De ce italienii l-au expulzat pe Robinson (81 ani) de pe insula unde a locuit peste de 30 de ani (FOTO)

04 Mai 2021, 11:44
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Otilia Cotruța
04 Mai 2021, 11:44 // Oameni şi Idei //  Otilia Cotruța

Pe mica insulă Budelli, lângă Sardinia, îngrijitorul Mauro Morandi a trăit zeci de ani. De-a lungul timpului, acesta a devenit deja o parte a insulei, care știa absolut totul despre ecosistemul său și comunica fericit cu turiștii. Recent, însă, autoritățile locale au decis să îl evacueze, deoarece insula ar trebui să devină un centru de educație pentru mediu.

Morandi s-a stabilit pe insulă din greșeală: a plecat într-o călătorie pe mare către Pacificul de Sud, dar nava sa s-a stricat. Apoi a ajuns pe cea mai apropiată insulă, care s-a dovedit a fi Budelli. Pe insulă, a întâlnit un îngrijitor local, care a spus că urma să se retragă. Apoi Mauro a luat o decizie foarte importantă: a vândut barca și a început să aibă grijă de insulă, stabilindu-se într-o casă mică. Era anul 1989.

Au trecut 32 de ani de atunci, iar Morandi a devenit parte a acestei insule. Astăzi este vizitat de turiști și toată lumea este fericită să discute cu Mauro. La rândul său, italianul vorbește despre ecosistemul fragil al locului care i-a devenit casa. Pentru locuitorii Sardiniei, el a devenit mult timp parte din Budelli și este chiar numit Robinson Crusoe local. În anii petrecuți pe insulă, a studiat fiecare piatră, fiecare plantă nativă și pasăre. El s-a asigurat că turiștii nu scot rarul nisip roz care acoperă plaja locală, curăța cărările și, de asemenea, îndepărta gunoiul după niște oaspeți fără scrupule.

Viața insulară a lui Morandi a fost amenințată din 2013, când compania care deținea Budelli a dat faliment. Un om de afaceri din Noua Zeelandă a încercat să cumpere insula, dar autoritățile locale s-au opus. În același timp, omul de afaceri a promis că nu va atinge îngrijitorul și că îl va lăsa să-și trăiască viața pe insulă.

Drept urmare, autoritățile nu au vândut niciodată insula, iar acum aceasta aparține statului. Anul acesta Budelli a decis să-l transforme într-un centru de educație pentru mediu și să-l evacueze pe singurul rezident. Cu toate acestea, Morandi nu va rămâne fără casă: se va muta într-un apartament din arhipelag. Cu toate acestea, este prea greu pentru tânărul de 81 de ani să părăsească locul care i-a slujit acasă de mulți ani. În apărarea lui Mauro, au fost create chiar mai multe petiții, care au fost semnate de mii de oameni, dar nimic nu a ajutat. Localnicii numesc această evacuare o nedreptate fără inimă și spun că nu își pot imagina insula fără îngrijitorul acesteia. Și pun și ei întrebarea, este normal ca o încercare de a crea un centru ecologic care să promoveze respectul pentru natură și lumea înconjurătoare să contravină eticii?

Realitatea Live

26 Iul. 2021, 18:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Iul. 2021, 18:06 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Duolingo, cea mai descărcată aplicaţie educaţională din lume, a declarat luni că şi-a majorat intervalul de preţ pentru oferta publică iniţială (IPO) din Statele Unite, semn că există un apetit ridicat de acţiuni pentru aplicaţia de învăţat limbi străine, scrie Ziarul Financiar.

Compania intenţionează să vândă 5,1 milioane de acţiuni cu un preţ cuprins între 95 şi 100 de dolari, urmând să strângă până la 511 milioane de dolari datorită IPO-ului. Cu un preţ de 100 de dolari per acţiune, Duolingo ar atinge o evaluare de 4,6 miliarde de dolari.

Cu peste 500 de milioane de descărcări, Duolingo este a aplicaţia cu cele mai mari venituri din rândurile categoriilor educaţionale din Google Play şi App Store.

Compania cu sediul în Pittsburgh are circa 40 de milioane de utilizatori lunari activi care învaţă un total de 40 de limbi, cum ar fi irlandeza la hawaiiana, despre care Duolingo susţine să există mai mulţi studenţi online decât vorbitori nativi.

Societatea se va lista pe Nasdaq cu simbolul bursier „DUOL”.

Duolingo a devenit „unicorn” spre sfârşitul lui 2019, când a obţinut o evaluare de 1,5 miliarde de dolari în urma unei runde de finanţare de 30 de milioane de dolari condusă de fondul de investiţii CapitalG al Alphabet, compania-mamă a Google.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală