Cartelurile de droguri forțează sute de copii migranți să lucreze ca soldați pentru comerțul cu cocaină din Europa

12 Iun. 2024, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Iun. 2024, 08:08 // Actual //  bani.md

Sute de copii migranți care sunt neînsoțiți în Europa sunt forțați să lucreze ca soldați pentru carteluri de droguri care devin din ce în ce mai puternice.

Acest lucru se întâmplă din cauza apetitului tot mai crescut pentru cocaină a continentului, a constatat o investigație realizată de The Guardian.

Forțele de poliție ale UE au avertizat asupra exploatării la scară industrială a copiilor africani de către rețelele de cocaină care operează în Europa de Vest, în orașe precum Paris și Bruxelles, în timp ce încearcă să extindă piața europeană a cocainei în valoare de 10 miliarde de lire sterline.

Agențiile pentru protecția copilului au avertizat că rețelele de cocaină, care exploatează oferta „nelimitată” de copii africani vulnerabili de care dispun, folosesc mijloace brutale pentru a-și controla victimele, inclusiv tortura și violul, dacă nu vând suficiente droguri.

Londra ar putea fi următoarea țintă, după ce poliția a găsit recent un număr de copii marocani și algerieni, aparent victime ale torturii, despre care cred că au fost aduși în țară de bandele de cocaină.

Preocuparea cu privire la nivelul de exploatare a fost atât de mare încât, în martie, forțele de poliție ale UE, împreună cu agențiile din Regatul Unit și ale ONU și Europol, s-au întâlnit pentru a discuta despre modul de abordare a exploatării și traficului de copii africani de către rețelele de droguri cu sediul în Europa de Vest.

„Suedia, Belgia, Olanda, Spania și Franța au prezentat mai multe cazuri concrete de exploatare a sute de minori nord-africani, recrutați de rețelele de trafic de droguri pentru a vinde narcotice. ”

O evaluare separată a forțelor de poliție ale UE care investighează criminalitatea organizată gravă și traficul de persoane a concluzionat că cele mai multe cazuri de exploatare a minorilor nord-africani au fost în Suedia, Belgia, Olanda, Spania și Franța.
Cifra adevărată ar putea ajunge la mii, cele mai recente date ale poliției arătând că 15.928 de copii neînsoțiți au ajuns în Europa în 2022, dintre care mulți au dispărut ulterior.

Un document recent al poliției federale belgiene pentru Europol a declarat: „Mii de minori străini neînsoțiți trec granițele UE în fiecare an, dispărând fără nicio urmă. Mulți dintre ei sunt <<capturați>> de cercurile criminale pentru a-i exploata, ceea ce le agravează traumele.”

Eric Garbar, șeful traficului de persoane și contrabandei la poliția judiciară federală belgiană, este unul dintre ofițerii care conduc încercările de a combate exploatarea copiilor neînsoțiți de către rețelele criminale. Acesta a spus: „În cazul minorilor africani, în esență marocani și algerieni, cel mai important domeniu este exploatarea de către OCG [grupuri criminale organizate] implicate în activități criminale precum traficul de droguri”.

„Ceea ce avem în UE este o resursă umană cu costuri reduse din Africa, care este de neoprit”

Poliția plasează „Mocro Maffia” marocană ca fiind principalul exploatator al copiilor. Organizația include câteva dintre cele mai mari carteluri de trafic de cocaină din Europa, care lucrează direct cu producătorii sud-americani. Grupul este activ în portul belgian Anvers, principala poartă de intrare a cocainei în Europa.

Mocro Maffia este foarte brutală, lansând amenințări ministrului justiției din Belgia și, în Țările de Jos, prințesei moștenitoare olandeze. La începutul acestui an, numeroși membrii ai săi implicați într-o serie de crime din ganguri au fost închiși pe viață.
Poliția are dovezi că copiii sunt traficați direct din Maroc către rețelele de cocaină din Europa, mulți ademeniți de rețelele sociale și de promisiunile unei vieți mai bune.
„Mocro Maffia înțeleg că în țara lor au la dispoziție resurse umane nelimitate”, a spus Garber.

Caroline Vrijens, comisarul flamand pentru drepturile copiilor, a declarat că copiii africani sunt „cei mai vulnerabili” din Europa și a cerut autorităților să ia măsuri urgente pentru a rezolva problema.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău