Cei cinci copii ai lui Silvio Berlusconi sunt acum miliardari

13 Iul. 2023, 13:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iul. 2023, 13:23 // Actual //  bani.md

La o lună după ce mogulul media și fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a murit (în 12 iunie), testamentul său a fost în sfârșit desigilat.

Evaluată la aproximativ 6,8 miliarde de dolari în momentul morții sale, averea magnatului în vârstă de 86 de ani va fi acum moștenită de cei cinci copii ai săi din două relații diferite: Marina, Pier Silvio, Barbara, Eleonora și Luigi.

Potrivit Forbes SUA, testamentul a dezvăluit că Berlusconi a planificat să ofere cea mai mare parte a averii sale – în mare măsură legată de compania-holding Fininvest – Marinei și lui Pier Silvio, cei mai mari copii ai săi din prima căsătorie cu Carla Elvira Lucia Dall’Oglio, cu care s-a căsătorit în 1965 și de care a divorțat în 1985.

La momentul morții sale, miliardarul, care divorțase de două ori, avea o relație cu Marta Fascina, o politiciană în vârstă de 33 de ani și membră a parlamentului italian pentru partidul Forza Italia al lui Berlusconi, dar cei doi nu se căsătoriseră legal.

Marea parte a averii lui Berlusconi era legată de Fininvest, o companie de investiții înfloritoare pe care a înființat-o în 1978. Compania deține 49% din emițătorul MediaForEurope, care a crescut din imperiul de televiziune al lui Berlusconi; 30% din banca de investiții Mediolanum; 53% din editura Mondadori; precum și mai multe firme imobiliare, un teatru istoric din Milano și A.C. Monza, o echipă de fotbal din prima divizie – Serie A – a Italiei.

Legea italiană prevede că atunci când decedatul are mai mulți copii, dar nu există un soț sau o soție, două treimi din moștenire trebuie împărțite în mod egal între moștenitori, ceea ce în cazul lui Berlusconi se referă la cei cinci copii ai săi. Doar o treime din restul moștenirii poate fi distribuită liber, și Berlusconi a ales să împartă partea rămasă în mod egal între Marina și Pier Silvio.

Pe baza conținutului testamentului, Marina și Pier Silvio vor controla acum fiecare o participație estimată la 26,5% în Fininvest, în timp ce Barbara, Eleonora și Luigi vor deține fiecare câte 15,6%.

Ei vor împărți, de asemenea, activele lui Berlusconi în afara Fininvest, cu investiții care includ mai multe vile și case răspândite în Italia, Franța și Antigua.

După ce au moștenit averea tatălui lor, Forbes estimează că Marina și Pier Silvio vor ava fiecare averi în valoare de 1,9 miliarde de dolari, în timp ce Barbara, Eleonora și Luigi vor avea fiecare averi de aproximativ 1 miliard de dolari.

Marina, în vârstă de 56 de ani, a fost de mult timp moștenitoarea lui Berlusconi, preluând conducerea Fininvest în calitate de președintă începând din 2005. A fost renumită președintă în luna iunie a acestui an, consolidându-și această poziție.

Ea s-a alăturat afacerii familiei la vârsta de 29 de ani, când a devenit vicepreședinte al Fininvest, iar în prezent conduce Mondadori și este membră a consiliului de administrație al MediaForEurope.

Marina a fost clasată de Forbes printre cele mai puternice femei din lume în 2010 și este căsătorită cu un fost dansator al Operei La Scala din Milano.

Pier Silvio, în vârstă de 54 de ani, este CEO-ul MediaForEurope, poziție pe care a obținut-o în 2015 după ani de muncă încompaniile media ale tatălui său. A început în 1992 la Publitalia, agenția de marketing a lui Berlusconi, la vârsta de 23 de ani, înainte de a trece la rețelele de televiziune. Pier Silvio este, de asemenea, membru al consiliului de administrație al Fininvest și al Mondadori.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Cei trei copii mai mici ai lui Berlusconi, Barbara, Eleonora și Luigi, sunt din căsătoria sa cu actrița Veronica Lario, cu care s-a căsătorit în 1990 și de care a divorțat în 2015. Barbara, în vârstă de 38 de ani, este membră a consiliului de administrație al Fininvest și a lucrat anterior la echipa de fotbal italiană A.C. Milan înainte ca tatăl său să vândă echipa investitorilor chinezi pentru 630 de milioane de dolari în 2017.

Luigi, în vârstă de 34 de ani, a fost membru al consiliului Mediolanum din 2007 până în 2015 și servește, de asemenea, în consiliul de administrație al Fininvest, la care s-a alăturat în 2012, la vârsta de 24 de ani.

Despre Eleonora, în vârstă de 37 de ani, se cunosc puține detalii, iar ea nu pare să aibă un rol oficial în vreuna dintre companiile tatălui său.

În afară de copiii săi, Berlusconi a donat 100 de milioane de euro partenerei sale, Fascina. A pus deoparte o sumă egală pentru fratele său mai mare, Paolo, care a preluat ziarul italian Il Giornale de la Silvio în anii ’90 și apoi a vândut o participație de 70% din cotidian către editorul Antonio Angelucci pentru aproximativ 9,5 milioane de dolari în aprilie.

Berlusconi a donat, de asemenea, 30 de milioane de euro lui Marcello Dell’Utri, un prieten și aliat politic de lungă durată care a cofondat Forza Italia în 1994 și a fost membru al parlamentului timp de aproape două decenii până la condamnarea sa pentru colaborare cu mafia în 2014.

Restul banilor lui Berlusconi vor fi împărțiți între copiii săi – după ce aceștia plătesc o impozitare estimată la 4% pentru moșteniri mai mari de 1 milion de euro.

În testamentul său, scris în ianuarie 2022, în timpul unei spitalizări pentru o infecție a tractului urinar, Berlusconi le-a lăsat copiilor săi un mesaj de rămas bun: “Vă iubesc foarte mult.” După aproape un an și jumătate de la acel moment, a făcut copiilor săi ultimul dar: miliardele sale.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO