Ce țară are cel mai scump internet din lume. Pe ce loc se află Republica Moldova

23 Mai 2024, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mai 2024, 15:36 // Actual //  bani.md

Moldova se clasează pe locul nouă în lume în rândul țărilor cu cel mai ieftin internet fix, potrivit unui nou raport global. Utilizatorii din Moldova plătesc în medie 9,19 USD pe lună pentru serviciile de internet, o sumă considerabil mai mică decât în multe alte țări, arată datele cable.uk.

Deși costul internetului în Moldova este mai mare decât în Ucraina (7,35 USD) și România (8,6 USD), este totuși mai mic decât în Bulgaria (10,47 USD) și Turcia (10,95 USD).

Topul țărilor cu cel mai scump internet fix:
– Insulele Solomon: 457,84 USD pe lună
– Burundi: 304,57 USD
– Insulele Turks și Caicos: 212 USD
– Insulele Virgine Britanice: 189 USD
– Bermude: 185 USD

Aceste prețuri ridicate se datorează în principal dificultăților de instalare a infrastructurii în zonele insulare și izolate.

Topul țărilor cu cel mai ieftin internet fix:
– Sudan: 2,4 USD pe lună
– Argentina: 5,17 USD
– Belarus: 7,03 USD
– Ucraina: 7,35 USD
– Egipt: 8,31 USD

Costul internetului în alte țări:
– Vietnam: 8,7 USD
– Croația: 21,9 USD
– Muntenegru: 25 USD
– Italia: 30,9 USD
– Spania: 31,9 USD
– Slovenia: 40,3 USD
– SUA: 65 USD
– Norvegia: 80,2 USD
– Emiratele Arabe Unite: 142,6 USD

Clasamentul demonstrează că, deși Moldova nu are cel mai ieftin internet fix din lume, costul rămâne semnificativ accesibil în comparație cu multe alte state. Accesul la internet rapid și la prețuri reduse continuă să fie un avantaj competitiv important pentru țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Dec. 2024, 17:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Dec. 2024, 17:44 // Actual //  Ursu Victor

Ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a oferit clarificări importante în legătură cu avizul votat de Guvern referitor la legea propusă de Viorel Barda, care prevede un moratoriu pe datoriile fermierilor. Catlabuga a subliniat că, deși există încă multe neînțelegeri și confuzii în presă, avizul guvernamental a fost aprobat și va include sprijinul Ministerului Agriculturii față de fermieri.

„Avizul a fost votat, iar tot sprijinul nostru pentru fermieri va fi reflectat în acest aviz. Este un proces care a implicat propuneri din partea Ministerului Finanțelor și Justiției, iar unele dintre acestea vor fi probabil acceptate parțial. Sperăm că, într-un termen scurt, legea va putea trece prin două lecturi și va intra în vigoare cât mai repede”, a declarat ministra.

Catlabuga a menționat și faptul că Ministerul Agriculturii urmărește să mențină un echilibru între fermieri și producători, indicând că, până acum, au fost întocmite 7.087 de acte de constatare pentru 3.380 de agenți economici, care au terenuri afectate de cel puțin 40%. În acest sens, ministrul a subliniat importanța unui dialog deschis și constructiv cu fermierii pentru a analiza fiecare caz în parte.

„Actul de constatare și raportul statistic agricol vor fi elementele esențiale pentru a stabili eligibilitatea fermierilor în cadrul acestui moratoriu. Vrem să păstrăm calmul și să aplicăm legea în mod corect, analizând fiecare caz individual”, a adăugat Ludmila Catlabuga.

În ceea ce privește modificările aduse proiectului inițial de către deputați, ministra a explicat că acestea reflectă cerințele fermierilor și sunt destinate să îmbunătățească condițiile acestora. Totuși, unele ajustări, cum ar fi proporția de 40% din suprafața afectată, au fost modificate față de propunerea inițială.

„Modificările sunt mici, dar importante pentru a face legea mai aplicabilă și eficientă. De exemplu, furnizorii de inputuri nu mai sunt inclusi în această versiune a proiectului, în urma discuțiilor și solicitărilor fermierilor”, a conchis Ludmila Catlabuga.

La sfârșitul săptămânii trecute, deputații au votat astăzi instituirea unui moratoriu asupra plății datoriilor restante ale fermierilor, inclusiv a majorărilor și penalităților, până la 31 octombrie 2025. Legea secetei propusă de Alexandru Trubca, președintele Comisiei Agricultură a fost pusă pe pauză.

În legea propusă de Trubca  s-a clarificat chestiunea cu datoriile acumulate începând cu 1 septembrie 2022 vor fi eligibile pentru beneficiile legii, eliminând interpretările ambigue din legislația actuală. Totodată, au fost incluși furnizorii de inputuri agricole printre potențialii beneficiari ai legii, iar creditorilor li se interzice cesionarea creanțelor fără acordul debitorilor.

Totodată, un alt aspect din legea lui Trubca este legat de organizațiile de creditare nebancară, în special în sudul țării, unde agricultorii se confruntă cu abuzuri legate de executările silite pentru echipamente agricole, terenuri și alte active. „Este crucial să intervenim pentru a preveni interpretările abuzive ale legislației.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
Advertisement

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!