De vânzare: 125.000 $ pentru excursii cu balonul până la limita de jos a cosmosului. Zborul de test deja a avut loc

24 Iun. 2021, 12:49
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
24 Iun. 2021, 12:49 // Au Bani //  MD Bani

Dacă încercați să evitați virușii aerieni, să vă îndreptați spre un vid, aceasta nu ar  fi cea mai proastă idee.

O companie din Florida intenționează să conducă pasagerii către marginea spațiului într-o versiune de înaltă tehnologie a unui balon cu aer cald, cu un pilot și până la opt călători într-o capsulă presurizată suspendată.

Compania de zboruri spațiale umane Space Perspective face acum rezervări pentru nava sa spațială Neptun, pentru zboruri la începutul anului 2024, cu bilete la prețuri fixe, ce pot fi achiziționate odată în viașă, la 125.000 de dolari pe persoană.

Depozitele de rezervare rambursabile sunt împărțite, cu avansuri mai mari necesare pentru zborurile din anul I și scăzute pentru rezervările ulterioare.

Zborul de test deja a avut loc

Zborul de test inaugural a decolat pe data de 18 iunie de la Space Coast Spaceport din Titusville, Florida.

Zborul de șase ore și 39 de minute a fost fără echipaj, dar camerele de la bord au surprins o imagine uimitoare a Pământului la răsăritul soarelui.

Perspectiva spațială spune că zborul de testare este o etapă crucială în drumul către dezvoltarea turismului spațial, și crearea de excursii turistice pe îndelete, cu un bar cu de băuturi răcoritoare și capacități de socializare la îndemână.

„Ne-am angajat să schimbăm fundamental modul în care oamenii au acces la spațiu – atât pentru a efectua cercetări atât de necesare în beneficiul vieții de pe Pământ, cât și pentru a extinde modul în care privim și ne conectăm cu planeta noastră”, a declarat fondatorul și co-CEO-ul Space Perspective, Jane Poynter anul trecut, scrie CNN.

Călătoriile de șase ore vor implica o urcare ușoară de două ore, peste 99% din atmosfera Pământului, până la înălțimea de peste 30 de kilometri. Vor mai fi alte două ore disponibile pe îndelete pentru ca pasagerii să se bucure de priveliștile de 360 ​​de grade din cabină înainte ca nava spațială să înceapă coborârea de două ore către ocean, unde se va ateriza în siguranță. Călătoria către țărm va fi finalizată prin navă.

Nava spațială a fost proiectată în colaborare cu studioul de design britanic PriestmanGoode.

„Ne-am uitat la toate elementele care ar face experiența nu doar memorabilă, ci și cu adevărat confortabilă”, a declarat Nigel Goode, designer și cofondator al PriestmanGoode.

„Am vrut să ne asigurăm că pasagerii vor putea obține vederi neobstrucționate la 360 de grade și că am creat un spațiu eficient care să le permită să se deplaseze în timpul călătoriei.”

Capsula zburătoare

Capsula are un diametru de cinci metri, în timp ce balonul de polietilenă de mai sus are un diametru de 100 de metri când este complet umflat, aproximativ lungimea unui teren de fotbal.

Space Perspective susține că procesul va fi simplu ca urcarea într-un avion. Toaleta, susține el, este „pelerina cu cea mai bună vedere din universul cunoscut” și se află în centrul capsulei în conul splashdown.

Cofondatorii Space Perspective, Jane Poynter și Taber MacCallum, au proiectat anterior sistemele de aer, hrană și apă pentru baza spațială Biosphere 2.

„Balonul nostru spațial avansat este proiectat să funcționeze în vidul aproape găsit la marginea cosmosului”, se scrie pe site-ul Space Perspective.

„NASA a folosit baloane similare de zeci de ani pentru a zbura cu telescoape mari de cercetare”.

Deoarece heliul este în cantitate limitată și este necesar pentru aplicații medicale esențiale, nava spațială Neptun folosește hidrogen.

„Gazul de ridicare din interiorul balonului este mai ușor decât aerul și îi permite lui Neptun să plutească deasupra atmosferei Pământului ca un cub de gheață pe apă”, spune Perspectiva Spațială.

Primul turist spațial din lume a fost milionarul american Dennis Tito, care a ajuns la Stația Spațială Internațională (ISS) printr-o rachetă rusească Soyuz în aprilie 2001.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală