Ștefan Vodă, Cel mai bun Incubator de Afaceri al anului 2021! Rata de incubare a companiilor este de circa 100%

22 Dec. 2021, 18:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Dec. 2021, 18:19 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cel mai bun Incubator de Afaceri (IA) al anului 2021 a fost desemnat cel din raionul Ștefan Vodă. Instituția a înregistrat cele mai mari performanțe în activitatea din acest an, iar rata de incubare a companiilor este de circa 100%. În cadrul unei ședințe, organizate astăzi, 22 decembrie, au fost făcute totalurile activității celor 11 Incubatoare pentru acest an, fiind puse în discuție noi obiective și planuri de viitor. La întrunire au participat reprezentanții Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor mici și Mijlocii (ODIMM), Rețelei Incubatoarelor din Moldova (RIAM) și administratorii Incubatoarelor de Afaceri.

Concursul „Incubatorul de Afaceri al anului” este la a VII-a ediție, fiind inițiat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din Republica Moldova. Concursul are drept scop promovarea reușitelor și bunelor practici înregistrate de Incubatoarele de afaceri, stimularea activității acestora și, nemijlocit, crearea de noi oportunități de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii în regiuni.

În cadrul Incubatorului de Afaceri (IA) își desfășoară activitatea 25 de afaceri, dintre care 11 sunt start-up-uri. 14 întreprinderi sunt administrate de tineri, iar 7 – de femei. În cadrul companiilor incubate în IA Ștefan Vodă au fost create 48 locuri de muncă. Cifra de afaceri a celor 25 de companii incubate se cifrează la peste 19 milioane lei.

Pe parcursul acestui an, în cadrul IA Ștefan Vodă au fost oferite circa 450 de consultații antreprenorilor și potențialilor întreprinzători. Pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale, promovării și accelerării dezvoltării afacerilor în rândul tinerilor, a fost accesat 1 proiect care are ca scop organizarea evenimentelor de mentorat și coaching, amenajarea unui co-working space pentru tinerii antreprenori și susținerea cu granturi a 10 tineri pentru dezvoltarea unei idei de afacere. Totodată, au fost organizate 41 de sesiuni de instruire și informare”, a spus Adelina Barbăneagră, managerul Incubatorului din Ștefan Vodă.

De asemenea, a fost premiat și managerul Incubatorului din Călărași, Victor Ambrosi, căruia i-a fost înmânată o Diplomă pentru menținerea rezultatelor remarcabile.

Prezent la eveniment, directorul interimar ODIMM, Dumitru Pîntea a reafirmat angajamentul statului privind susținerea și consolidarea incubatoarelor de afaceri în calitate de promotori ai dezvoltării economice în regiuni.

„Incubatoarele de afaceri au un rol important în consolidarea și fortificarea capacităților ÎMM în zonele rurale. Vom susține în continuare aceste entități pentru crearea și dezvoltarea unei rețele practice și lucrative a ODIMM-ului în teritoriu”, a menționat Dumitru Pîntea.

La ora actuală, în cele unsprezece Incubatoare de Afaceri, membre ale RIAM, își desfășoară activitatea circa 263 de companii rezidente, dintre care 157 sunt start-up-uri, 143 sunt gestionate de tineri și 122 de companii sunt administrate de femei. Per total au fost create 830 locuri de muncă, dintre care 372 pentru femei și 330 pentru tineri.

Reţeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova a fost creată în anul 2013 de către ODIMM cu suportul Uniunii Europene. Membrii RIAM sunt Incubatoarele de Afaceri: Ștefan-Vodă, Dubăsari, Leova, Ceadâr-Lunga, Rezina, Nisporeni, Sângerei, Soroca, Cimișlia, Cahul și Călărași.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Aproximativ 74% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi livrată marți de România, a anunțat secretarul de stat pentru Energie de la Chișinău, Constantin Borosan.

„Pentru ziua de mâine, circa 74% din energie electrică urmează a fi livrate în baza contractului de urgență dintre Moldelectrica și Transelectrica”, a scris oficialul pe Facebook.

Operatorul național de transport de energie Moldelectrica a fost anunțat azi de furnizorul de energie Energocom că pentru ziua de 29.11.2022 „nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74 %”, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a companiei.

„Urmare a demersurilor Î.S. Moldelectrica, deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență, confirmarea disponibilității fiind primită deja de la OST (operatorul sistemului de transport) al statului vecin”, se mai arată în postare.
Republica Moldova trece prin cea mai gravă criză energetică din istoria sa și s-a confruntat cu pene masive de curent în urma atacurilor ruseşti asupra sistemului energetic ucrainean, la care este conectată.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău