Letonul Raimonds Tomsons, cetăţean al unei foste republici sovietice baltice care nu produce vinuri, a câştigat duminică, la Paris, concursul internaţional pentru cel mai bun somelier din lume, scrie AFP.
„Nu-mi vine să cred”, a declarat Raimonds Tomsons, adăugând că se simte „extrem de fericit”, pe scena finalei care a avut loc cu public pe stadionul acoperit al Arenei La Défense, la porţile Parisului.
Prezentatorului care l-a întrebat, în glumă, dacă există podgorii în ţara sa al cărei nume l-a confundat cu Lituania, ţara baltică vecină, Raimonds Tomsons i-a răspuns: „Să ne bucurăm mai degrabă de berile letonilor”.
Raimonds Tomsons a declarat pentru AFP, în timpul semifinalei, că faptul că nu a crescut înconjurat de cultura vinului a reprezentat „un avantaj”.
„Nu avem o istorie, iar mintea noastră este mai liberă”, a explicat el. „În America Latină sau în ţări „clasice” precum Spania şi Portugalia, le este mai greu să se deschidă către vinuri din întreaga lume, pentru că sunt foarte mândri de vinurile lor”, a adăugat el.
Top 3 cei mai buni somelieri din lume în 2023
- Raimonds Tomsons, Letonia
- Nina Jensen, Danemarca
- Reeze Choi, China
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
La ce probă au fost supuși cei trei finaliști
Probele din finală au fost în exclusivitate gândite în jurul vinului: identificarea „în orb”, asocierea unei pietre cu un vin, a vinurilor cu preparate, găsirea erorilor într-o listă de preţuri sau ghicirea sticlei plecând de la o serie de imagini.
Însă, pentru a ajunge acolo, candidaţii au trebuit să treacă de mai multe ateliere „hipster”, în semifinală: identificarea a cinci băuturi fără alcool din întreaga lume şi conceperea unui meniu vegan care să le acompanieze. Răspunsurile corecte au fost dezvăluite abia după finală şi toată lumea, inclusiv membrii juriului, au fost de acord că era o misiune aproape imposibilă.