Cum legalizăm munca în agricultură? Soluțiile propuse de Guvern

23 Nov. 2022, 15:45
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Nov. 2022, 15:45 // Actual //  MD Bani

Majoritatea persoanelor care lucrează informal în Republica Moldova sunt implicate în domeniul agriculturii. Printre soluțiile pentru încurajarea legalizării în acest sector sunt plafonarea activitatea gospodăriilor țărănești și voucherele pentru munca prestată de zilieri. Voucherele ar presupune un regim simplificat de declarare al zilierilor în agricultură, pentru ca aceștia să beneficieze de protecție socială și un viitor mai sigur. Mai mult decât atât, voucherele oferă și angajatorilor o soluție pentru a trece mai ușor la munca legală și a concura loial pe piață. Politicile propuse de Guvern au fost discutate de experți în cadrul conferinței internaționale „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală”.

Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Noi, la Ministerul Agriculturii, lucrăm la un proiect de lege în baza căruia vom plafona activitatea gospodăriilor țărănești și în același proiect de lege se va găsi plafonarea activității non-profesionale. Avem persoane fizice care dețin în proprietate 50-60 de hectare de teren arabil nedeclarate. Nu au nicio formă juridică, nici gospodărie țărănească, nici SRL, iar numărul lor este impresionant de mare. Astfel, este evident că cei care muncesc pentru ei nu o fac în mod legal. Munca nedeclarată se va încheia odată cu formarea unei baze juridice clare și transparente.”

Andrei Zbancă, dr., consultant agrobusiness UTM, expert al Asociației „Moldova Fruct”: „Ar fi bine să implementăm soluția a voucherelor pentru muncă, prin care este mult mai simplu de dus evidența, iar în baza unui cuantum să fie defalcate contribuțiile la fondul social și toate asigurările necesare. Propunem ca din acest cuantum să fie oferit un procent pentru organizația noastră, care va repartiza toate defalcările necesare. Astfel, vom legaliza nu doar companiile mari, care își permit servicii de contabilitate, dar și micii producători, cărora le vom facilita toate aceste procese de legalizare.”

Voucherele pentru munca legală sunt pe larg utilizate în țări cu angajări masive de zilieri, cum ar fi Polonia, Italia, Belgia, Țările de Jos, Ungaria și Lituania. Această soluție are scopul de a îmbunătăți și ajusta politicile în domeniul reglementării muncii prestate de zilieri în agricultură.

Voucherul reprezintă un formular cu regim special, care confirmă dreptul beneficiarului de a procura forță de muncă necalificată și a o plăti pentru un anumit număr de zile, cu achitarea unor taxe sociale.

Societatea civilă propune și alte soluții menite să încurajeze antreprenorii să treacă „pe alb”, dar și să informeze societatea despre riscurile și beneficiile muncii formale.

Ana Mihailov, Directoare de țară, Fundația „Friedrich-Ebert” Moldova: „Soluția pe termen lung credem că ar trebui să fie contractele individuale de muncă, care să repună în drepturi această categorie de cetățeni, pe picior de egalitate cu ceilalți angajați. O altă soluție este eficientizarea activității inspecției muncii pentru o consolidare instituțională, așa încât aceasta să poată identifica cazurile de evaziune fiscală în sectorul agricol și să asigure controlul respectării cerințelor de securitate și sănătate la locul de muncă. De asemenea, printre soluții se numără sancțiunile contravenționale, dar și o campanie de informare despre beneficiile muncii formale.”

Experții consideră că voucherele pentru muncă sunt o soluție tranzitorie, dar necesară pentru facilitarea readucerii zilierilor în mediul legal.

Kenichi Hirose, Specialist Superior în materie de Protecție Socială, Biroul din Budapesta, Organizația Internațională a Muncii: „Soluția ideală este ca toți muncitorii să fie angajați în mod oficial. În realitate este foarte dificil să-i asigurăm social, iar mulți dintre ei sunt remunerați la finalul zilei și nu e ușori depistăm prin controale și inspecții. Susținem acest compromis al voucherelor drept o soluție practică și acceptabilă. Spun «compromis» nu în sensul negativ, ci în cel creativ, de a găsi o soluție viabilă. Este important că există o voință politică foarte puternică pentru a încerca ceva diferit și inovator, care să îmbunătățească situația actuală.”

Discuția integrală despre voucherele pentru muncă, dar și ale soluții pentru legalizarea muncii în agricultură, poate fi urmărită AICI.

Conferința internațională „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală” a fost organizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău