Costul vieții în Chișinău, mai mare decât în Zimbabwe și mai mic față de Istanbul și Moscova

26 Ian. 2024, 13:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Ian. 2024, 13:24 // Actual //  bani.md

La costul vieții, Chișinăul figurează, în anul 2024, pe locul 265 din 362 de orașe ale lumii analizate pe site-ul numbeo.com. Cu un index de 36,9 ne plasăm între Beijing (36,9) și Skopje (36,7). La nivel mondial ne situăm între Nigeria (30,49) și Paraguay (30,20).

Clasamentul și poziționarea relativă pleacă de la costurile din viața reală consemnate la alimente de bază, chiria locuințelor, prețurile în restaurante și puterea de cumpărare.

La capitolul chirie, indicele este e 9,9 (locul 298) printre cele mai mici. Nivelul prețurilor au plasat Chișinăul pe locul 290 cu un indice de 31,8. Prețurile din restaurante, arată numbeo, statistic sunt mici – locul 267 cu un indice de 28,2. Puterea de cumpărare în Republica este relativ mică, ,în condițiile în care țara are un indice de 36 și s-a clasat pe locul 290.

Totodată, la nivel European ajungem să fim în poziția neașteptată de țară cu cel mai mic cost al vieții, deși nu avem cele mai mici prețuri, locul 152. Dincolo de gradul inerent de aproximare și relevanța diminuată pentru medie de o repartiție cam inegală a veniturilor față de alte state europene, este o configurație la care ar trebui să luăm aminte pentru a vedea dacă reușim să o păstrăm pe viitor.

Bunăstarea precară a populației se manifestă și printr-un nivel înalt al sărăciei. În prezent, peste ¼ din populația țării trăiește sub pragul sărăciei, iar Republica Moldova are una dintre cele mai înalte rate ale sărăciei printre statele europene

Un studiu al „GfK Purchasing Power Europe 2021” arată că moldovenii înregistrează cel mai mic venit pe cap de locuitor de 1 892 de euro pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă mai puțin de 13% din media europeană.

La nivel mondial cele mai scump oraș din lume sunt Hamilton de pe insula Bermuda cu indicele 137, Zurich și Basel, Elveția – 122,2 și 121,8. Ultimele locuri, cu cel mic cost al vieții sunt ocupate de localitățile Islamabad, Lahore și Karachi cu indici de 20,3, 19,5 și respectiv 19,3.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Conferință de presă susținută de Blocul Alternativa privind consolidarea relației cu diaspora și valorificarea potențialului acesteia pentru dezvoltarea Republicii Moldova
Conferință de presă susținută de președintele PAS Igor Grosu, europarlamentarul Siegfried Mureșan și candidatul înaintat de guvernarea pro europeană de la București Crin Antonescu
Conferința Internațională organizată de Asociația Obștească „Parlamentul Independenței” cu prilejul celebrării a 35 de ani de la constituirea legală a Primului Parlament ales democratic al Republicii Moldova
11 Apr. 2025, 11:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 11:23 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un grup de senatori americani a introdus în Congres un proiect de lege care prevede confiscarea încărcăturii de petrol de pe tancurile rusești aflate pe listele de sancțiuni ale Departamentului Trezoreriei SUA, relatează Reuters. Măsura vizează în special așa-numita „flotă din umbră” a Rusiei, care, potrivit Centrului finlandez CREA, transportă aproximativ 75% din exporturile de țiței ale Moscovei.

Potrivit proiectului, petrolul confiscat va fi vândut pe piață, iar sumele obținute vor fi utilizate pentru reducerea datoriei publice a SUA. Inițiatorii propun și crearea unui fond special, numit Russian Sanctions Enforcement Fund, gestionat de Departamentul Trezoreriei, cu un buget de 150 milioane de dolari, destinat monitorizării și aplicării sancțiunilor, notează Reuters.

„Acest proiect de lege nu doar că va împiedica tentativele maligne ale Moscovei de a ocoli legislația americană, ci va permite Statelor Unite să valorifice activele confiscate”, a declarat senatorul republican Joni Ernst, unul dintre autorii inițiativei.

În prezent, aproximativ 200 de tancuri petroliere sunt vizate de sancțiunile SUA pentru implicarea în transportul de țiței rusesc peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de G7. Cel mai dur pachet de sancțiuni a fost introdus în ultimele zile ale mandatului lui Joe Biden, vizând deodată 180 de nave, responsabile pentru jumătate din exportul maritim de petrol al Rusiei, adică aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi.

Un exemplu concret este tancul Eventin, înregistrat sub pavilion panamez, care a fost interceptat de autoritățile maritime germane la sfârșitul lunii martie. La bordul navei se aflau 100.000 de tone de țiței rusesc, care au fost confiscate de autoritățile germane în baza sancțiunilor în vigoare.

Acest nou proiect legislativ ar putea schimba fundamental modul în care SUA aplică și monetizează sancțiunile împotriva Federației Ruse, transformând o măsură de presiune economică într-o sursă directă de venit bugetar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!