Capacele de canalizare din Chișinău, care costă peste 1000 lei, schimbate la fier uzat pentru 50 de grame de tărie

26 Apr. 2021, 11:34
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Apr. 2021, 11:34 // Actual //  MD Bani

Epopeea grilajelor și a capacelor lipsă de la gurile de canalizare din oraș, continuă. Acestea sunt, în continuare, furate și duse la fier uzat, iar străzile și trotuarele Chișinăului sunt un adevărat pericol pentru șoferi și pietoni. Subiectul a ajuns și în vizorul primarului general al Capitalei care cere măsuri urgente pentru a stopa acest lucru. Ceban a cerut responsabilior de la Exdrupo să intervină pentru a astupa găurile, iar poliției să găsească făptașii și să-i amendeze dur, scrie Realitatea.md.

Acesta a lăsat să se înțeleagă că majoritatea capacelor de canalizare din oraș ar fi furate de oameni ai străzi, de cei care consumă băuturi spirtoase și care, astfel, câștigă bani pentru a procura alcool.

„Rog Exdrupo, să nu vă transmit eu poze sau nuștiu ce unde lipsesc gurile de la canalizarea pluvială și multe alte lucrări care, probabil, se duc la fier uzat. Rog aici și poliția să intervină cât se poate de promt pentru că se pare că cineva duce acest fier în altă parte, schimbă pentru 50 de grame, sau nuștiu ce. Vă rog foarte mult. Am văzut descoperite mai multe locații pe parcursul acestei săptămâni în ieșirile în teren pe care le-am avut în ziua de sâmbătă”, a declarat Ion Ceban.

Solicitat telefonic, Adrian Costin, responsabilul pe domeniu din cadrul Exdrupo, ne-a declarat că, în prezent, cele mai multe capace de la gurile de canalizare au fost furate din sectorul Ciocana al Capitalei. Acesta însă nu ne-a putut oferi cifre exacte, întrucât este în concediu medical.

Totuși acesta susține că, în acest an, municipalitatea va achiziționa din nou un lot de grilaje de canalizare, însă mult mai moderne care vor avea și un sistem mai bun de închidere, astfel încât hoții nu le vor mai putea lua. Prețul unui capac este în jur de 1 000 de lei. Nu este clar când vor fi instalate acestea.

Amintim că un grilaj ajunge să coste și 1 300 de lei, iar prețul unui capac de canalizare se ridică la 1 200 lei.

Responsabilii de la Poliția Capitalei nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne spune câți hoți au fost prinși, în acest sens, de la începutul anului.

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău