Ce faci dacă ai băgat bani în criptomonede care s-au ”prăbușit”

03 Oct. 2022, 04:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Oct. 2022, 04:27 // Actual //  bani.md

Analiștii financiari spun că investiţia în criptomonede poate fi foarte profitabilă, în anumite cazuri de ordinul a sute sau mii de procente. În acelaşi timp presupune şi asumarea unor riscuri ridicate, care se pot dovedi a nu fi potrivite pentru orice investitor.

Astfel sunt mulți care au băgat bani în criptomonede despre care credeau că vor avea ceșteri, unele chiar au avut până la un moment dat, ca acum să se vadă cu cea mai mare parte din investiție pierdută. Unii aleg să aștepte până la un moment dat când piața va reveni. Alții, speriați de situația pe care nu o luaseră în calcul, la momentul investiției văzând doar potențialul profit, aleg să scoată banii chiar dacă ies în pierdere.

Valoarea criptomonedelor a scăzut însă foarte mult în această perioadă și chiar și cele considerate foarte stabile ca Bitcoin sau Ethereum s-au zdruncinat destul de mult. Astfel, rămâne întrebarea: ce facem dacă moneda în care am investit a scăzut foarte mult și nu mai dă semne de redresare?

Ce să faci dacă ai criptomonede care se devalorizează de la un minut la altul

Expertul economic Claudiu Năsui, a explicat într-un interviu acordat Ziare.com, cât de riscant este acum să bagi bani în criptomonede și în ce ai putea investi, totuși, dacă îți dorești neapărat să deții și un astfel de portofoliu.

Cum minimizezi pierderile dacă ai investit într-o critomonedă slabă? ”Vei fi mai mult pe pierdere dacă vinzi mai târziu”, a spus Claudiu Năsui.

”Este o greșeală care se face în investiții ”să te căsătorești cu portofoliul tău”. Adică cumperi o acțiune și ea scade și apoi tot aștepți să crească la cât era să poți să o vinzi. Câteodată ea nu mai crește. Deci este posibil să te adâncești în pierderi. Chiar dacă la un moment dat va crește, dacă anticipezi că va scădea, o vinzi și o cumperi mai jos și vinzi apoi la un preț mai mare”, a recomandat expertul.

Claudiu Năsui: Nu recomand cripto în perioada următoare decât dacă cineva are motive să creadă că moneda aceea va crește”

Tot specialiștii recomandă ca în criptomonede să fie investite doar sume pe care ești dispus să le pierzi şi care să nu îţi afecteze viaţa. Sunt mulți însă care, dornici de îmbogățire sau de ieșire din sărăcie, investesc banii de întreținere, de exemplu. De multe ori, rămân și fără aceia.

”Practic piața cripto, după mine, este bitcoin și restul. Nu zic ca celelalte criptomonede nu sunt bune pentru investiții dar cred că sunt ecosisteme prea mici pentru a nu fi influențabile de către cineva. Bitcoin a trecut niște teste ale pieței și încă se ține bine pe picioare.

Criptomonedele au mai scăzut în ultima perioadă, la fel ca și acțiunile în bursă.

Cei care au investit și investesc în active, fie că vorbim despre criptomonede, acțiuni, imobiliare, după mine riscă. Trebuie să aibă o probabilitate rezonabilă că va fi un randament foarte bun pe activul respectiv.

Ce se va întâmpla în viitorul apropiat? Nu recomand cripto în perioada următoare decât dacă cineva are motive foarte bune să creadă că o monedă va crește. Eu recomand ca lumea să stea pe dolar. Din informațiile care sunt în acest moment, aceasta este recomandarea mea”, a explicat Claudiu Năsui.

De ce își păstrează oamenii o parte din economii în criptomonede. ”Guvernele totalitare nu pot bloca finanțarea în bitcoin”

Cu toate că în această perioadă sunt destul de vulnerabile, mulți oameni aleg să își țină o parte din economii sau să facă plăți în criptomonede. Unde mai punem că există câteva guverne locale și naționale folosesc oficial bitcoin. El Salvador și Republica Centrafricană au adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată, în timp ce Ucraina acceptă donații în bitcoin pentru a finanța rezistența împotriva invaziei ruse, scrie wikipedia.

Pe de altă parte, statul nu poate impozita criptomonedele.

”Sunt un activ ca oricare altul care are numite specificități, iar în funcție de ele pariază sau nu pe acestea”, a spus Claudiu Năsui.

”Bitcoinul a fost folosit inclusiv pentru a transfera bani în Ucraina sau pentru dizidenți în regimuri totalitare pentru că este imposibil de oprit de către guvern. Guvernele totalitare nu pot bloca finanțarea în bitcoin.

În plus, statul nu are cum să pună poprire pe un cont în bitcoin. Doar dacă ar face ceea ce face un hacker, să decripteze. Dar îți trebuie o putere de calcul atât de mare încât niciun stat nu ar fi interesat să o folosească.

Într-adevăr, statul poate impozita doar sumele obținute din vânzarea criptomonedelor pentru că aceste tranzacții sunt făcute pe niște burse transparente”, a punctat expertul.

Năsui a mai spus că pe piață sunt zeci de mii de criptomonede și că ”este destul de ușor să faci o astfel de monedă, în prezent”.

Valoarea unei criptomonede bitcoin (BTC) a scăzut sub 20.000 de dolari, la mai mult de jumătate de cât valora la începutul anului.

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ