Ce ne așteaptă în 2023? Carnea crescută în laborator vine în magazin. Americanii au aprobat puiul artificial

01 Ian. 2023, 07:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Ian. 2023, 07:37 // Actual //  bani.md

Dacă anul 2022 ne-a învățat ceva, este că lucrurile pe care le considerăm de la sine în prezent nu sunt garantate mâine. Va aduce anul viitor sfârșitul lui Twitter? Desființarea criptomonedelor? Bilete la prețuri accesibile pentru Taylor Swift? O formă complet nouă de democrație? S-ar putea să nu putem prezice ce va evolua sau chiar dispărea în 2023, dar avem o idee destul de bună despre tendințele care ar putea lua lumea cu asalt în următoarele 12 luni.

NYP a consultat experți dintr-o gamă largă de domenii pentru a afla părerea lor despre marile schimbări care vor face ca anul 2023 să fie atât de memorabil. Iată la ce ne putem aștepta în anul 2023:

Carnea „falsă” crescută în laborator a parcurs un drum lung din 2013, când cofondatorul Google, Sergey Brin, a plătit 330.000 de dolari pentru primul burger creat din celulele stem ale unei vaci vii. Dar lucrurile au luat o mare întorsătură la începutul acestui an, când Food and Drug Administration a finalizat o „consultare înainte de introducerea pe piață” a puiului crescut în laborator de către compania californiană Upside Foods. FDA nu a mai avut „nicio altă întrebare” cu privire la siguranța produsului, aducând carnea cultivată în laborator cu un pas mai aproape de meniurile restaurantelor și de rafturile magazinelor alimentare.

FDA a aprobat puiul artificial

Upside Foods, cu sediul în California, a avut o mare victorie în 2022, când FDA a finalizat analizele inițiale ale produselor sale din carne cultivată în laborator fără a avea preocupări majore.  Dacă totul merge bine, „carnea” Upside (cum ar fi burgerul de pui artificial) va apărea în curând în farfuriile din întreaga țară, una dintre numeroasele proteine bioingineriale aflate acum în curs de dezvoltare de către concurenți.

Un purtător de cuvânt al Upside a declarat pentru NY Post că încă mai așteaptă aprobarea autorităților de reglementare – USDA trebuie să efectueze inspecțiile la instalația de producție – dar puiul lor crescut în laborator  va fi în curând în meniul de la Atelier Crenn din San Francisco, unde „bucătarul cu trei stele Michelin Dominique Crenn și-a pus ștampila de aprobare pe produsele noastre”.

Marea întrebare este: o vor aproba consumatorii? Potrivit sondajelor de opinie publică, în SUA doar persoanele foarte în vârstă și cele mai puțin educate se împotrivesc consumului de proteine crescute în laborator. Iar investitorii au băgat deja aproximativ 2 miliarde de dolari în carnea cultivată pe celule – care include start-up-uri concurente precum Gelatex Technologies și Eat Just – doar în ultimii doi ani, potrivit datelor Crunchbase.

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO