Cele mai răspândite și populare soiuri de struguri. Cabernet Sauvignon și Merlot în TOP

22 Dec. 2021, 19:03
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
22 Dec. 2021, 19:03 // Au Bani //  MD Bani

Merlot și Cabernet Sauvignon sunt cele mai răspândite și populate struguri soiuri de struguri. De asemenea, Merlotul este cel mai iubit vin din Franța și al doilea cel mai popular vin din lume. Ambele soiuri sunt cultivate și în Republica Moldova.

Merlotul este denumit diferit în funcție de regiunea în care a fost cultivat: în Franța poartă denumirea de Merlan, Bignay, Plant Medoc; în Germania i se spune Merlot Blau, Bigney, Vitraille, iar Bordeleze Belcha este denumirea pe care o poartă în Spania. Merlotul este un soi de struguri care își găsește rădăcinile, într-adevăr, în distinctul Medoc, Franța, dar care se cultiva pe tot globul fiind un soi de struguri cameleonic adaptându-se la orice climat. Regiunea Bordeaux din Franța este renumită pentru cultivarea acestui soi de struguri.

Cabernet Sauvignon este soiul cu cea mai largă răspândire în rândul celor cinci varietăți dominante din districtele Medoc și Graves ale regiunii franceze Bordeaux. Acesta își are originea în provincia franceză Gironde. Cabernet Sauvignon și-a căpătat popularitatea, iar consumatorii din Franța l-au clasat pe locul I înaintea Merlotului. Acesta poartă mai multe denumiri în funcție de regiunea în care se cultivă, de exemplu: Bordeaux, Cabernet, Kaberne Sovinion, Petit Cabernet, Vidure, Petit Vidure sau Marchoupet. Vinul Cabernet Sauvignon a luat naștere când cultivatorii din sud-vestul Franței s-au gândit să încrucișeze 2 soiuri de struguri: Cabernet Franc și Sauvignon Blanc. Cabernet Sauvignon a devenit popular printre consumatori datorită rezistenței la temperaturi scăzute.

Pe locul 3 se regăsește soiul Tempranillo. Tempranillo este un soi de struguri negri cultivat pe scară largă pentru a face vinuri roșii cu corporație în Spania natală. Numele său  provine de la cuvântul spaniol temprano, ceea ce înseamnă că se maturizează cu câteva săptămâni mai devreme decât majoritatea strugurilor roșii spanioli.

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ