Comoara din struguri! Afacerile din agricultură pot genera profit asigurându-ți un trai decent, aici, acasă

17 Sept. 2021, 08:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
17 Sept. 2021, 08:00 // Oameni şi Idei //  bani.md

Și-a plantat 3 ha de struguri de masă ”Moldova” pe sistem de suport pergola ca să-i dea recoltă maximă și să-și poată vinde producția. Este vorba de tânăra antreprenoare Ana Ciobanu, fondatoarea Gospodăriei Țărănești (GȚ) cu același nume.

Cu studii în domeniul horticulturii, tânăra antreprenoare (34 de ani) de la Cantemir, satul Țărăncuța și-a înființat GȚ în anul 2019. Ideea i-a venit după ce a participat la un seminar tematic ”Sistemul Pergola  Roadă maximă la hectar”.

Am lansat afacerea după ce am pus la punct planul de afaceri pe care l-am depus la AIPA pentru subvenții în avans în anul 2019.  După care am înființat plantația de viță de vie pe o suprafață de 3 ha,  iar sistemul de suport l-am instalat doar pe o suprafață de un ha în anul 2020. În anul 2021 am accesat un credit de un mil. de lei de la BEI prin Livada Moldovei pentru a putea instala și pe celelalte două hectare sistemul de suport”, a explicat Ana Ciobanu pentru AIPA.

Dânsa susține că de la AIPA a beneficiat de un suport de 629 mii de lei subvenții în avans, care au ajutat-o să își dezvolte afacerea și să-și procurare tehnică agricolă, o stropitoare și un tractor.

În ceea ce privește provocările, Ana Ciobanu susține că acestea țin de comercializarea producției și prețul oferit de comercianți care uneori acoperă doar cheltuielile de întreținere a plantațiilor fără a genera profit.

Pe viitor antreprenoarea afirmă că planifică instalarea plasei antigrindină, instalarea sistemului de irigare prin picurare, procurarea unui tocător pentru mărunțirea resturilor vegetale, a unei cositori și darea în exploatare a depozitului frigorific.

Sunt posibilități mari și bune pentru crearea unui business în domeniul viticulturii, dacă ai inițiativă, încredere în sine, susținere din partea familiei și seriozitate în ceea ce faci. Toate aceste călități oferă oportunități foarte mari pentru reușită în afaceri”, a opinat Ana Ciobanu, care își exprimă ferma încredere că prin proiecte investiționale se pot realiza lucruri frumoase care pot genera profit astfel asigurându-ți un trai decent, aici, ACASĂ.

Realitatea Live

20 Mai 2025, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 11:39 // Actual //  Ursu Victor

Economistul Veaceslav Ioniță trage un semnal de alarmă dur în urma analizei celor mai recente date publicate de Biroul Național de Statistică: industria Republicii Moldova este în stagnare profundă, cu tendințe clare de regres structural. Deși în perioada 2016–2019 s-au înregistrat creșteri modeste ale producției industriale, acestea au fost complet anulate de prăbușirile consecutive din ultimii trei ani.

După o aparentă redresare în 2021, când producția industrială a crescut cu 12,1%, au urmat scăderi severe în 2022 și 2023, de -5,1% și -3,6%, iar în primul trimestru al anului 2025 industria a pierdut încă 1,2%. În doar trei ani, Republica Moldova a pierdut peste 10% din volumul său industrial, revenind practic la nivelul anului 2015 – un progres net de doar 3% în zece ani, pe care Ioniță îl califică drept „stagnare absolută”.

Industria alimentară a înregistrat o scădere de aproape 20%, cu efecte vizibile și directe asupra exporturilor. Industria textilă a pierdut 11%, afectând grav segmentul lohn – unul dintre principalele motoare de export ale Moldovei. Sectorul automotive, cel mai mare domeniu industrial orientat spre export, a înregistrat un colaps de 11%, o prăbușire ce ar putea avea efecte pe termen lung dacă nu este doar sezonieră.

Veaceslav Ioniță subliniază că ciclurile de creștere din industrie sunt fragile, temporare și urmate de scăderi masive, iar în lipsa unei strategii industriale coerente, a politicilor de sprijin pentru sectoarele competitive și a investițiilor în modernizare, industria moldovenească rămâne captivă într-un cerc vicios de regres.

Această stagnare structurală generează consecințe grave: disparițița locurilor de muncă, migrație accelerată, pierderea capacităților autohtone de producție și înlocuirea produselor moldovenești cu importuri. Toate acestea subminează nu doar competitivitatea economică, ci și securitatea economică și bugetară a țării.

„Industria Moldovei este în cădere liberă de trei ani. Fără o direcție clară, fără investiții, fără politici industriale eficiente, orice creștere conjuncturală devine un simplu miraj. Și întrebarea rămâne: cât timp ne mai permitem să stăm pe loc?” – concluzionează Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO