Bucurie fără margini pentru greci! Îmbunătăţirea ratingului țării creşte cererea de obligaţiuni

05 Dec. 2023, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 16:00 // Actual //  Lupu Eduard
Îmbunătăţirea ratingului pentru Grecia a dus la o creştere a cererii de obligaţiuni suverane greceşti cu 6-10 miliarde de euro.

Îmbunătățirea ratingului de ţară pentru Grecia, de către agenția Fitch (la un rating de tip investment grade), a deschis calea către includerea obligațiunilor greceşti în indicii iBoxx Euro și Bloomberg Barclays Euro Sovereign și către extinderea bazei de investitori în cursul anului 2024, scrie MoneyReview.

Grecia, rating mai bun după ani de probleme economice

Este opinia unui analist al Commerzbank, care s-a referit la raportul Fitch de vinerea trecută, precum și la actualizarea din octombrie realizată de S&P cu privire la Grecia.

„Conform informaţiilor primite de la diverși jucători de pe piață, se pare că investitorii pasivi… vor crea o cerere suplimentară de aproximativ 6-10 miliarde de euro” după noua creştere a ratingului, a comentat directorul general al Agenţiei pentru Gestionarea Datoriei Publice a Greciei, Dimitris Tsakonas, pentru Reuters.

Încep să vină investitorii

Cu aceste previziuni a fost de acord şi un director de bancă, susţinând că îmbunătăţirea ratingului „aduce câţiva investitori care nu au avut posibilitatea până acum de a cumpăra”.

Relevantă în acest sens a fost evoluţia obligațiunilor grecești pe piața europeană în cursul weekendului, spread-ul grecesc pe zece ani scăzând față de cel al Italiei și Germaniei, chiar dacă creşterea ratingului de către Fitch fusese deja anticipată de o mare parte a pieței.

Grecia, datorie publică mai sustenabilă

Potrivit opiniilor convergente ale lui Dimitris Tsakonas, ale analistului Commerzbank și ale directorului de bancă cu care a vorbit Reuters, cel mai mare beneficiu al creşterii ratingului va fi lărgirea bazei de investitori.

Tsakonas consideră totuşi că piața a inclus deja în preţ această îmbunătăţire a ratingului Greciei și că există marjă de contracție față de obligațiunile europene din cauza structurii datoriei grecești, a sustenabilității acesteia, a nevoilor limitate de finanțare și a excedentului de disponibilităţi de numerar.

Ratingul datoriei publice grecești era extrem de scăzut în urma aventurii „Grexit” conduse de politicienii de extremă stânga Alexis Tsipras și Yanis Varoufakis.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău