Cine este Oliver Daemen, cel mai tânăr om care va zbura în spațiu cu Bezos. Visa să ajungă printre stele de la 4 ani

20 Iul. 2021, 10:43
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Iul. 2021, 10:43 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Oliver Daemen este cel mai tânăr om care va zbura în spațiu. Acesta abia 18 ani și este proaspăt absolvent de liceu. Cu toate că are doar 18 ani, Oliver deține deja o licență de pilot privat. Pentru el, zborul cu racheta New Shepard a fost un vis, care astăzi va deveni realitate, pentru că Oliver avea această ambiție să zboare către stele încă de la vârsta de 4 ani. În viitor spune că intenționează să studieze fizica și managementul inovației la Universitatea Utrecht.

 Salut, sunt Oliver Damen, și îi voi însoți pe Jeff Bezos, Mark Bezos și Wally Funk în primul zbor spațial cu naveta New Shepard. Sunt foarte încântat să zbor în spațiu și să mă alătur lor în zbor. Am visat la asta toată viața mea, iar acum sunt cel mai tânăr astronaut din istorie pentru că am 18 ani. Sunt extrem de încântat să văd Pământul de deasupra. Mulțumesc foarte mult oamenilor de la Blue Origin pentru că au făcut asta posibil și pentru că au realizat naveta New Shepard. Mulțumesc!

Tatăl lui Oliver Daemen este CEO-ul unui fond de investiții și a licitat pentru un loc în echipa lui Jeff Bezos luna trecută, dar a pierdut. Un ofertant anonim a plătit 28 de milioane de dolari pentru această oportunitate.

Totuși, Oliver va zbura în locul pasagerului după ce au apărut „conflicte de programare”, după cum a anunțat Blue Origin într-o postare pe blog. Deci prețul concret, nu îl știm. Iar câștigătorul inițial al licitației a dorit să rămână anonim. Deși, să nu uităm, că au existat zvonuri că era vorba despre Elon Musk. Probabil nu vom afla prea curând.

Astfel, în câteva ore va începe decolarea. În timpul zborului în spațiu Jeff Bezos va fi însoțit de fratele său, Mark Bezos, de pensionara de 82 de ani Wally Funk și tânărul de 18 ani Oliver Damen.

Este atât de mișto să merg în Spațiu alături de acest grup. Wally este unul dintre cei mai buni piloți din toate timpurile și are o poveste de viață incredibilă. Desigur, Jeff este unul dintre cei mai buni oameni de afaceri din lume și un vizionar. Iar Mark este pompier și a strâns un palmares incredibil pe parcursul vieții lui. Simt o oarecare responsabilitate pentru că sunt cel mai tânăr care ajunge în Spațiu și să ajut mai mulți oameni să devină interesați de Spațiu, a menționat Oliver. 

 

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală