Când bogaţii ies la cumpărături: Un ceas rar Rolex din 1960 s-a vândut pentru suma fabuloasă de 2,5 milioane de dolari 

16 Mai 2023, 17:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Mai 2023, 17:44 // Actual //  bani.md

Un ceas rar Rolex Milgauss creat în 1958 care a fost iniţial destinat oamenilor de ştiinţă a fost vândut la o licitaţie pentru 2,5 milioane de dolari şi a spart recordurile pentru cea mai mare sumă plătită vreodată pentru acest model al brandului elveţian, scrie Bloomberg.

Ceasul din oţel inoxidabil, produs în 1958 şi conceput pentru a rezista la câmpurile magnetice, are un cadran negru în formă de fagure de miere, o lunetă rotativă şi un secundar în formă de fulger.

Modelul Milgauss a fost vândut în week-end de Phillips Auctioneers pentru 2,5 milioane de dolari, un record pentru acest model care a fost iniţial estimat la 1,2 milioane de dolari înainte de organizarea licitaţiei.

Ofertantul câştigător, care a depăşit o ofertă rivală venită din partea unui cumpărător din SUA, a cumpărat ceasul în numele companiei  Rolex, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Nu este neobişnuit ca firmele producătoare de ceasuri de lux să cumpere la licitaţie propriile ceasuri pentru colecţiile lor de arhivă sau pentru muzee.

Rezultatul arată că pasionaţii de ceasuri sunt în continuare dispuşi să plătească sume record pentru ceasuri Rolex rare, de epocă, în stare excelentă şi că cererea pentru modelele de lux rămâne puternică.

Rolex a renunţat la cea mai recentă versiune a Milgauss în luna martie. Ceasul antimagnetic a fost creat pentru persoanele care lucrează în laboratoare şi nu a fost niciodată la fel de popular ca celelalte modele „Professional” ale Rolex, realizate pentru scafandri, piloţi sau şoferi profesionişti de curse.

Producătorul de ceasuri a fost contactat la începutul anilor 1950 de oamenii de ştiinţă de la Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire din Geneva, mai bine cunoscut sub numele de CERN (şi care găzduieşte în prezent Large Hadron Collider). Oamenii de ştiinţă de la CERN au cerut atunci un ceas de mână care să poată indica ora cu precizie chiar şi în prezenţa unor câmpuri magnetice puternice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 09:39
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 09:39 // Uncategorized //  Ursu Victor

În timp ce Statele Unite ale Americii se confruntă în 2024 cu un deficit comercial de peste 1,3 trilioane de dolari și reacționează previzibil prin măsuri protecționiste, Republica Moldova se află într-o situație și mai vulnerabilă. Potrivit unei analize realizate de economistul Veaceslav Ioniță, țara noastră importă de 2,5 ori mai mult decât exportă, iar deficitul comercial a depășit 5,5 miliarde de dolari, un nivel fără precedent.

„Aceasta nu este doar o problemă de statistică, ci una sistemică”, avertizează Ioniță. „Dependența cronică de importuri erodează baza industrială locală, reduce activitatea economică și diminuează substanțial veniturile bugetare”.

Conform analizei, înlocuirea produselor locale cu alternative de import conduce la o contracție de trei ori a activității economice și la o scădere de până la șase ori a încasărilor fiscale. Ioniță subliniază că actualul model economic este nesustenabil și avertizează că, în lipsa unor măsuri strategice, Republica Moldova riscă să rămână o piață de desfacere pasivă într-o economie globală tot mai fragmentată.

Totuși, în această criză se ascunde și o oportunitate. Economistul propune o strategie economică axată pe dezvoltarea capacităților interne, care ar putea transforma Moldova din consumator net în actor economic activ și competitiv.

Printre soluțiile propuse se numără: substituirea importurilor prin politici de sprijin fiscal, acces la finanțare și infrastructură modernă, redresarea balanței comerciale prin stimularea exporturilor și atragerea investițiilor în sectoare competitive și crearea de locuri de muncă durabile, mai ales în agroalimentar, industrie și IT. Creșterea veniturilor bugetare, necesare pentru investiții în sănătate, educație și dezvoltare regională. „Nu putem continua cu lamentări și reacții întârziate la stimuli externi. Este nevoie de o strategie coerentă, cu obiective clare și măsuri

Deficitul comercial nu este doar un dezechilibru contabil, ci un simptom profund al vulnerabilității economice. Dar gestionat inteligent, el poate deveni punctul zero al unei transformări economice reale. Moldova are șansa – și responsabilitatea – de a ieși din capcana dependenței și de a construi un model economic durabil, orientat spre dezvoltare și independență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ