„Cursă contra cronometrului” pentru a duce tancuri în Ucraina înainte ca Europa să fie cuprinsă de război

28 Ian. 2023, 06:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Ian. 2023, 06:15 // Actual //  bani.md

Occidentul se află într-o cursă contra cronometru pentru a aduce tancuri noi în Ucraina – în caz contrar Europa riscă să fie atrasă în război împotriva Rusiei, au avertizat experții.

Timpul trece pentru trupele din Ucraina, după ce mai multe țări din Occident au convenit să trimită tancuri pentru a o ajuta să înfrângă armata lui Putin, iar un expert spune că „nu există timp de pierdut”.

Analistul Bruce Jones, a subliniat că „acesta este un moment strategic esențial în război, deoarece Occidentul se confruntă acum cu o comprimare severă a timpului. Germania a amânat procesul când timpul contează cel mai mult.”

Colonelul Richard Kemp, fost comandant al forțelor britanice în Afganistan și consilier de informații al guvernului britanic, a declarat pentru Daily Mirror: „Ucraina se află într-o cursă contra cronometru pentru a aduce blindate în prima linie. Acum este momentul lor. Decizia de a aproviziona Ucraina cu principalele tancuri de luptă este binevenită. Timpul este esențial pentru a stopa și apoi a învinge forțele Moscovei din Ucraina.

Dar Occidentul trebuie să acționeze rapid pentru a pregăti trupele și, în mod esențial, pentru a duce aceste tancuri în prima linie, astfel încât să poată fi folosite în mod coeziv împotriva trupelor ruse. Folosite corespunzător, tancurile pot fi un instrument devastator într-un astfel de război și ar putea foarte bine să depășească toate armele convenționale ale Moscovei. Dar ar putea dura mult timp până când trupele Ucrainei sunt pregătite să facă tipul de contraofensivă de care va fi nevoie.

O altă provocare majoră este logistica – este nevoie de un efort major pentru a le menține alimentate, plus cantități mari de piese de schimb, împreună cu mecanici calificați pentru a le menține în funcțiune“, spune colonelul.

„Occidentul arată că poate acționa împreună, dar totuși cred că suntem prea lenți în a face acest lucru. Singura limbă pe care Putin o înțelege este puterea. Este momentul să fie învins, înainte ca comandanții săi să poată corecta greșelile pe care le-au făcut. Aceasta este o cursă crucială contra cronometru. Decizia Germaniei ar fi trebuit luată cu mult înainte de acum”, spune Kemp.

Bruce Jones a adăugat că furnizarea de tancuri nu este lipsită de riscuri pentru țările donatoare. „Cele mai amenințate sunt cele mai aproape de Rusia,” crede Jones.

Rusia a acuzat țările occidentale aliate ale Ucrainei că, odată cu livrările de tancuri grele, devin părți direct implicate în război, scrie Reuters.

„Există constant declarații din capitalele europene și din Washington că trimiterea diferitelor sisteme de arme în Ucraina, inclusiv a tancurilor, nu înseamnă în niciun caz implicarea acestor țări sau NATO în ostilitățile din Ucraina”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Categoric nu suntem de acord cu acest lucru, iar la Moscova, tot ceea ce fac alianța și capitalele pe care le-am menționat este văzut ca o implicare directă în conflict. Vedem că acest lucru este în creștere”.

Președintele american Joe Biden a spus că tancurile nu reprezintă „nicio amenințare ofensivă” pentru Rusia și că acestea sunt necesare pentru a-i ajuta pe ucraineni „să-și îmbunătățească capacitatea de manevră pe teren deschis”.

Rusia, care a lansat războiul invadând Ucraina pe 24 februarie anul trecut, l-a descris din ce în ce mai mult ca pe o confruntare cu NATO.

„Decursul operațiunii militare speciale din Ucraina arată că SUA și NATO intenționează să continue să depună eforturi pentru a prelungi acest conflict militar și au devenit participanți la acesta”, a declarat Nikolai Patrușev, un apropiat al președintelui Vladimir Putin și secretar al Consiliului de Securitate al acestuia.

Agenția de presă Interfax l-a citat spunând că chiar și cu sfârșitul „fazei fierbinți” a conflictului din Ucraina, lumea anglo-saxonă nu va opri războiul prin procură împotriva Rusiei și a aliaților săi.

Comentatorii militari ruși și-au concentrat o mare parte a atenției asupra tancurilor Leopard de fabricație germană, pe care atât Berlinul, cât și alți membri europeni ai NATO sunt acum pregătiți să le trimită în Ucraina, descriindu-le drept o amenințare, dar nu o schimbare a jocului.

„Leopardul este asemănător felinei care îi poartă numele prin faptul că este ascuns. Poate că acesta este cel mai camuflat tanc, care nu este atât de ușor de observat, nici măcar din aer. Din această cauză, atacarea lui de la distanță mare prezintă anumite dificultăți” a spus corespondentul de război Semion Pegov. „Dar tancuri indestructibile nu există“.

Un alt blogger de război, Iuri Kotenok, a spus că tancurile occidentale nu sunt „o armă minune”, dar ar necesita o schimbare a tacticii rusești.

„Este necesar să ne aprovizionăm unitățile de pe linia frontului cu arme antitanc suplimentare, lansatoare de grenade, atât de mână, cât și montate, minarea zonele periculoase pentru tancuri”, a spus el.
Andrei Gurulev, un parlamentar și ofițer militar în retragere, a spus că tancurile promise nu trebuie neglijate, deoarece modelele occidentale suntu echipate să „vadă dincolo de orizont” pentru a selecta ținte.
„Nu este adevărat că am urcat o treaptă pe scara războiului mondial. În cel mai bun caz, Ucrainei i s-au oferit mijloacele de a rezista încă un an. Ceea ce contează în termeni absoluți – și ceea ce irită Moscova – este valoarea simbolică, și anume că SUA și Europa au reușit să țină încă o dată împreun,” scrie Corriere della Sera.

Ziarul israelian Haaretz consideră că ”odată cu ajutorul militar extins acordat Ucrainei, atât calitativ cât și cantitativ, războiul devine din ce în ce mai mult o confruntare aproape directă între Rusia și Statele Unite și NATO – cu siguranță mai mult decât a fost la început în urmă cu aproape un an.

Ca atare, devine și mai important ca Putin să demonstreze un oarecare succes. O poate face? Probabil că nu, cel puțin nu fără o escaladare majoră. Va încerca? Se pare că s-a trezit încolțit într-o situație în care este forțat”.

Mai devreme sau mai târziu, principala temere a Occidentului se va adeveri, totuși – un conflict militar direct între Rusia și NATO.
Prin urmare, opțiunea de conflict prelungit nu poate avea succes.

În ceea ce privește o victorie rapidă a Ucrainei – cu cât aceasta este mai decisivă, cu atât riscurile vor deveni mai scăzute, deoarece o victorie decisivă ar reduce șansele lui Putin de a putea ordona o lovitură nucleară sau de a se asigura că un astfel de ordin este respectat. Da, riscurile nu sunt zero, dar cred că nu există altă cale de ieșire”, spune politicianul rus de opoziție Leonid Gozman, citat de Novaya Gazeta.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău