De vânzare: 125.000 $ pentru excursii cu balonul până la limita de jos a cosmosului. Zborul de test deja a avut loc

24 Iun. 2021, 12:49
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
24 Iun. 2021, 12:49 // Au Bani //  MD Bani

Dacă încercați să evitați virușii aerieni, să vă îndreptați spre un vid, aceasta nu ar  fi cea mai proastă idee.

O companie din Florida intenționează să conducă pasagerii către marginea spațiului într-o versiune de înaltă tehnologie a unui balon cu aer cald, cu un pilot și până la opt călători într-o capsulă presurizată suspendată.

Compania de zboruri spațiale umane Space Perspective face acum rezervări pentru nava sa spațială Neptun, pentru zboruri la începutul anului 2024, cu bilete la prețuri fixe, ce pot fi achiziționate odată în viașă, la 125.000 de dolari pe persoană.

Depozitele de rezervare rambursabile sunt împărțite, cu avansuri mai mari necesare pentru zborurile din anul I și scăzute pentru rezervările ulterioare.

Zborul de test deja a avut loc

Zborul de test inaugural a decolat pe data de 18 iunie de la Space Coast Spaceport din Titusville, Florida.

Zborul de șase ore și 39 de minute a fost fără echipaj, dar camerele de la bord au surprins o imagine uimitoare a Pământului la răsăritul soarelui.

Perspectiva spațială spune că zborul de testare este o etapă crucială în drumul către dezvoltarea turismului spațial, și crearea de excursii turistice pe îndelete, cu un bar cu de băuturi răcoritoare și capacități de socializare la îndemână.

„Ne-am angajat să schimbăm fundamental modul în care oamenii au acces la spațiu – atât pentru a efectua cercetări atât de necesare în beneficiul vieții de pe Pământ, cât și pentru a extinde modul în care privim și ne conectăm cu planeta noastră”, a declarat fondatorul și co-CEO-ul Space Perspective, Jane Poynter anul trecut, scrie CNN.

Călătoriile de șase ore vor implica o urcare ușoară de două ore, peste 99% din atmosfera Pământului, până la înălțimea de peste 30 de kilometri. Vor mai fi alte două ore disponibile pe îndelete pentru ca pasagerii să se bucure de priveliștile de 360 ​​de grade din cabină înainte ca nava spațială să înceapă coborârea de două ore către ocean, unde se va ateriza în siguranță. Călătoria către țărm va fi finalizată prin navă.

Nava spațială a fost proiectată în colaborare cu studioul de design britanic PriestmanGoode.

„Ne-am uitat la toate elementele care ar face experiența nu doar memorabilă, ci și cu adevărat confortabilă”, a declarat Nigel Goode, designer și cofondator al PriestmanGoode.

„Am vrut să ne asigurăm că pasagerii vor putea obține vederi neobstrucționate la 360 de grade și că am creat un spațiu eficient care să le permită să se deplaseze în timpul călătoriei.”

Capsula zburătoare

Capsula are un diametru de cinci metri, în timp ce balonul de polietilenă de mai sus are un diametru de 100 de metri când este complet umflat, aproximativ lungimea unui teren de fotbal.

Space Perspective susține că procesul va fi simplu ca urcarea într-un avion. Toaleta, susține el, este „pelerina cu cea mai bună vedere din universul cunoscut” și se află în centrul capsulei în conul splashdown.

Cofondatorii Space Perspective, Jane Poynter și Taber MacCallum, au proiectat anterior sistemele de aer, hrană și apă pentru baza spațială Biosphere 2.

„Balonul nostru spațial avansat este proiectat să funcționeze în vidul aproape găsit la marginea cosmosului”, se scrie pe site-ul Space Perspective.

„NASA a folosit baloane similare de zeci de ani pentru a zbura cu telescoape mari de cercetare”.

Deoarece heliul este în cantitate limitată și este necesar pentru aplicații medicale esențiale, nava spațială Neptun folosește hidrogen.

„Gazul de ridicare din interiorul balonului este mai ușor decât aerul și îi permite lui Neptun să plutească deasupra atmosferei Pământului ca un cub de gheață pe apă”, spune Perspectiva Spațială.

Primul turist spațial din lume a fost milionarul american Dennis Tito, care a ajuns la Stația Spațială Internațională (ISS) printr-o rachetă rusească Soyuz în aprilie 2001.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ