Corupție și sabotaj – adevărul ascuns despre criza de la CFM, dezvăluit de Oleg Tofilat

23 Ian. 2025, 10:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Ian. 2025, 10:43 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul director al Căii Ferate din Moldova (CFM), Oleg Tofilat, a tras un semnal de alarmă asupra stării critice a întreprinderii, comparând administrarea sectorului public cu practica medicală: „Azi, CFM este într-o stare de comă. Dacă nu se va interveni urgent, coma se va transforma în incapacitate, iar incapacitatea va duce garantat la deces.”

Potrivit lui Tofilat, problemele actuale ale întreprinderii includ restanțe salariale de peste cinci luni, lipsa motorinei care a blocat vagoanele cu marfă timp de o săptămână, conturi blocate la cererea unor grupuri de interese și volume de transport la un minim istoric. „Sectorul feroviar din Moldova este grav bolnav de mult timp, iar situația actuală este rezultatul sabotajului, inacțiunii și corupției la nivel de stat,” a declarat fostul director.

Tofilat a amintit că în perioada mandatului său, începând din iunie 2021, echipa sa a implementat un plan de modernizare care a dus la creșterea volumelor de transport și a profitabilității. „Feroviarii lucrau din greu și livrau rezultate, dar conducerea statului sabota sistematic prin idei incoerente de reformă și neaplicarea obligațiilor statului.”

El a criticat dur corupția și furturile din sector, susținând că acestea sunt facilitate de implicarea unor miniștri și lipsa de acțiune a autorităților precum SIS, CNA și procuratura.

Tofilat consideră că redresarea CFM și a altor sectoare din economie este posibilă doar prin dedicație, competență și integritate. „Astăzi, mai sunt mulți specialiști capabili în toate instituțiile. Dacă ar fi organizați într-o agendă coerentă, Moldova ar deveni un miracol economic,” a concluzionat el.

Declarațiile lui Tofilat vin pe fondul unei crize generale în infrastructura feroviară din Moldova, reflectând o imagine de ansamblu sumbră asupra economiei țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

24 Ian. 2025, 12:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
24 Ian. 2025, 12:57 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

UniCredit, una dintre ultimele bănci europene care operează în Rusia, a anunțat că a suspendat transferurile de bani în euro pentru persoanele fizice, informează RBK, citând suportul pentru clienți al băncii. Conform unui angajat al băncii, această restricție a fost impusă de decizia unei bănci corespondente. Totuși, UniCredit continuă să accepte transferurile în euro din afaceri, iar durata acestei restricții nu a fost precizată.

Această măsură vine pe fondul închiderii treptate a „ferestrelor financiare” către lumea exterioară pentru Rusia. Începând din septembrie, Raiffeisenbank, cel mai mare dintre băncile europene rămase în Rusia, a suspendat și el transferurile valutare externe, având un rol semnificativ în tranzacțiile externe din economia rusă după începutul războiului și impunerea sancțiunilor occidentale.

UniCredit Group a intrat pe piața rusă în 2005, achiziționând o participație în Moscow International Bank, pe fondul unei creșteri economice susținute de creșterea prețurilor la petrol. Banca a fost redenumită UniCredit Bank în 2007 și până la sfârșitul anului 2021 era una dintre primele 20 bănci din Rusia după active și a fost inclusă de Banca Centrală a Rusiei în lista instituțiilor financiare sistemic importante.

După începutul războiului, UniCredit a anunțat intenția de a-și reduce activitatea în Rusia, strategie confirmată în februarie 2023 de CEO-ul grupului italian, Andrea Orcel. Cu toate acestea, în 2023, filialele rusești ale UniCredit au adus un profit de 890 milioane de euro, ceea ce reprezenta aproape 8% din întreaga lor profitabilitate pre-impozitare. Comparativ cu perioada pre-război, profitul băncii a crescut de patru ori, deși UniCredit a redus cu 50% creditarea în Rusia și a tăiat cu 8% din numărul de angajați.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală