Cea mai bogată femeie din Europa de Est anunță planuri grandioase. Controlează și o televiziune din Chișinău

07 Feb. 2024, 11:31
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2024, 11:31 // Slider //  Lupu Eduard

După decesul omului de afaceri ceh Petr Kellner, cel mai bogat om din Europa de Est, soția sa a preluat frâiele afacerilor, inclusiv ale PPF Group, cel mai mare fond de investiții din regiune, cu active de peste 43 de miliarde de euro.

Când cel mai bogat om din Europa de Est a murit într-un accident de elicopter, aproape nimeni nu știa numele soției sale. Trei ani mai târziu, numele Renata Kellnerova este asociat complet cu afacerea familiei, un imperiu de telecomunicații, media, servicii financiare și comerț electronic cu sediul la Praga, care are 61.000 de angajați și operează în 25 de țări.

Acum, în primul său interviu, Renata Kellnerova a detaliat planurile grupului ceh PPF, care deține și Pro TV, dar și subsidiara din Republica Moldova Pro Tv Chișinău.

Planurile includ acum îndepărtarea de piețele din Asia și noi achiziții în Europa. Deși nu există încă un calendar exact pentru ieșirea completă din Asia, „obiectivul principal al afacerii noastre s-a mutat spre Vest în ultimii trei ani”, spune Kellnerova.

Cu lichidități suplimentare la îndemână și rate ale dobânzilor mai mari care apasă asupra evaluărilor activelor, PPF scanează Europa în căutarea unor noi ținte de achiziție. Cele mai mari achiziții făcute până acum au fost preluarea unei participații în InPost, o companie poloneză de comerț electronic, și obținerea unei participații la postul german ProSiebenSat.1 Media.

În regiune, PPF este poate cel mai bine cunoscut ca proprietar al unor posturi de televiziune private în șase țări din Europa de Est și al uneia dintre cele mai mari companii de telefonie din Republica Cehă.

Cu active în valoare de 43 de miliarde de dolari, PPF a apărut ca unul dintre principalii câștigători ai tranziției post-comuniste din Republica Cehă, un succes pe care Petr Kellner l-a valorificat prin extinderea pe piețele în creștere rapidă din Rusia și China. Dar, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina a dat peste cap geopolitica și afacerile, multe companii, inclusiv PPF, au acum ca prioritate creșterea mai aproape de casă.

Într-un schimb de e-mailuri cu Bloomberg News, primele sale comentarii publice către mass-media de când a preluat conducerea PPF, Kellnerova a povestit perioada dificilă pe care a petrecut-o pentru a se familiariza cu operațiunile complexe ale companiei după moartea bruscă a soțului său.

„Prima prioritate a fost să asigur stabilitatea PPF, iar apoi să încep din nou dezvoltarea afacerii. Mi-am dat seama că PPF este ceva personal pentru mine și că sarcina mea este să îi pregătesc pe copiii noștri, astfel încât să aibă posibilitatea de a prelua ei înșiși conducerea grupului într-o zi”.

De când a preluat controlul, femeia de 56 de ani și-a pus amprenta asupra companiei. Ea a supervizat o îndepărtare majoră de Asia – cândva o sursă cheie de venit – și și-a îndreptat atenția înapoi către piețele occidentale. A ales un nou director general și s-a despărțit de unii dintre aliații apropiați ai soțului său decedat. Ea a adus compania în proprietatea deplină a familiei prin cumpărarea participațiilor de la doi acționari minoritari, apoi s-a numit pe sine și pe cele trei fiice ale sale în consiliul de administrație al unui nou holding care adăpostește toate activele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău