Când consumă mașina mai mult carburant? Când este pornit aerul condiționat sau când se merge cu geamurile deschise?

04 Aug. 2021, 13:15
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
04 Aug. 2021, 13:15 // Au Bani //  MD Bani

Reporterii Digi24 au realizat un experiment prin care au vrut să demonteze un mit care circulă printre șoferi: faptul că mașina ar consuma mai puțin carburant, atunci când instalația de aer condiționat e oprită, iar autovehiculul merge cu geamurile deschise.

Pentru a demonstra că acest mit e fals l-au invitat pe Emil Gâtej, specialist în condus defensiv, la o plimbare pe Autostrada Soarelui, pentru a merge cu mașina în ambele situații. Cu acest prilej, specialistul a oferit șoferilor și câteva sfaturi despre cum pot folosi corect aerul condiționat pe timpul verii, pentru a nu-și pune mașina și sănătatea în pericol.

Mitul potrivit căruia o mașină consumă mai puțin carburant atunci când merge cu geamurile deschise și climatizarea închisă a fost spulberat de către un experiment Digi24.

Emil Gâtej, specialist în condus defensiv:

Avem un consum de 5.8, cu aerul condiționat pornit. Opresc aerul condiționat și o să deschid geamurile. O să vedem ce se întâmplă. Iată, consumul a început să crească, avem un trend ascendent: 6 – 6,1 – 6,2. Deci, consumul a crescut cu 0,4 litri în câteva secunde.

Explicația e destul de simplă.

Emil Gâtej, specialist în condus defensiv:

O instalație de aer condiționat bine calibrată de producător pe mașina respectivă va crește consumul cu maxim 1 litru la suta de kilometri. Pe când geamurile deschise vor acționa ca o frână aerodinamică, aerul va fi o frână aerodinamică asupra autovehiculului, care va trebui să depună mai mult efort, pentru a compensa această rezistență la înaintare.

Sfatul specialistului pentru folosi a corect instalația de aer condiționat din mașină

Specialistul contactat de către Digi24 a oferit câteva sfaturi șoferilor despre cum să-și folosească corect instalația de aer condiționat din mașină, pentru a evita situații de genul celei din weekendul trecut, când un autovehicul a luat foc din cauza suprasolicitării instalației de climatizare, pe fondul vitezei excesive.

Emil Gâtej, specialist în condus defensiv:

Aerul condiționat, ca orice alt sistem cu care este dotat un autovehicul, trebuie să funcționeze după modelul mediu, după modelul celei mai bune economii, astfel încât să nu meargă după principiul totul sau deloc. Deloc înseamnă cum am văzut mai devreme, suportăm cu greu vântul și consumul crește, totul înseamnă că dăm la minim (…) înseamnă temperatură foarte scăzută și dăm cât putem de tare ca viteză.

Pentru a vă proteja sănătatea și mașina, specialiștii recomandă folosirea aerului condiționat pe modul automat sau să-l setați la o temperatură cu 10 grade mai mică decât cea de afară.

Realitatea Live

21 Mai 2025, 11:46
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 11:46 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În luna aprilie 2025, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut la 91,8%, față de de indicatorul de 88,6% din luna martie, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Conform BNM, oferta netă de valută de la populație a înregistrat o creștere de 65,3 milioane euro, adică +30,4%, atingând valoarea de 280,3 milioane euro. În paralel, cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 62,5 milioane euro (+25,8%), până la 305,2 milioane euro.

Pe fundalul unei dinamici echilibrate între cerere și ofertă, BNM nu a intervenit pe piața valutară în luna aprilie, lăsând mecanismele pieței să funcționeze liber.

78,3% din oferta netă de valută de la persoanele fizice a fost constituită din euro și confirmă în continuare preferința populației pentru moneda unică europeană.

În ceea ce privește evoluția cursului valutar, leul moldovenesc s-a apreciat ușor față de euro, cu 0,2% în medie, ajungând la un curs de 19,5394 MDL/EUR. La final de lună, aprecierea cumulată a fost de 0,6% față de luna martie.

Comparativ cu anul trecut (ianuarie-aprilie), oferta netă a crescut cu 18,8%, până la 909,9 mil. EUR. Cererea netă a crescut cu 24,3%, până la 1 047,2 mil. EUR, iar gradul de acoperire s-a diminuat pe medie la 86,9%, față de 90,9% în perioada similară a anului 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO