Ce se întâmplă la Kremlin. Lupta celor trei grupuri de influență pentru ca Putin să rămână la putere

23 Mart. 2023, 05:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mart. 2023, 05:07 // Actual //  bani.md

Deși există procese în cadrul sistemului politic rus care distrug încet regimul, există cel puțin câțiva „stâlpi” în Kremlin care sunt interesați personal să mențină puterea în mâinile lui Vladimir Putin, scrie Volodimir Kravcenko.

Da, Kremlinul aproape că și-a pierdut monopolul asupra resursei de putere, așa cum demonstrează povestea cu proprietarul Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, dar situația a fost adusă sub control, iar generalii ruși își mențin loialitate față de putere.

În același timp, grupul din jurul lui Iuri Kovalciuk, care a fost susținut invadarea Ucrainei, s-a consolidat la Kremlin în ultimul an.

„Acţionarul băncii Rossia este cel mai interesat de continuarea menţinerii lui Putin la putere, deoarece întreaga influenţă a susţinătorului teoriilor conspiraţiei în sistemul politic rus se bazează pe apropierea sa personală de „şef”. Îl va sprijini pe Putin până la capăt, pentru că de îndată ce actualul președinte al Federației Ruse va pleca, se va prăbuși și poziția fraților Kovalciuk”, notează Kravcenko.

De asemenea, în cursul anului, a crescut influența adjunctului șefului administrației prezidențiale, Serghei Kirienko, care supraveghează teritoriile ucrainene ocupate și controlează întregul bloc al „elitei” ruse moderne care îi include pe prim-ministrul Mihail Mișustin, prim-vicepreședintele Consiliului Federației Andri Turciak, proprietarul PMC „Wagner” Eevgheni Prigojin și alții. Grupul Kovalciuk-Kirienko interacționează activ cu grei precum secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse Nikolai Patrușev și șeful Rosneft, Igor Secin. Dar influența acestui „triumvirat” nu înseamnă deloc că reprezentantul său va deveni succesorul lui Putin”, subliniază expertul.

Situația este că niciunul dintre „turnurile Kremlinului” nu are resursele să preia puterea în propriile mâini, așa că toată lumea este interesată să-l mențină pe Putin la putere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Ian. 2025, 17:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Ian. 2025, 17:57 // Actual //  Ursu Victor

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), cunoscut pentru orientarea sa de extremă dreaptă, intenționează să repună în funcțiune gazoductul rusesc „Nord Stream” dacă ajunge la guvernare. Declarația a fost făcută de candidata la funcția de cancelar a partidului, Alice Weidel, în cadrul unui congres federal, potrivit publicației Welt.

„Vom relua exploatarea gazoductului Nord Stream, puteți fi siguri de asta”, a afirmat Weidel. De asemenea, ea a promis că, sub conducerea sa, guvernul va demola toate turbinele eoliene, pe care le-a numit „rușinoase”, și va reactiva centralele nucleare. Germania a renunțat definitiv la energia nucleară în 2023.

Anterior, copreședintele AfD, Tino Chrupalla, a cerut, de asemenea, restabilirea funcționării „Nord Stream”. El a acuzat „oponenții independenței energetice a Germaniei” pentru distrugerea gazoductelor și a solicitat investigarea incidentului din 26 septembrie 2022, când explozii au avariat „Nord Stream 1” și o parte din „Nord Stream 2”.

Gazoductele au fost avariate în apele economice ale Suediei și Danemarcei, într-un incident care a generat multiple speculații. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat „anglo-saxonii” de organizarea sabotajului, afirmând că distrugerea infrastructurii energetice europene le-a fost favorabilă. În schimb, presa germană a vehiculat teoria implicării unor cetățeni ucraineni, sub coordonarea generalului Valeri Zalujnîi, la acel moment comandantul forțelor armate ale Ucrainei.

În urma exploziei, „Nord Stream 1” a fost complet distrus, iar din „Nord Stream 2” a rămas intactă doar una dintre cele două conducte. La momentul incidentului, ambele gazoducte erau nefuncționale: unul era în mentenanță, iar celălalt nu fusese activat din cauza tensiunilor politice generate de recunoașterea de către Kremlin a așa-ziselor republici Donețk și Lugansk.

Alegerile parlamentare anticipate din Germania vor avea loc pe 23 februarie 2025. Principalii rivali ai lui Alice Weidel sunt actualul cancelar Olaf Scholz (SPD), liderul Uniunii Creștin-Democrate, Friedrich Merz, și vicecancelarul Robert Habeck (Alianța 90/Verzii). Potrivit sondajelor, CDU este în frunte cu 30% din intențiile de vot, urmată de AfD cu 20%, în timp ce SPD are doar 17%.

Fondată în 2013, AfD este o formațiune populistă de dreapta, cunoscută pentru pozițiile sale împotriva migrației, critici la adresa Uniunii Europene și susținerea unor relații economice și politice mai apropiate cu Rusia. Membri ai partidului au vizitat Crimeea ocupată în 2018, sfidând sancțiunile UE. Investigații realizate de The Insider și Spiegel au dezvăluit că reprezentanți AfD au coordonat acțiuni politice cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală