltare imobiliară a lui Viorel Godea, Lagmar Invest, înființată în 2022, a inițiat procedurile aferente construcției unui ansamblu rezidențial pe terenul cumpărat.

Proiectul propus de Godea în Pipera vizează construcția unui imobil de tip bară de apartamente alcătuit din trei tronsoane, cu un regim de înălțime de două subsoluri, parter, șase etaje, plus etajul șapte retras, cu spații de birouri la parter.

Mai exact, sunt gândite 196 de apartamente de la una la patru camere, birouri cu o suprafață utilă de circa 650 de metri pătrați la parterul blocului și un total de 275 de locuri de parcare, majoritatea amenajate în cele două subsoluri.

Valoarea totală a investiției a fost calculată la circa 18,3 milioane de euro, fără TVA, potrivit unui document analizat de Profit.ro.

Aceasta este prima investiție imobiliară pe care Godea o realizează în România, spun sursele Profit.ro.

El a înființat compania Lagmar Impex în 2001 în Chișinău. Până în 2008, firma sa se ocupa doar de vânzarea de apartamente, însă ulterior a început construcția de case noi, blocuri noi și restaurarea de clădiri monumente arhitecturale.

Godea a finalizat până acum peste 18 proiecte imobiliare cu un total de peste 2.500 de apartamente și o suprafață construită cumulată de peste 210.000 de metri pătrați, potrivit informațiilor prezentate pe site-ul Lagmar.

Cu noua investiție, Viorel Godea se alătură unor investitori precum familia Bâlteanu, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Mohammad Murad, Ali Madadi, One United Properties, London Partners, Forte Partners, Hagag, Eden Capital sau Prime Kapital, care lucrează la proiecte rezidențiale în zona Pipera, după ce au speculat că spre perimetrul format din Blvd-ul Barbu Văcărescu, Șoseaua Pipera și Șoseaua Dimitrie Pompeiu, considerat City-ul românesc, fac naveta circa 100.000 de angajați.

Familia Becali a vândut, în ultimii ani, o serie de terenuri în Pipera unor dezvoltatori imobiliari precum H4L Development, Catted și IBB Holding, dar și unor antreprenori ca Andrei Lișinschi, Dumitru Dragomir, fotbalistul Florin Tănase și familiei Ionica și Gelu Pașalău în tranzacții cu o valoare cumulată de peste 60 de milioane de euro semnalate în premieră de Profit.ro. Tot Becali a vândut cu 11 milioane de euro și cele 7 hectare de teren pe care Prime Kapital construiește acum ansamblul rezidențial Avalon din aceeași zonă.

Peste 3.000 de locuințe se află în acest moment în construcție în arealul Pipera, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară SVN Romania, acesta fiind principalul pol de dezvoltare din zona de nord a Bucureștiului. Pipera este urmată de zona Fabrica de Glucoză, Aviației, Sisești și Străulești în ceea ce privește numărul locuințelor noi aflate în construcție.

Accelerarea dezvoltărilor rezidențiale din zonele adiacente Capitalei și din zona Pipera în special poate fi explicată și prin reducerea semnificativă a numărului de autorizații de construire emise pentru clădiri rezidențiale amplasate în București.

În 2024 au fost autorizați aproape 980.000 de metri pătrați utili spre construire în clădiri rezidențiale amplasate în Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, comparativ cu circa 855.000 de metri pătrați utili autorizați în București, volume care includ și reautorizările. 2024 a fost al doilea an consecutiv în care Bucureștiul a fost depășit de către Ilfov din acest punct de vedere, situația care nu se mai înregistrase din 2016.

Aproape 169.000 de unități rezidențiale au fost tranzacționate în 2024 în România, în creștere cu 6,6% comparativ  cu 2023, în timp ce numărul locuințelor vândute în București și Ilfov, cea mai mare piață regională a țării, a depășit 60.000 de unități, în creștere cu 7,6% comparativ cu 2023, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un proiect de lege prin care lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei noi stații Bălți 400 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național.

Această decizie are drept scop accelerarea conectării Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană ENTSO-E, printr-o nouă linie de interconectare cu România. LEA Bălți–Suceava va avea o lungime de aproximativ 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, traversând 12 localități și necesitând instalarea a 157 de stâlpi electrici.

Pentru desfășurarea lucrărilor, Guvernul va identifica, prin Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, proprietarii terenurilor sau imobilelor care urmează să fie expropriați definitiv sau temporar. Despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Legea prevede și derogări de la anumite prevederi legale, pentru a permite eliberarea rapidă a actelor permisive și pentru a grăbi procesele administrative, având în vedere importanța strategică a proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 37 de milioane de euro, finanțată dint-un împrumut de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un împrumut similar de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant nerambursabil de 7,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2027, iar în luna mai 2025 urmează să fie lansată licitația internațională pentru selectarea companiei care va implementa lucrările. Această inițiativă reprezintă un pas major în consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova și alinierea la standardele infrastructurale europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi