Comandaţi „Cartea verde” pentru autovehiculul dvs. în 2 minute. Livrare rapidă în Chișinău

26 Mai 2022, 15:34
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
26 Mai 2022, 15:34 // Au Bani //  MD Bani

„Cartea Verde” este un sistem internațional de asigurare de răspundere civilă a proprietarilor de vehicule și un certificat, care confirmă că proprietarul vehiculului care călătorește în străinătate are asigurare de răspundere civilă față de terți.

În cazul când șoferul devine vinovat al unui accident în străinătate, despăgubirea de asigurare a victimei se va face pe Cartea asigurătorului local, și invers, dacă un șofer străin cu Carte Verde a devenit vinovat de accident pe teritoriul Moldovei, atunci părții vătămate i se va face despăgubiri de asigurare pe o Carte Verde străină.

Birourile naționale „Cartea Verde” fac parte dintr-o singură organizație – Consiliul Birourilor, cu sediul la Bruxelles, care funcționează sub auspiciile Grupului de lucru pentru transportul rutier al Comitetului pentru transport intern al Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite. Sistemul „Cartea Verde” include 48 de țări.

Soluționarea tuturor revindicărilor se realizează în limita sumelor asigurate în conformitate cu legislația țării în care s-a produs accidentul.

La calcularea costului Cărții Verzi se iau în considerare următoarele momente:

  • tipul autovehiculului/vehiculului;
  • perioada pentru care plecaţi în străinătate (de la 15 zile la 1 an);
  • țările pe care intenționați să le vizitați. 

Tarifele sunt recalculate lunar în funcție de cursul euro, stabilit de URAA (РСА) din data de 15 a fiecărei luni și sunt aceleași pentru toate companiile de asigurări.

În acest caz, asiguratul plătește integral prima de asigurare pentru întreaga perioadă.

Atât o persoană fizică, cât și o persoană juridică pot întocmi certificatul „Cartea Verde” pentru o mașină sau o motocicletă, dacă aceasta utilizează vehiculul în mod legal.

În acest caz, trebuie respectate două reguli:

  • Încheierea contractului este posibilă nu mai devreme de 30 de zile înainte de începerea acţiunii asigurării.
  • Un vehicul cu plăcuță de înmatriculare de stat sau semnul „Tranzit” este supus asigurării (contractul de asigurare pentru vehiculele cu marca „Tranzit” se încheie pe o perioadă de maximum 1 lună).

Suma asigurată prin contract nu este limitată, dar cuantumul despăgubirii nu trebuie să depășească limitele sumei asigurate stabilite de legislația statului pe teritoriul căruia s-a produs accidentul de circulație. 

Cum de încheiat un contract de asigurare „Cartea Verde”?

De la 1 februarie 2013, încheierea contractelor pentru obținerea Cartei are loc doar online prin RCA Data – Sistemul de stat de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru daune produse de autovehicule.

Sarcina principală a sistemului este centralizarea contractelor de asigurare Cartea Verde și RCA, precum și îmbunătățirea contabilității acestora. 

Astfel, răspunderea asiguratorului apare din momentul în care documentul este înregistrat în RCA Data, acest lucru ajută la evitarea cazurilor de emitere a poliţei când deja s-a produs un accident. De asemenea, sistemul creat vă permite să faceți schimb rapid de informații primite cu organele afacerilor interne și de controlat mai bine însăşi procesul de asigurare „Cartea Verde”.

După apariția obligației de înregistrare a contractului prin sistemul informațional, numărul cazurilor de perfectare a documentelor false s-a redus și a crescut gradul de disciplină a participanților pe piața asigurărilor.

Pe baza acestui fapt, procedura de emitere a poliţei Carte Verde este următoarea:

  • Proprietarul autovehiculului vine la compania/brokerul de asigurări cu documentele necesare (buletinul de identitate și certificatul de înmatriculare a vehiculului de asigurat).
  • Un angajat al companiei/brokerului de asigurări introduce datele vehiculului și ale cetățeanului într-un singur sistem informatic.
  • Când toate câmpurile sunt completate, sistemul va calcula suma totală a primei care urmează să fie plătită de asigurat.

Forma poliței și certificatului, precum și tarifele de asigurare ale Cărții Verzi sunt aprobate de Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule, acestea fiind aceleași pentru toate companiile de asigurări.

Perioada de asigurare este aleasă de client. Vă reamintim că poate fi de la 15 zile la 1 an. În consecință, cu cât durata contractului de asigurare este mai lungă, cu atât costul poliței în sine este mai mare.

Din acest motiv, dacă călătoriți des în alte țări, va fi mai profitabil să cumpărați asigurare pentru un an, va fi mai ieftin decât mai multe pentru una sau două luni.

De asemenea, reamintim că limitele de răspundere sunt stabilite în conformitate cu legislația statului pe teritoriul căruia s-a produs accidentul de circulație.

Vă rugăm să rețineți că certificatul „Cartea Verde” poate fi întocmit NUMAI de proprietarii de vehicule care sunt înmatriculate în Republica Moldova. Dacă mașina dvs. sau orice alt transport sunt înmatriculate în alte state și perioada poliței internaționale a expirat în timp ce vă aflați pe teritoriul unei țări străine, atunci trebuie să contactați punctul de control la frontiera de stat cât mai curând posibil pentru a cumpăra un nou document.

Șoferii au dreptul de a achiziționa poliţa „Cartea Verde” pentru o perioadă de 30 de zile sau mai mult pe teritoriul oricărei țări care face parte din UE. În acest caz, documentul va fi valabil în toată Uniunea Europeană.

În ceea ce privește țările din afara UE, polița trebuie achiziționată pe teritoriul unei anumite țări.

Cum se desfăşoară procedura de despăgubire pentru asigurarea „Cartea Verde”?

Perfectând certificatul clientul, în acest caz, îşi asigură răspunderea față de un terț în cazul prejudiciului produs de accident. În acest caz, prejudiciul cauzat va fi reparat de către compania de asigurări care a încheiat un contract cu o anumită persoană.

Limita despăgubirii părților vătămate în urma unui accident rutier va fi reglementată de legea civilă a celuilalt stat pe teritoriul căruia s-a produs accidentul.

De ce este important ca fiecare șofer să dispună de „Cartea Verde”?

  • Fără acest document este imposibil de trecut controlul vamal;
  • Cartea ajută la reducerea riscului de cheltuieli nedorite de călătorie.

De asemenea, vă reamintim că înainte de a călători în orice țară, trebuie să verificați dacă „Cartea Verde” este valabilă pe teritoriul acestei ţări.

În ultimul timp s-au înteţit cazurile de întocmire a certificatelor „Cartea Verde” false, așa că trebuie să contactați oficiile companiilor de asigurări care sunt membri cu drepturi depline ai Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule.

Actul oficial „Cartea Verde” poate fi perfectat în doar 2 minute. De asemenea, oferim livrare rapidă în Chișinău. După întocmirea comenzii, managerul vă va contacta pentru a clarifica ora livrării Cartei. Puteți calcula costul poliței de asigurare folosind calculatorul online de pe site-ul nostru.

Rapid, fiabil și sigur!

P.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ