Cea mai bogată femeie din Europa de Est anunță planuri grandioase. Controlează și o televiziune din Chișinău

07 Feb. 2024, 11:31
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2024, 11:31 // Slider //  Lupu Eduard

După decesul omului de afaceri ceh Petr Kellner, cel mai bogat om din Europa de Est, soția sa a preluat frâiele afacerilor, inclusiv ale PPF Group, cel mai mare fond de investiții din regiune, cu active de peste 43 de miliarde de euro.

Când cel mai bogat om din Europa de Est a murit într-un accident de elicopter, aproape nimeni nu știa numele soției sale. Trei ani mai târziu, numele Renata Kellnerova este asociat complet cu afacerea familiei, un imperiu de telecomunicații, media, servicii financiare și comerț electronic cu sediul la Praga, care are 61.000 de angajați și operează în 25 de țări.

Acum, în primul său interviu, Renata Kellnerova a detaliat planurile grupului ceh PPF, care deține și Pro TV, dar și subsidiara din Republica Moldova Pro Tv Chișinău.

Planurile includ acum îndepărtarea de piețele din Asia și noi achiziții în Europa. Deși nu există încă un calendar exact pentru ieșirea completă din Asia, „obiectivul principal al afacerii noastre s-a mutat spre Vest în ultimii trei ani”, spune Kellnerova.

Cu lichidități suplimentare la îndemână și rate ale dobânzilor mai mari care apasă asupra evaluărilor activelor, PPF scanează Europa în căutarea unor noi ținte de achiziție. Cele mai mari achiziții făcute până acum au fost preluarea unei participații în InPost, o companie poloneză de comerț electronic, și obținerea unei participații la postul german ProSiebenSat.1 Media.

În regiune, PPF este poate cel mai bine cunoscut ca proprietar al unor posturi de televiziune private în șase țări din Europa de Est și al uneia dintre cele mai mari companii de telefonie din Republica Cehă.

Cu active în valoare de 43 de miliarde de dolari, PPF a apărut ca unul dintre principalii câștigători ai tranziției post-comuniste din Republica Cehă, un succes pe care Petr Kellner l-a valorificat prin extinderea pe piețele în creștere rapidă din Rusia și China. Dar, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina a dat peste cap geopolitica și afacerile, multe companii, inclusiv PPF, au acum ca prioritate creșterea mai aproape de casă.

Într-un schimb de e-mailuri cu Bloomberg News, primele sale comentarii publice către mass-media de când a preluat conducerea PPF, Kellnerova a povestit perioada dificilă pe care a petrecut-o pentru a se familiariza cu operațiunile complexe ale companiei după moartea bruscă a soțului său.

„Prima prioritate a fost să asigur stabilitatea PPF, iar apoi să încep din nou dezvoltarea afacerii. Mi-am dat seama că PPF este ceva personal pentru mine și că sarcina mea este să îi pregătesc pe copiii noștri, astfel încât să aibă posibilitatea de a prelua ei înșiși conducerea grupului într-o zi”.

De când a preluat controlul, femeia de 56 de ani și-a pus amprenta asupra companiei. Ea a supervizat o îndepărtare majoră de Asia – cândva o sursă cheie de venit – și și-a îndreptat atenția înapoi către piețele occidentale. A ales un nou director general și s-a despărțit de unii dintre aliații apropiați ai soțului său decedat. Ea a adus compania în proprietatea deplină a familiei prin cumpărarea participațiilor de la doi acționari minoritari, apoi s-a numit pe sine și pe cele trei fiice ale sale în consiliul de administrație al unui nou holding care adăpostește toate activele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău