Ce trebuie să faci în prima zi de salariu ca să economisești mai mult? Lifehack de la un trainer de finanțe personale

25 Mart. 2022, 11:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Mart. 2022, 11:47 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Este deja cunoscut faptul că avem nevoie de economii financiare pentru situații neprevăzute. Evenimentele din ultima perioadă ne-au demonstrat încă o dată cât de mult avem nevoie de banii „lăsați de o parte” pentru zilele negre. Specialiștii recomandă mai multe metode prin care putem economisi bani.

În primul rând este necesar să realizăm un „audit” al veniturilor și cheltuielilor noastre. Doar în așa fel vom ști unde cheltuim cei mai mulți bani. Una dintre cele mai cunoscute metode de economisi este regula 50-30-20. Alocă 50% din venit necesităților tale de bază și obligațiilor. Alocă 30% din venit pentru dorințe: divertisment și hobby-uri. 20% din veniturile tale ar trebui utilizate pentru obiectivele financiare pe termen lung și situațiile neprevăzute.

Pentru a economisi mai mult, primul trainer de finanțe personale din Republica Moldova, Daniela Secinschii recomandă regula „achită-te pe tine primul”.

„Asta ar însemna că prima cheltuială din banii noștri, din veniturile pe care le avem, fie că este vorba de salariu, dividende, remunerare printr-un contract de servicii, trebuie să fie pentru tine, adică pui de o parte 10% din banii pe care îi ai.”

Așadar, în prima de zi de salariu, alocă 10% din venitul tău pentru economii. Astfel, vei reuși să economisești mai multe pentru dorințele și visurile tale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

07 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2022, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul alocă mai puțini bani la ministerul Infrastructurii, dar și cel al Agriculturii. Informațiile se regăsesc în proiectul de Lege a Bugetului pentru anul 2023, aprobat de cabinetul de miniștri. 

Cel mai mult s-a tăiat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu – 1,5 miliarde lei. Astfel, dacă în 2022, bugetul acestui minister era de 6,1 miliarde lei, pentru 2023 este prevăzut un buget de 4,6 miliarde lei, scrie realitatea.md.

Ministerul Economiei, în fruntea căruia se află Dumitru Alaiba, a pierdut 574 de milioane de lei, comparativ cu anul trecut. Astfel, de la un buget de 827 223 700 lei, cât a fost anul trecut, s-a redus până la 252 939 900 lei.

Veste proastă și pentru agricultori, bugetul ministerului de resort a scăzut cu 550 milioane lei, asta chiar dacă acest an a fost unul secetos, iar scumpirea carburanților și a inputurilor le-a dat mari bătăi de cap fermierilor. Astfel, bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

Bugetul ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost diminuat cu 139 de milioane de lei și va fi de peste jumătate de miliard. Totodată, ministerul Mediului va fi redus cu 37 de milioane de lei, până la 561 712 700 lei.

Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023 prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei. Deficitul bugetar anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău