CEC: Procesul electoral decurge în regim normal

11 Iul. 2021, 13:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
11 Iul. 2021, 13:01 // Actual //  Otilia Cotruța

Procesul electoral decurge, în general, în regim normal, fără incidente majore, susține președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Dorin Cimil. Peste 600 de mii de alegători și-au exercitat până la 12.00 dreptul la vot, scrie IPN.

În străinătate, sunt operaționale toate secțiile de votare constituite în Europa și Asia. În următoarele ore urmează să se deschidă secțiile de votare din SUA și Canada. Până acum, peste hotarele țării s-au prezentat la vot peste 70 de mii de alegători. Sunt înregistrate disponibilități medii sau reduse la unele secții de votare din străinătate în: Italia, Franța, Irlanda, România, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Portugalia și Grecia. Cele mai solicitate secții de votare sunt cele din: Bologna, două secții de votare din Paris, Parma, Verona, Berlin, două secții din Frankfurt pe Main, Padova și Brescia. În contextul pandemic, CEC face apel către diasporă să-și exercite dreptul la vot respectând măsurile anti-epidemice impuse de statul respectiv.

În cele 41 de secții de votare constituite pentru alegătorii din stânga Nistrului au votat peste 16 mii de alegători.

Potrivit lui Dorin Cimil, până acum la CEC a fost depusă o contestație privind acțiunile de agitație electorală în ziua alegerilor, care a fost transmisă către IGP pentru examinare. De asemenea, au fost recepționate două sesizări. Una – legată de deschiderea cu întârziere a unei secții de votare din Florești. S-a constatat că acest lucru a avut loc din cauza problemelor cu internetul. Cea de-a doua sesizare este legată de un material video, cu secvențe de la o secție de votare din Haga, unde se invocă deficiențe în asigurarea infrastructurii rețelei de votare. Sesizarea va fi examinată și ulterior CEC va informa despre acest subiect.

În două localități, alegătorii își exercită dreptul la vot în două corturi special amenajate. Este vorba despre localitatea Bâc și Cigârleni, Ialoveni. Aici votarea de desfășoară fără încălcări.

Dorin Cimil a adus aminte despre campania „După votare, mergi la vaccinare!” și i-a îndemnat pe alegători să se vaccineze. Punctele de vaccinare vor activa în regim extins, până la ora 21.00.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală