Capacele de canalizare din Chișinău, care costă peste 1000 lei, schimbate la fier uzat pentru 50 de grame de tărie

26 Apr. 2021, 11:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
26 Apr. 2021, 11:34 // Actual //  Otilia Cotruța

Epopeea grilajelor și a capacelor lipsă de la gurile de canalizare din oraș, continuă. Acestea sunt, în continuare, furate și duse la fier uzat, iar străzile și trotuarele Chișinăului sunt un adevărat pericol pentru șoferi și pietoni. Subiectul a ajuns și în vizorul primarului general al Capitalei care cere măsuri urgente pentru a stopa acest lucru. Ceban a cerut responsabilior de la Exdrupo să intervină pentru a astupa găurile, iar poliției să găsească făptașii și să-i amendeze dur, scrie Realitatea.md.

Acesta a lăsat să se înțeleagă că majoritatea capacelor de canalizare din oraș ar fi furate de oameni ai străzi, de cei care consumă băuturi spirtoase și care, astfel, câștigă bani pentru a procura alcool.

„Rog Exdrupo, să nu vă transmit eu poze sau nuștiu ce unde lipsesc gurile de la canalizarea pluvială și multe alte lucrări care, probabil, se duc la fier uzat. Rog aici și poliția să intervină cât se poate de promt pentru că se pare că cineva duce acest fier în altă parte, schimbă pentru 50 de grame, sau nuștiu ce. Vă rog foarte mult. Am văzut descoperite mai multe locații pe parcursul acestei săptămâni în ieșirile în teren pe care le-am avut în ziua de sâmbătă”, a declarat Ion Ceban.

Solicitat telefonic, Adrian Costin, responsabilul pe domeniu din cadrul Exdrupo, ne-a declarat că, în prezent, cele mai multe capace de la gurile de canalizare au fost furate din sectorul Ciocana al Capitalei. Acesta însă nu ne-a putut oferi cifre exacte, întrucât este în concediu medical.

Totuși acesta susține că, în acest an, municipalitatea va achiziționa din nou un lot de grilaje de canalizare, însă mult mai moderne care vor avea și un sistem mai bun de închidere, astfel încât hoții nu le vor mai putea lua. Prețul unui capac este în jur de 1 000 de lei. Nu este clar când vor fi instalate acestea.

Amintim că un grilaj ajunge să coste și 1 300 de lei, iar prețul unui capac de canalizare se ridică la 1 200 lei.

Responsabilii de la Poliția Capitalei nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne spune câți hoți au fost prinși, în acest sens, de la începutul anului.

Realitatea Live

26 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Iul. 2021, 17:53 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Directorul executiv al Philip Morris International, producătorul ţigărilor Marlboro în afara Statelor Unite, a declarat că firma pe care o conduce nu va mai vinde ţigări în Marea Britanie în aproximativ 10 zece ani, scrie burkinafaso.kivazen.com.

CEO-ul companiei, Jacek Olczak, a declarat că marca emblematică a țigării Marlboro a companiei va fi scoasă de pe rafturi în Marea Britanie în următorul deceniu. De asemenea, Olczak i-a cerut guvernului britanic să interzică ţigările în următorul deceniu, comparându-le cu maşinile pe benzină şi motorină, care vor fi interzise în Regatul Unit începând cu 2030.

Potrivit responsabililor, mişcarea face parte din eforturile companiei de a opri folosirea ţigăilor tradiţionale.

„Ne putem imagina o lume fără ţigări. Cu cât se va întâmpla mai repede acest lucru, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea. Cu informaţii şi reglementări corecte, evenimentul ar putea avea loc în zece ani în anumite ţări. Iar problema ar putea fi rezolvată odată şi pentru totdeauna”, susţine Olczak.

Lupta împotriva țigărilor din ultimii ani a fost legată de problemele grave de sănătate cauzate de fumatul tutunului în întreaga lume.

Olczak a devenit CEO al companiei în luna mai și intenționează să conducă schimbarea „fără fum” a companiei. Potrivit acestuia, noua misiune a companiei este să găsească și să ofere „alternative mai puțin dăunătoare la țigări” pentru milioane de oameni care altfel ar fuma.

Philip Morris International operează separat de Philip Morris USA, care produce ţigările Marlboro în Statele Unite şi este o divizie a Altria Group. Compania s-a despărţit de Philip Morris USA în 2008 şi a anunţat recent o serie de planuri prin care se va transforma într-o companie anti-tutun, plănuind să cumpere grupul farmaceutic britanic Vectura, care face inhalatoare pentru astm. Achiziţia este estimată la 1 miliard de lire sterline.

Grupurile anti-fumat din Regatul Unit au criticat mişcarea, acuzând companiile de tutun că încearcă să dea impresia că se gândesc la sănătatea clienţilor, în timp ce vând alte produse pe bază de tutun, scrie The Guardian.

Fumatul ucide la nivel global peste 8 milioane de oameni în fiecare an. Din total, 1,2 milioane de persoane sunt nefumătoare, acestea murind din cauza expunerii constante la fumul de ţigară, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii . Dintre cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun la nivel mondial, 80% trăiesc în ţări cu venituri mici şi mijlocii.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală