Cum va activa Serviciul Vamal în perioada minivacanței de la sfârșitul lunii august?

26 Aug. 2021, 10:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Aug. 2021, 10:30 // Actual //  MD Bani

În perioada 27 – 31 august, Serviciul Vamal al Republicii Moldova va activa în regim normal și va asigura buna funcționalitate a subdiviziunilor din subordine.

Astfel, în perioada de minivacanță, toate posturile vamale vor activa fără întreruperi. De asemenea, a fost stabilit un șir de măsuri de fluidizare a traficului în cele mai tranzitate posturi de frontieră, pentru a gestiona rapid fluxul de călători.

Potrivit informațiilor, în perioada menționată se prognozează o creștere a numărului de călători, care aleg sa-și petreacă minivacanța peste hotarele țării.

Astfel, responsabilii au stabilit măsuri de fluidizare a fluxului de călători. Măsurile dispuse prevăd suplinirea numărului de funcționari implicați în efectuarea controlului, a echipamentului de verificare, precum și utilizarea tuturor pistelor disponibile, inclusiv a celor de pe sensul opus de traversare.

În regim obișnuit de muncă vor funcționa și unele subdiviziuni din administrația Aparatului Central al Serviciului Vamal, în baza graficelor de lucru aprobate, oferind asistență în examinarea tuturor solicitărilor parvenite atât din partea agenților economici, cât și persoanelor fizice. Totodată, responsabilii de domeniul IT vor asigura funcționalitatea sistemelor informaționale vamale, fiind pregătiți să intervină prompt în cazul unor eventuale disfuncționalități sau erori tehnice.

De asemenea, va fi intensificată și activitatea subdiviziunilor specializate ale Vămii, în special a echipelor mobile, care asigură cea de-a doua linie de control vamal pe întreg teritoriul țării, în vederea contracarării fraudelor vamale.

Pentru a obține orice informații cu privire la activitatea vamală, reamintim că ne puteți contacta la numărul de telefon: +373 22 78 88 88 (Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal). Ofițerii Liniei de informare și ai Liniei specializate anticorupție activează 24/7, inclusiv în perioada minivacanței, pentru a vă oferi suportul necesar.

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:35 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Inteligența artificială poate fi un instrument puternic în slujba progresului, dar trebuie să fie ghidată de principii etice și de valori umane. Transformarea digitală nu trebuie să lase pe nimeni în urmă, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul conferinției AI & Big Data Conference – Humans. Powered by AI.

Dragu a evidențiat progresele realizate de Banca Națională a Moldovei în adoptarea tehnologiilor bazate pe AI, în domenii precum supravegherea riscurilor și procesarea documentelor. De asemenea, BNM lucrează la dezvoltarea unor instrumente avansate pentru analiza raportărilor financiare și identificarea riscurilor emergente.

„Transformarea digitală este o oportunitate de a inova, dar și o responsabilitate de a proteja stabilitatea financiară, echitatea și incluziunea. Viitorul central banking-ului înseamnă inovație, anticipare și încredere construită pe baze transparente”, a adăugat Anca Dragu.

Guvernatoarea a subliniat că Moldova are potențialul să devină un model regional în domeniul economiei digitale, însă pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să construiască o infrastructură digitală care pune omul în centrul deciziilor. În acest sens, Banca Națională promovează educația financiară pentru toate categoriile de vârstă și venit, reglementează responsabil tehnologiile emergente și colaborează cu instituțiile europene pentru integrarea plăților digitale și conectarea la SEPA – Spațiul Unic de Plăți în Euro.

„Dincolo de algoritmi și procese, trebuie să vorbim despre oameni. Moldova digitală trebuie să fie și Moldova echitabilă”, a încheiat Anca Dragu, subliniind importanța incluziunii în transformarea digitală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!