Cine sunt cei trei titani ai lumii financiare care controlează bursele, activele la nivel global şi companiile mari 

18 Ian. 2025, 10:21
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Ian. 2025, 10:21 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Larry Fink, Ray Dalio şi Marc Benioff şi-a anunţat prezenţa la Forumul Economic Mondial de la Davos din ianuarie, eveniment ce aduce împreună cei mai puternici şi influenţi oameni de pe planetă. Fink, şeful BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, alături de Benioff, şeful gigantui tech Salesforce şi Dalio, o legendă în lumea investiţiilor, se vor alătura politicienilor, bancherilor de top şi miliardarilor la Davos unde vor discuta problemele lumii de la datoriile ţărilor, la economia globală şi protejarea planetei, scrie Bloomberg.

Evenimentul este principalul centru de networking pentru marile personalităţi ale lumii, în pofida temerilor de lungă durată privind creşterea inegalităţii în materie de bogăţie şi a tensiunilor geopolitice, care au determinat unii participanţi anteriori să boicoteze cea de-a 55-a ediţie a Davos.

Conflictele armate reprezintă principalul risc global în 2025, potrivit unui sondaj WEF publicat săptămâna aceasta, subliniind consecinţele acţiunilor militare în curs, inclusiv războiul Rusia-Ucraina şi creşterea retoricii protecţioniste susţinute de lideri politici precum preşedintele ales al SUA, Donald Trump. Tema principală a forumului, care va găzdui aproximativ 3 000 de participanţi, este „Colaborarea pentru era inteligentă”.

„Ne confruntăm cu crize interconectate. Dacă nu facem ceva, consecinţele ar putea fi resimţite de generaţiile viitoare”, a spus Mark Elsner, şeful WEF pentru riscurile globale.

Andrew Forrest, magnatul australian al idustriei miniere, este cea mai bogată personalitate care va ţine un discurs la Davos despre starea climei. Forrest are o avere estimată la 22,6 mld. dolari graţie participaţiei sale la gigantul minier Fortescue Metals Group, fiind totodată a 87-a cea mai bogată persoană din lume.

Donald Trump, care îşi va începe mandatul de preşedinte începând cu 17 ianuarie, va fi de asemenea prezent la Davos alături de miliardarii americani, printre care se numără Brian Armstrong, fondatorul Coinbase şi Matthew Prince, CEO-ul Cloudflare. Deşi Trump va participa la eveniment în sistem remote, participarea sa care coincide cu săptămâna în care se întoarce la Casa Albă promite să facă din discursul său unul dintre cele mai urmărite momente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Ian. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Ian. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

În timp ce Gazprom a oprit livrările de gaze naturale prin conducta ucraineană pe 1 ianuarie, țările Uniunii Europene au accelerat achizițiile de gaz natural lichefiat (GNL) provenit de la zăcământul Yamal, operat de Novatek. Deși UE încearcă să-și reducă dependența de resursele energetice rusești, contractele pe termen lung mențin fluxul de GNL din Rusia.

Potrivit unei analize realizate de Politico pe baza datelor Kpler, în primele 15 zile din 2025, UE a importat un volum record de 837.300 de tone de GNL rusesc, cu 10% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Charles Costerus, analist principal la Kpler pentru GNL, explică această creștere printr-un cumul de factori: „Din a doua jumătate a lunii decembrie, Europa a fost afectată de temperaturi foarte scăzute, iar producția de energie eoliană a fost sub capacitatea maximă.” De asemenea, el subliniază că 95-96% din GNL-ul importat provine din proiectul Yamal LNG și face parte din contracte pe termen lung, nu din achiziții spot.

Companiile europene au declarat în repetate rânduri că sunt obligate să respecte aceste contracte, cu excepția cazului în care guvernele introduc o interdicție oficială asupra importurilor din Rusia. Zece state membre ale UE, în special țările baltice și scandinave, au cerut recent aplicarea rapidă a unei astfel de interdicții.

Conform Rystad Energy, în 2024, porturile europene au primit 17,8 milioane de tone de GNL rusesc, un record anual care a depășit cu peste 2 milioane de tone nivelul din 2023. Creșterea achizițiilor a fost alimentată și de incertitudinile legate de oprirea tranzitului gazului prin Ucraina. Până la finalul anului 2024, gazul Gazprom a continuat să fie livrat în Ungaria, Slovacia și Austria, însă de la începutul lui 2025 doar Ungaria mai primește gaze prin unica rută rămasă — conducta Nord Stream. Premierul Slovaciei, Robert Fico, a cerut Ucrainei să găsească soluții pentru reluarea tranzitului către țara sa.

În cadrul celui de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, Uniunea Europeană pregătește introducerea unei interdicții privind importul de GNL rusesc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală