Cel mai bun cumpărător al Rusiei schimbă tactica: Putin primește o grea lovitură după măsura SUA

16 Mart. 2024, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Mart. 2024, 10:05 // Actual //  bani.md

După începerea invaziei declanșată de Putin în Ucraina acum peste 2 ani, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni contra Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă.

Acum, cel mai mare cumpărător de petrol al Rusiei, India a refuzat să mai cumpere țiței premium de două luni, dând o grea lovitură visteriei lui Putin.

Înainte de războiul Rusiei din Ucraina, India cumpăra rar petrol rusesc. Dar după ce Moscova a pierdut cumpărători europeni din cauza sancțiunilor impuse de Occident ca răspuns la conflict, Moscova și-a impulsionat comerțul cu China, India și Turcia, oferindu-le reduceri, potrivit Newsweek.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat în decembrie 2023 că India a devenit un cumpărător major de petrol rusesc, livrările către această țară crescând cu aproximativ 40%.

Kommersant, un ziar național rus, a raportat joi că India – cel mai mare cumpărător de transporturi maritime de petrol rusesc – a refuzat să cumpere ulei rusesc de calitate ESPO premium, care are un conținut scăzut de sulf – de aproximativ două luni. Importurile s-au oprit în ianuarie și februarie, se arată în publicație.

Mișcarea va fi o lovitură grea pentru Moscova, care depinde de exporturile sale de petrol și de industria energetică; ele reprezintă aproximativ 30 la sută din veniturile bugetare ale țării și finanțează războiul aflat în desfășurare în Ucraina.
Rusia este al treilea producător mondial de petrol, reprezentând mai mult de 12% din producția globală de țiței, potrivit Statista, iar industria energetică este considerată un element crucial de salvare pentru economia președintelui rus Vladimir Putin.

Când președintele Joe Biden a anunțat o interdicție a importurilor de petrol rusesc în martie 2022, la câteva săptămâni după războiul pe scară largă, el a spus că mișcarea va viza „artera principală” a economiei ruse. G7, UE și Australia au impus, de asemenea, un plafon de preț, interzicând firmelor să asigure, să finanțeze și să expedieze exporturile rusești de petrol pe mare vândute peste 60 de dolari pe baril.

India a redus, de asemenea, transporturile de Sokol, un alt tip de petrol premium rusesc, parțial din cauza dificultăților de plată.
Miliarde de dolari din profiturile petroliere rusești sunt blocate în băncile indiene din cauza restricțiilor impuse de Reserve Bank of India, care împiedică companiile rusești să transfere în Rusia rupii stocate în conturile bancare din India și să le transforme în ruble. Acest lucru a zădărnicit încercările lui Putin de a dedolariza comerțul bilateral cu India.

Marți, Amos Hochstein, consilierul pentru energie și infrastructură globală al lui Biden, a declarat pentru Reuters că SUA încearcă să ajute India să negocieze prețuri mai scăzute pentru petrolul rusesc, după ce Washingtonul a impus noi sancțiuni asupra petrolierelor care transportau combustibil peste limitele de preț din Occident.

„La finalul zilei, scopul meu nu este să-l scot de pe piață, nu caut să iau aceste tancuri, să scot țițeiul, produsul, de pe piață”, a spus Hochstein. „Încerc să-i fac pe indieni să negocieze prețuri mai bune, forțând tancurile într-o altă direcție. Cred că indienii înțeleg ce încercăm să facem”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău