Businessul ține mai mulți bani în bănci decât se împrumută

22 Oct. 2021, 13:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Oct. 2021, 13:13 // Actual //  Lupu Eduard

În septembrie 2021, pentru prima dată în istoria economiei naționale creditarea netă a businessului de către sectorul bancar a atins valori negative. Acest indicator a început să se înrăutățească după 2015, iar în 2021, chiar dacă ritmul de înrăutățire s-a redus considerabil, totuși în septembrie, pentru prima dată el a atins valori negative.

Creditarea netă este calculat în baza volumul total de credite contractate de către business de la sectorul bancar minus depozitele deținute de business în bănci. Astfel în septembrie 2021 companiile din Moldova, pentru prima dată, dețin mai mulți bani în bănci sub formă de depozite decât credite luate. La moment volumul total de credite luate de către companiile din Moldova de la bănci se ridică la 32 miliarde lei, iar volumul depozitelor deținute de firme în bănci a ajuns la 32,1 miliarde lei”, constată economistul IDIS, Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, creditarea Netă a companiilor de către bănci este un indicator, care ne permite să vedem sănătatea economiei naționale. Atunci când economia funcționează bine, se dezvoltă noi proiecte și companiile atrag investiții sub formă de împrumuturi. Când lucrurile merg prost, companiile nu doar că reduc volumul de credite atrase, dar și resursele proprii preferă să le conserveze în bănci sub formă de depozite în loc să le investească în anumite proiecte de dezvoltare.

Chiar dacă portofoliul de credite bancare pentru companii în acest an înregistrează cel mai înalt ritm de creștere din ultimii 8 ani, totuși situația este departe de a fi una buna, datorită faptul că tot mai multe companii preferă să-și păstreze resursele proprii în bănci sub formă de depozite în detrimentul investițiilor în proiecte noi. În acest an portofoliul de credite pentru business crește cu 285 milioane lei lunar, comparativ cu 252 milioane lei în 2020 și 75 milioane lei în 2019. Precedentul record a fost stabilit în 2013, când portofoliul de credite pentru business creștea lunar cu 485 milioane lei.

Însă pe de altă parte depozitele deținute de companii în bănci au crescut în acest an cu 354 milioane lei în fiecare luna.

Acest indicator ne permite să constatăm că pe de o parte avem companii care lansează proiecte și au nevoie de resurse financiare, iar pe de altă parte un număr impunător de companii în lipsa unor oportunități investiționale, au decis să mențină banii în bănci.

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:37 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia rămâne fără reactivi pentru analize medicale, materiale pentru stomatologie și întreruperea medicală a sarcinilor nedorite. Aceste probleme în domeniul medical s-au abătut asupra rușilor din cauza sancțiunilor impuse de Occident după invazia Ucrainei.

Eșecul înlocuirii importurilor se simte serios în medicină. Peste 63% dintre angajații laboratoarelor medicale au raportat probleme cu aprovizionarea cu reactivi, echipamente și consumabile, potrivit unui sondaj realizat de compania Action Medicine.

Respondenții indică absența și întârzierea regulată a reactivilor și consumabilelor. 49,2% dintre respondenți au vorbit despre întreruperi în aprovizionare, 20% – despre oprirea lor completă. Doar 5,4% nu au văzut nicio schimbare în munca lor.

Fiecare al cincilea laborator din Rusia a rămas complet fără echipamente, reactivi sau consumabile.

Locuitorii Rusiei și ai capitalei se confruntă deja cu consecințele penuriei. Una dintre pacientele policlinicii din Moscova a declarat că nu a putut obține o trimitere de la medic pentru un test general de sânge din cauza lipsei de reactivi.

Probleme similare sunt observate în alte instituții medicale. De exemplu, pentru analize de sânge, majoritatea consumabilelor: ace, eprubete și reactivi erau achiziționate de laboratoare din străinătate.

După epuizarea aprovizionării cu materiale și instrumente de la furnizori, medicii stomatologi vor extrage dinții și vor pune obturații cu silicină și silydont și le-au transmis rușilor să uite de stomatologia estetică.

„Ace, mănuși, material de obturație, mase ceramice, material de amprentă, consumabile pentru endodonție – absolut totul este de import”, spune Vladimir Akhutin, directorul general al clinicii medicale Allegro.

În plus, la mijlocul lunii mai a devenit cunoscut faptul că în Rusia există o lipsă de medicamente pentru avortul medical în stadiile incipiente. Acest lucru se datorează dificultăților în furnizarea substanței active mifepristonă. Dacă problema nu se rezolvă în viitorul apropiat, femeile din Rusia vor fi obligate să recurgă la o procedură de chiuretaj pentru a întrerupe o de sarcină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău