În cazul în care concernul rus Gazprom va sista livrarea de gaze naturale, Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova să primească volumul necesar de gaze, la un preț rezonabil, a declarat comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn.
La rândul său, șefa statului a reamintit că R. Moldova are rezerve de gaze pentru câteva săptămâni, iar în cazul unei sistări, vor fi aplicate soluții alternative.
„Dacă vom fi deconectați, în pofida faptului că avem un contract pentru următorii 4 ani, asta va înseamnă că Gazprom nu vrea să ne vândă gaze naturale la un preț mai mic, așa cum stabilește contractul pentru perioada care începe cu 1 octombrie”, a spus Maia Sandu.
Republica este amenințată de criza gazelor, deoarece gigantul rus Gazprom ar intenționa să sisteze livrarea gazelor. Motivul, Chișinăul nu și-a onorat obligațiile de auditare a datorii istorice de 709 mil. USD.
Țara noastră are stocate 35 de milioane de metri cubi de metan în România (CSE a decis să mai achiziționeze încă 15 mil. metri cubi), cantitate ce ar ajunge pentru aproximativ 20 zile. Gazele pot fi transportate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău care deja funcționează din 2021.
Republica Moldova este dependentă 100% de furnizorul rus de gaze Gazprom. Pentru luna septembrie prețul de achiziție este de 1882 USD pentru mia de metri cubi, iar tariful pentru consumatorii casnici a fost majorat cu 27,2%, la 29,26 lei pentru metrul cub. Din 1 octombrie prețul de import al gazului va fi calculat după o altă formulă. Este vorba de 70% prețul la petrol și 30% prețul spot al metanului.