Bookfest revine la Chișinău! Intrarea pentru public este liberă

10 Aug. 2022, 12:58
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Aug. 2022, 12:58 // Actual //  MD Bani

După o pauză de doi ani, impusă de pandemie, Salonul Internațional de Carte Bookfest revine la Chișinău! Evenimentul va avea loc în perioada 31 august-4 septembrie și va fi marcat de mai multe premiere literare și nu doar. Bookfest Chișinău se bucură de Înaltul Patronaj al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu și al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Salonul de carte se va desfășura timp de patru zile la Mediacor (str. Alexei Mateevici nr. 60), într-un spațiu cu dotări de ultimă generație, care va fi inaugurat cu acest prilej. La absolut toate evenimentele integrate în programul acestei ediții Bookfest Chișinău, intrarea publicului va fi liberă.

Organizatorii anunță o prezență selectă de edituri din România și Republica Moldova, cu cărți exclusiv în limba română și cu cele mai bune prețuri de pe piață. Tabloul acestei ediții va fi întregit de personalități culturale de pe ambele maluri ale Prutului. Adrian Cioroianu, Dumitru Crudu, Radu Paraschivescu, Emilia Șercan, Sorin Ioniță, Sabina Fati, Cristian Preda, Bogdan Crețu, Ciprian Apetrei, Moni Stănilă, Spiridon Vangheli, Alexandru Vakulovski și mulți alții se vor afla în fața vizitatorilor Bookfest Chișinău, cu lansări și prezentări de carte care abordează teme de interes pentru dezbaterile publice din societatea românească și din cea moldovenească.

Unele dintre cele mai importante edituri din România și Republica Moldova îi vor întâmpina pe iubitorii de carte bună cu cele mai noi oferte editoriale: Grupul Editorial All, Grupul Editorial Art, Editura Arc, Editura AGIR / Asociația Generală a Inginerilor din România, Cartego, Curtea Veche Publishing, Didactica Publishing House, Editura „Istros” a Muzeului Brăilei „Carol I”, Editura Cartier, Editura Eikon, Editura Gama, Editura Junimea, Editura Lumen, Editura Universitaria / Universitatea din Craiova, Editura Vasiliana 98, Epigraf, Eurodidactica, Humanitas, Institutul Cultural Român, Litera, Nemira Publishing House, Prut, RAO, Supergraph Prest Com, Trei.

„Dintre toate edițiile Bookfest altele decât cea de la București, aceasta care, de cinci ani, se desfășoară în Moldova, la Chișinău, e cea mai încărcată de emoție, ea beneficiind de un dublu capital simbolic, cultural și afectiv. Iar anul acesta, reîntâlnirea noastră sub semnul cărții și al literaturii române, în contextul războiului din Ucraina e cu atât mai plină de sens și speranță”, a declarat Lidia Bodea, vicepreședinta Asociației Editorilor din România, care organizează evenimentul.

Ediția 2022 a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău beneficiază de susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a Ministerului Culturii și Universitatea de Stat Moldova, precum și de sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova. Organizatorii evenimentului sunt Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Asociația Editorilor din România.

Calendarul integral al evenimentelor din cadrul ediției Bookfest Chișinău 2022 va fi disponibil în curând pe www.bookfest.ro, dar și pe pagina oficială de Facebook a Salonului Internațional de Carte Bookfest.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă, ajuns anul acesta la ediția a XV-a. Începând din 2012, Bookfest s-a extins și în alte orașe din România – Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Târgu Mureș, Brașov – având și două ediții speciale de Crăciun la București.

În 2019, salonul a fost organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, invitatul de onoare fiind Marea Britanie. La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia, Israel, Suedia și Statele Unite ale Americii.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău