Copiii din Orhei, Hânceşti şi Criuleni fac lecţii de IT şi robotică, datorită sprijinului financiar al Uniunii Europene

07 Nov. 2023, 11:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Nov. 2023, 11:23 // Actual //  bani.md

Copiii de la patru la 16 ani din Orhei, Hînceşti şi Criuleni au oportunitatea să studieze tehnologiile moderne. Este posibil după ce în aceste oraşe au fost deschise filiale ale centrului educaţional „Vibe Academy”. Pentru o parte din copii, instruirile sunt gratuite.

„Anul acesta am avut bucuria de a obţine un grant, cu ajutorul căruia să deschidem trei filiale concomitent în oraşele Criuleni, Hînceşti şi Orhei. Grantul a fost obținut prin intermediul Fundaţiei Est Europene cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Suediei. Grantul ne permite să oferim servicii fie parţial plătite, pentru părinţii care îşi permit să achite o mică sumă, asta şi îi motivează să înveţe, fie total gratuit, pentru copiii din casele de copii sau familiile social-vulnerabile”, susţine Maria Pasat, fondatoarea „Vibe Academy”.

În total, lecţiile de IT şi Robotică din Hînceşti, Orhei şi Criuleni sunt frecventate de 120 de copii, atraşi de tehnologiile viitorului.

„Copiii învaţă modelarea 3D, crearea de banere digitale, crearea de site-uri, programare de roboţi, programarea plăcii Arduino”, spune Maria Pasat, fondatoarea „Vibe Academy”.

Valoarea grantului obţinut prin intermediul Fundaţiei Est Europene, cu finanţarea Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei este de 37.500 mii euro. Cu aceşti bani au fost deschise toate cele trei filiale, unde au fost procurate laptopuri şi seturi leggo pentru crearea roboţilor.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!