Șofranul sau aurul roșu a fost întodeauna cel mai scump condiment din lume, iar acum a devenit foarte căutat.
Ashlie Dias este bucătar la un restaurant din București. Este originar din India, unde, și acolo, șofranul este un lux.
„Nu folosim zilnic șofranul, asta este pentru ocazii. Foarte important, pentru ocazie. Nu e ocazie, nu merită șofran”, spune chef-ul.
Nelu Ciurea cultivă șofran pe o întindere de 10 ari, după o investitie de 7.000 de euro. Lucrează doar cu familia și și-a recuperat imediat investiția, pentru că un kilogram de șofran ajunge la 10.000 de euro, scrie Aleph News.
„Băgatul în pământ îmi ia maxim o săptămână și după aceea, în august asta fiind și la sfârșitul lui octombrie începe floarea. Este în jur de două săptămâni, maxim trei săptămâni. Nu înflorește toată cultura odată, deci eșalonat. Deci avem timp, dimineața culegem, extragem pistilul și asta e tot”, spune Nelu Ciurea.
Din șofran se pot extrage uleiuri aromatice, dar și numeroase alte substanțe cu beneficii pentru sănătate.