Ce (PROFIT) are Bemol de la comercializarea unui litru de benzină A95. DOC

07 Mai 2021, 11:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
07 Mai 2021, 11:16 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În premieră, cifre din contabilitatea unei rețele de benzinării din Moldova, au fost publicate online.

Nu, nu este o scurgere de informații.

Administrația companiei este cea care a decis să transparentizeze la maxim modul de formare a prețurilor la combustibili..

„În contextul modificărilor la prețurile cu amănuntul ale principalelor tipuri de produse petroliere și pentru informarea corectă a clienților noștri, compania Bemol Retail SRL a decis sa facă publice informațiile cu privire la costul de achiziție și formarea prețului de vânzare.”, scrie compania BEMOL în cadrul unui comunicat de presă.

Compania s-a referit, în special, la calculele realizate pe data de 28 aprilie 2021, când a fost operată majorarea prețului la combustibili.

Calculul arată că la vânzarea fiecărui litru de benzină, compania suferă pierderi de 4 bani.

Costul de achiziție la produsele petroliere este determinat de costul de import, taxele și impozitele aferente devămării produselor, precum și costurile de transport legate de livrarea pe teritoriul Republicii Moldova.

În acest context, conform Legii privind piața produselor petroliere, precum și metodologiei de calcul aplicate de ANRE la determinarea costurilor reglementate atribuite exclusiv segmentului produselor petroliere, ultima modificare a prețului de vânzare cu amănuntul din 28 aprilie 2021 include următoarele componente financiare:

Cu această ocazie, ne exprimam deschiderea de a prezenta persoanelor competente, inclusiv reprezentanților mass media, politicienilor și altor persoane publice interesate, informațiile financiare detaliate, documente confirmative și alte informații legate de acest calcul. Informațiile și materialele aferente, pot fi solicitate la sediul Bemol Retail SRL, situat pe adresa: Municipiul Chișinău, str. Moara Roșie 5/1.

De asemenea, în orice moment ne puteți contacta, apelând linia telefonică directa 14-009 sau prin intermediul adresei electronice: info@bemol.md.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO