Canada întărește frontul: Aplică sancțiuni pentru nepoata lui Putin și flota din umbră a Rusiei

25 Feb. 2025, 11:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Feb. 2025, 11:31 // Actual //  Ursu Victor

Canada a introdus noi sancțiuni împotriva Rusiei, extinzând lista de restricții la 70 de persoane și companii, inclusiv la 109 tancuri, care fac parete din flota din umbră a Rusiei. Măsurile vin la trei ani de la începutul războiului din Ucraina, urmând exemplul Uniunii Europene, Australiei și Regatului Unit.

Printre persoanele sancționate se numără Anna Țivileva, nepoata președintelui rus Vladimir Putin și viceministru al Apărării, și soțul acesteia, Sergey Țivilev, ministrul Energiei din Rusia. De asemenea, sancțiuni au fost aplicate unor figuri importante precum jurnalistul Vladimir Pozner, președintele Federației de Schi din Rusia, Elena Vealibă, și alți oficiali și oameni de afaceri, inclusiv miliardarul Igor Altușkin, fondatorul „Rusiei Compania de Cupru”.

Guvernul canadian a subliniat că aceștia sunt acuzați de sprijinirea invaziei Rusiei în Ucraina și de implicare în deportările ilegale și transferul forțat al copiilor ucraineni în teritoriile ocupate temporar. De asemenea, aceștia sunt acuzați de propagandă și manipularea opiniei publice pentru a sprijini regimul lui Putin.

Pe lângă sancțiunile individuale, Canada a vizat și instituții precum Forțele Aerocosmice Rusești și alte entități de stat implicate în război și propagandă. De asemenea, au fost impuse sancțiuni împotriva unor companii și organizații, cum ar fi „RusCupru” și „Institutul de Dezvoltare a Internetului”.

Sancțiunile vizează și 109 nave a „flotei din dumbră” a Rusiei, care sunt folosite pentru activități economice ilegale și evaziune fiscală. Canada continuă să aplice presiuni asupra Rusiei, subliniind importanța menținerii unei linii ferme de sancțiuni pentru a descuraja agresiunea Rusiei în Ucraina.

În aceleași zile, Marea Britanie și Australia au introdus cele mai mari pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului, iar Uniunea Europeană a anunțat al 16-lea pachet de sancțiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Feb. 2025, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Feb. 2025, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Pretinsele autorități diin stânga Nistrului au decis ajustarea tarifelor pentru gaz, electricitate, încălzire, apă potabilă și canalizare. Potrivit unui comunicat, „creșterea prețurilor va fi implementată într-un mod gradual, având în vedere nivelul veniturilor cetățenilor”.

Ajustarea tarifelor este rezultatul modificării mecanismului de calcul al prețului justificat economic pentru gazul natural. Acum, costul componentei de gaz utilizat la calcularea tarifelor este direct influențat de cheltuielile regiunii pentru achiziționarea și transportul gazului. În contextul economic actual, autoritățile sunt nevoite să cumpere gaz pe baza unor credite.

„Astăzi achiziționăm gaz. Achiziționăm, subliniez, cu fonduri împrumutate. Aceste fonduri sunt de natură rambursabilă. Trebuie să înțelegem acest aspect. Structura costului gazului s-a schimbat. S-au modificat și cheltuielile de livrare. Nu mai primim gaz direct, îl primim prin mai multe țări. Tranzitul prin diferite țări presupune costuri suplimentare”, a explicat Alexandr Rozenberg, pretinsul premier al enclavei.

Anterior, costul componentei de gaz pentru unii consumatori era de 1 ruble pentru o mie de metri cubi. Acum, acesta va reflecta realitățile economice actuale, atingând valoarea de 1.156,65 ruble pentru o mie de metri cubi. Creșteri proporționale sunt prevăzute și pentru alți consumatori industriali, care aveau un tarif mai mic decât cel menționat anterior.

Ajustările tarifelor vor intra în vigoare la 1 martie 2025:

  • Electricitate: Tariful va ajunge la 1,39 ruble pentru un kWh (1,61 de lei), mai mult decât dublu față de tariful actual, care variază între 0,54 și 0,72 ruble, în funcție de consum.

  • Gaz: Prețul va fi de 1,7 ruble pe metru cub (1,97 de lei), o creștere de peste două ori față de tariful actual de 0,81 ruble per metru cub. De asemenea, există limite pentru consumul de gaz: 400 de metri cubi pentru încălzire și 8 metri cubi pentru aragazuri.

  • Apă și canalizare: Tarifele pentru apă vor ajunge la 9,75 ruble pe metru cub (11,33 de lei), iar pentru canalizare, la 10,23 ruble pe metru cub (11,89 de lei). Prețurile anterioare erau de 4,52 ruble, respectiv 3,89 ruble.

  • Încălzire: Tariful pentru furnizarea căldurii va crește la 730,42 ruble (849 de lei) pentru o gigacalorie, aproape dublându-se față de prețul actual de 402,11 ruble.

Sectorul industrial continuă să rămână inactiv, deoarece gaze naturale nu ajung la întreprinderi. Drept urmare, volumul producției a scăzut cu 56% în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală