CCI a RM: 30 de antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului și-au dezvoltat capacitățile de export

30 Mart. 2022, 12:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2022, 12:32 // Bani și Afaceri //  MD Bani

La data de 29 martie 2022, s-a finalizat programul de instruire cu genericul Academia Exportatorilor AdTrade destinat celor circa 30 de beneficiari ai inițiativei de accelerare a exporturilor din cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanțat de Suedia și Marea Britanie și implementat de PNUD.

Programul de instruire a fost organizat online în perioada 2-29 martie curent de către proiectul AdTrade în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Obiectivul acestui program de instruire a fost de a oferi participanților cunoștințe noi necesare dezvoltării unei afaceri de succes, orientate spre export, prin sporirea abilităților teoretice și practice ale personalului implicat în activități de marketing și export, astfel susținând beneficiarii pentru a deveni mai competitivi pe plan internațional.

În cadrul evenimentului de lansare a Academiei Exportatorilor, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a menționat: „Importanța instruirilor pentru companiile din Republica Moldova rezultă din necesitatea diversificării și promovării exporturilor ținând cont de capacitatea limitată a pieței locale, criza regională actuală și oportunitățile de a obține o marjă de profit mai mare pentru produsele cu valoare adăugată exportate și integrarea în lanțurile valorice internaționale”.

Academia Exportatorilor se înscrie în proiectele anterioare ale Camerei de Comerț și Industrie Republicii Moldova, organizate în parteneriat cu proiectul PNUD/ AdTrade pentru a oferi asistență agenților economici de pe ambele maluri ale râului Nistru în dezvoltarea afacerilor pe plan național și internațional, identificarea partenerilor și explorarea unor noi piețe de export.

„În contextul crizei provocate de războiul din Ucraina, Moldova se confruntă cu un val mare de refugiați, precum și cu creșterea prețurilor la resursele energetice și blocarea rutelor comerciale. Motiv pentru care întreprinderile mici și mijlocii, care încă nu și-au revenit după pandemie, trebuie să facă față noilor dificultăți de ordin financiar, comercial și logistic. Proiectul AdTrade a adaptat agenda ”Academiei exportatorilor” cu subiecte care ar spori capacitățile managerilor și echipelor de export de a re-negocia contracte în situații de criză, a valorifica pe deplin avantajele acordurilor semnate de Moldova cu Uniunea Europeană, Marea Britanie și alte țări și de a se asocia pentru a exporta în comun și a identifica noi piețe de desfacere”, a menționat Natalia Iachimov, ofițeră a proiectului AdTrade. 

Instruirile au fost organizate în format interactiv, pentru a le permite participanților să-și dezvolte competențele și abilitățile practice în următoarele domenii:

  • Organizarea activității de marketing a unei companii orientate spre export;
  • Portaluri și baze de date utilizate pentru accesul pe piețele internaționale;
  • Planul de afaceri și strategia de export;
  • Contractul de export;
  • Proceduri vamale de export și condițiile de livrare INCOTERMS 2020;
  • Tehnici de comunicare și negociere;
  • Sisteme de management a calității și certificarea companiilor/produselor orientate spre export;
  • Instrumente și surse de finanțare a exportului;
  • Asocierea producătorilor și integrarea în lanțurile valorice internaționale
  • Planul anti-criză pentru întreprinderi.

Ținând cont de necesitățile participanților, un accent deosebit s-a pus  pe identificarea unor acțiuni ce ar putea fi aplicate de companii pentru a depăși criza regională, au fost oferite informații privind adaptarea planului de afaceri și strategiei de export la condițiile actuale.

Agenda programului de instruire Academia Exportatorilor AdTrade include 14 cursuri de instruire cu o durată de aproximativ 42 de ore academice.

Academia Exportatorilor este o inițiativă a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, realizată cu suportul proiectului ”Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanțat de Suedia și Marea Britanie și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:43 // Actual //  Lupu Eduard

Până la un milion de ruși au fugit în străinătate în primul an de la invazia Kremlinului în Ucraina. Acum, mii se întorc acasă, oferind o victorie propagandistică președintelui Vladimir Putin și un impuls pentru economia sa de război, scrie Bloomberg.

În condițiile în care războiul încă face ravagii, iar omul care l-a început este pe cale să își asume un nou mandat de șase ani la putere, mulți ruși se confruntă cu o alegere dificilă. Confruntându-se cu respingeri la reînnoirea permiselor de ședere, cu dificultăți în ceea ce privește transferul de muncă și de bani în străinătate și cu un număr limitat de destinații care îi mai primesc, aceștia aleg să pună capăt autoexilului.

“Afacerea nu a funcționat, nimeni nu ne așteaptă cu adevărat” în străinătate, a declarat Alexey, un fost consultant politic în vârstă de 50 de ani din Moscova, care s-a mutat în Georgia pentru a lucra ca antreprenor după ce a fost reținut la un miting anti-război în capitala rusă. El s-a întors când finanțele afacerii sale s-au epuizat, a spus Alexey. El și alte persoane intervievate de Bloomberg au cerut să nu-și dezvăluie numele de familie din motive de securitate.

Invazia din februarie 2022 a provocat un exod în masă din Rusia la o scară nemaiîntâlnită de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Mulți au plecat pentru a înregistra disidența față de război, dar și de teama de mobilizare. Când Putin a ordonat chemarea a 300.000 de rezerviști în septembrie 2022, a declanșat un nou val de plecări a sute de mii de persoane.

Fluxul de plecări a încetinit, dacă nu s-a inversat. În iunie, Kremlinul s-a lăudat că jumătate dintre toți cei care au fugit în acele zile de început s-au întors deja, iar acest lucru pare să reflecte statisticile disponibile din cele mai populare țări de destinație, precum și datele furnizate de companiile de relocare. Pe baza datelor clienților unei firme de relocalizare, Finion din Moscova, se estimează că 40%-45% dintre cei care au plecat în 2022 s-au întors în Rusia, a declarat directorul companiei, Viaceslav Kartamyshev.

Putin a lăudat întoarcerea oamenilor de afaceri, a antreprenorilor și a specialiștilor cu înaltă calificare ca fiind o “tendință bună”. El consideră că afluxul este un semn de sprijin pentru politicile sale, indiferent de motivele reale ale întoarcerii lor acasă, și o dovadă că rușii au “un sentiment de apartenență, o înțelegere a ceea ce se întâmplă”.

Poveștile de revenire sunt folosite în mod activ în propagandă ca o confirmare a “rusofobiei” din Occident, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoare a firmei de consultanță politică R.Politik și senior fellow la Carnegie Russia Eurasia Center. Pentru Putin, acest lucru contează, deoarece “îl alimentează, îi oferă dovezi suplimentare că a avut dreptate”, a spus ea.

Mii de expatriați care se întorc în țară ajută, de asemenea, Rusia să facă față sancțiunilor din timpul războiului și să obțină o performanță economică solidă. Potrivit estimărilor Bloomberg Economics, migrația inversă a adăugat probabil între o cincime și o treime la creșterea economică anuală de 3,6% a Rusiei în 2023.

Cu toate acestea, lucrătorii care se întorc în țară constituie doar un procent estimat la 0,3% din numărul total de angajați. Acest lucru nu contribuie prea mult la atenuarea penuriei acute de pe piața forței de muncă, dar evidențiază contribuția supradimensionată a repatriaților la activitatea economică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău