Compensații la căldură și gaz! Formula de calcul, pe înțelesul tuturor

14 Dec. 2023, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Dec. 2023, 10:58 // Actual //  bani.md

Ministerul Muncii anunță că începând de astăzi, 13 decembrie, cetățenii înregistrați în Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică” pot vizualiza calculul pe baza căruia li s-a acordat gradul de vulnerabilitate energetică.

„Sistemul informațional determină automat categoria de vulnerabilitate energetică a gospodăriilor înregistrate pe platformă, luând în considerare raportul exprimat în procente dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea acestora”, se spune în infromația ministerului.

Pragurile celor 7 categorii de vulnerabilitate:

  1. Consumatori Non-Vulnerabili: Inclusiv cei care dețin bunuri imobiliare locative în valoare de peste 4 milioane de lei, membrii ai căror au realizat dividende mai mari de 1 milion de lei în anul precedent, și gospodăriile pentru care energia reprezintă mai puțin de 5% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  2. Vulnerabilitate Primară: Consumatori pentru care achitarea facturilor pentru energie ar reprezenta între 5% și 10% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  3. Vulnerabilitate Scăzută: Energia ar reprezenta între 10% și 20% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  4. Vulnerabilitate Medie: Energia ar reprezenta între 20% și 40% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  5. Vulnerabilitate Ridicată: Energia ar reprezenta peste 40% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  6. Vulnerabilitate Foarte Ridicată: Veniturile gospodăriei sunt mai mici decât coșul minim de consum și cu 60% mai mari decât acest coș.
  7. Vulnerabilitate Extremă: Veniturile gospodăriei sunt sub 60% din valoarea coșului minim de consum.

În data de 5 decemebrie, Ministerul Muncii a publicat gradele de vulnerabilitate atribuite ale celor care s-au înregistrat pe platforma compensații.go.md pentru a benficia de tarife mai mici la gaz și căldura centralizată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Oct. 2024, 11:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Oct. 2024, 11:27 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Kazakhstan se opun utilizării teritoriului țării pentru ocolirea sancțiunilor internaționale impuse Rusiei, a declarat Roman Vasilenko, adjunctul șefului Ministerului Afacerilor Externe al republicii. „Kazakhstan nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei și nu s-a alăturat sancțiunilor internaționale. Totuși, nu dorim ca teritoriul nostru să fie folosit pentru a ocoli aceste sancțiuni,” a afirmat Vasilenko într-un interviu acordat agenției poloneze de știri RAR, citat de TASS.

Potrivit acestuia, poziția Astanei este „cunoscută și clară” pentru toate părțile interesate și este înțeleasă atât în Rusia, cât și în Occident. Vasilenko a subliniat că se iau toate măsurile necesare pentru a preveni ocolirea sancțiunilor, având în vedere că republica „nu dorește impunerea de sancțiuni secundare.” De asemenea, el a menționat că relațiile bilaterale dintre Astana și Moscova nu prezintă „probleme,” dar există „diverse chestiuni,” având în vedere că relațiile dintre cele două state vecine sunt „foarte variate.”

Anterior, Serik Jumangarin, adjunctul prim-ministrului Kazakhstanului, a declarat că Astana nu susține sancțiunile împotriva Rusiei, dar le respectă, „pentru că este avantajos din punct de vedere economic.” „Avem o economie mică, așa că, în mod natural, nu putem rezista presiunii sancțiunilor,” a explicat Jumangarin. El a adăugat ulterior că autoritățile din Kazakhstan nu vor „respecta orb sancțiunile” impuse Rusiei, dacă acestea ar afecta interesele companiilor kazahstaneze. „Nu vom permite ca producătorii noștri să fie împiedicați să facă comerț,” a afirmat Jumangarin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău