Compania austriacă a pierdut în instanțele de judecată din România procesul intentat contra certificatului constatator negativ primit de la Compania de Autostrăzi și Drumuri Naționale, fapt pentru care nu mai au ce căuta o perioadă de timp la licitațiile din România. Strabag e interzisă pe piața construcțiilor din România.
Informațiile au fost dezvăluite într-un articol apărut în publicația ct100.ro. Potrivit acesteia, Curtea de Apel București a emis recent o hotărâre care poate avea efecte profunde pe piața construcțiilor de infrastructură din România. Austriecii de la Strabag, a decis instanța, au certificat constatator negativ, ceea ce practic îi împiedică să mai participe la licitații.
Astfel, începând cu data de 14.09.2021, pentru o perioadă de 3 ani, STRABAG SRL se află în situația vădită de excludere din procedurile de licitație publică, întrucât, conform documentelor constatatoare nr. 2599 şi nr. 2600, încărcate pe site-ul oficial dedicat licitațiilor publice, pe numele acestei societăți, parte de grupului STRABAG AG, au fost emise documente constatatoare negative.
Prin urmare, Consiliul constată că autoritatea contractantă, în mod corect, a respins ofertele STRABAG SRL, pentru loturile 3 şi 4 ale procedurii, în temeiul art. 167 alin. 1) Ut. g) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, conform căruia ,,Autoritatea contractantă exclude din procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru orice operator economic care se află în oricare dintre următoarele situaţii: g) operatorul economic şi-a încălcat în mod grav sau repetat obligaţiile principale ce-i reveneau în cadrul unui contract de achiziţii publice, al unui contract de achiziţii sectoriale sau al unui contract de concesiune încheiate anterior, iar aceste încălcări au dus la încetarea anticipată a respectivului contract, plata de daune-interese sau alte sancţiuni comparabile.
În anul 2012, Strabag a câștigat un contract de 34,6 mil. de euro pentru reabilitarea a 48 km din drumul Sărătenii Vechi – Soroca. În luna aprilie a anului 2021, întreprinderea de stat Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) a pierdut și la Curtea Supremă de Justiție litigiul cu firma austriacă Strabag AG și obligată să achite despăgubiri de circa 8,4 milioane de euro (peste 181 milioane de lei) pentru lucrările executate de Strabag.
Strabag este unul dintre cele mai mari concerne de construcţii din Europa. Are aproximativ 73.600 de angajaţi. Principalii acţionari ai Strabag sunt Haselsteiner Group (29,5%), Raiffeisen NÖ-Wien Group (15,5%), UNIQA Group (15,0%) şi Rasperia Trading Limited, controlată de Oleg Deripaska (30%). Deripaska este unul din apropiații președintelui rus Vladimir Putin.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!