Curs valutar
 • EUR
  21.6064
  0.6197%
 • USD
  17.7574
  0.1757%
 • RUB
  0.2398
  0.1668%
 • RON
  4.3858
  0.6019%
 • UAH
  0.6447
  0.4188%

De ce italienii l-au expulzat pe Robinson (81 ani) de pe insula unde a locuit peste de 30 de ani (FOTO)

04 Mai 2021, 11:44
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Otilia Cotruța
04 Mai 2021, 11:44 // Oameni şi Idei //  Otilia Cotruța

Pe mica insulă Budelli, lângă Sardinia, îngrijitorul Mauro Morandi a trăit zeci de ani. De-a lungul timpului, acesta a devenit deja o parte a insulei, care știa absolut totul despre ecosistemul său și comunica fericit cu turiștii. Recent, însă, autoritățile locale au decis să îl evacueze, deoarece insula ar trebui să devină un centru de educație pentru mediu.

Morandi s-a stabilit pe insulă din greșeală: a plecat într-o călătorie pe mare către Pacificul de Sud, dar nava sa s-a stricat. Apoi a ajuns pe cea mai apropiată insulă, care s-a dovedit a fi Budelli. Pe insulă, a întâlnit un îngrijitor local, care a spus că urma să se retragă. Apoi Mauro a luat o decizie foarte importantă: a vândut barca și a început să aibă grijă de insulă, stabilindu-se într-o casă mică. Era anul 1989.

Au trecut 32 de ani de atunci, iar Morandi a devenit parte a acestei insule. Astăzi este vizitat de turiști și toată lumea este fericită să discute cu Mauro. La rândul său, italianul vorbește despre ecosistemul fragil al locului care i-a devenit casa. Pentru locuitorii Sardiniei, el a devenit mult timp parte din Budelli și este chiar numit Robinson Crusoe local. În anii petrecuți pe insulă, a studiat fiecare piatră, fiecare plantă nativă și pasăre. El s-a asigurat că turiștii nu scot rarul nisip roz care acoperă plaja locală, curăța cărările și, de asemenea, îndepărta gunoiul după niște oaspeți fără scrupule.

Viața insulară a lui Morandi a fost amenințată din 2013, când compania care deținea Budelli a dat faliment. Un om de afaceri din Noua Zeelandă a încercat să cumpere insula, dar autoritățile locale s-au opus. În același timp, omul de afaceri a promis că nu va atinge îngrijitorul și că îl va lăsa să-și trăiască viața pe insulă.

Drept urmare, autoritățile nu au vândut niciodată insula, iar acum aceasta aparține statului. Anul acesta Budelli a decis să-l transforme într-un centru de educație pentru mediu și să-l evacueze pe singurul rezident. Cu toate acestea, Morandi nu va rămâne fără casă: se va muta într-un apartament din arhipelag. Cu toate acestea, este prea greu pentru tânărul de 81 de ani să părăsească locul care i-a slujit acasă de mulți ani. În apărarea lui Mauro, au fost create chiar mai multe petiții, care au fost semnate de mii de oameni, dar nimic nu a ajutat. Localnicii numesc această evacuare o nedreptate fără inimă și spun că nu își pot imagina insula fără îngrijitorul acesteia. Și pun și ei întrebarea, este normal ca o încercare de a crea un centru ecologic care să promoveze respectul pentru natură și lumea înconjurătoare să contravină eticii?

Realitatea LiveȘedința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
18 Mai 2021, 07:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
18 Mai 2021, 07:14 // Actual //  Otilia Cotruța

Cetățenii moldoveni ar putea vorbi fără costuri suplimentare de roaming, aflându-se pe teritoriul Ucrainei. Acest fapt urmează să fie discutat mai pe larg în cadrul unor consultări bilaterale între miniștrii de Externe ai celor două state.

Subiectul figurează printre alte teme abordate de către ministrul interimar de Externe de la Chișinău, Aureliu Ciocoi, și ministrul de Externe de la Kiev, Dmytro Kuleba.

Cei doi oficiali au convenit organizarea în timpul apropiat a consultărilor bilaterale privind construirea podului Cosăuți-Yampol și a infrastructurii adiacente acestuia, încheierea acordului privind recunoașterea certificatelor de vaccinare în vederea facilitării circulației cetățenilor, intensificarea schimburilor economice și înlăturarea restricțiilor existente în relațiile comerciale, examinarea posibilității anulării costurilor pentru convorbiri în roaming și alte subiecte prioritare de pe agenda bilaterală.

Oficialii au apreciat dinamizarea dialogului politic bilateral, care, în condițiile de carantină și în pofida restricțiilor existente, a înregistrat o dezvoltare continuă. În acest sens, a fost confirmată disponibilitatea ambelor părți pentru valorificarea deplină a potențialului de cooperare din ambele țări în spiritul bunei vecinătăți.

Discuțiile au fost prilejuite de desfășurarea reuniunii trilaterale Ucraina – R. Moldova – Georgia.


 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82