Cu toate că autoritățile încurajează adminstrarea vaccinului în oricare stat al lumii, oficialii de Sănătate spun că administrarea celor două doze de vaccin în țări diferite nu-i oferă persoanei imunizate un certificat unic de vaccinare, transmite IPN.
„Încurajăm oamenii care și-au făcut prima doză într-o țară să-și facă și a doua doză acolo, pentru a beneficia de certificatul starndard care-i va asigura o mobilitate fără probleme la frontiere”, a spus Boris Gâlca, șeful-adjunct al direcției Sănătate Chișinău, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.
Specialiștii ANSP susțin că Ministerul Sănătății dispune de vaccinurile necesare pentru ca cetățenii imunizați cu prima doză în străinătate să-și administreze rapelul în Republica Moldova. Totuși există o problemă, aceștia vor primi două certificate de vaccinare diferite, ceea ce nu le va asigura eliberarea unui certificat de vaccinare.
„Din punct de vedere medical, susținem vaccinarea cu a doua doză în Republica Moldova, însă nu-i putem asigura cetățeanului vaccinat cu doza doi decât certificatul pentru a doua doză. Astfel, el va avea două certificate, câte unul pentru fiecare doză. Oamenii trebuie să știe că toate criteriile vaccinului și alte variabile introduse în certificatele de vaccinare vor fi diferite”, a precizat epidemiologul Alexei Ceban, unul din coordonatorii campaniei de vaccinare anti-Covid.
„Îndemnăm cetățenii să se vaccineze oriunde s-ar afla, pentru a preveni răspândirea infecției, dar trebuie să-și asume responsabilitatea că vor avea două certificate diferite”, a agăugat Alexei Ceban.
Campania de vaccinare împotriva COVID-19, în Republica Moldova a început la data de 2 martie. De atunci s-au vaccinat aproape 420 de mii de persoane, ceea ce constituie 10% din populație. Numai în ultimele 7 zile s-au vaccinat peste 100 de mii de oameni.