Decizie radicală pe piața bancară! Una dintre cele mai mari instituții financiare din România pleacă din Moldova

12 Ian. 2024, 09:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
12 Ian. 2024, 09:19 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

S.A. ”Banca Comercială Română Chișinău” a fost vândută printr-o tranzacție semnificativă înregistrată pe Bursa de Valori a Moldovei. Foștii proprietari au încasat un total de puțin peste 224 de milioane de lei pentru cele 72.813 acțiuni deținute.

Tranzacția a fost posibilă după ce, la sfârșitul anului trecut, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a eliberat avizul pentru înregistrarea, pe piața reglementată, a unei tranzacții speciale de vânzare-cumpărare a acțiunilor. Este vorba de 72.813 acțiuni ordinare nominative de clasa I emise de BC ”Banca Comercială Română Chișinău” SA.

Precedând această tranzacție, plenul Consiliului Concurenței a autorizat și a declarat compatibilă cu mediul concurențial operațiunea de concentrare economică notificată de către Banca Comercială ”Victoriabank” S.A. Această operațiune presupune achiziționarea cotei de 100% din acțiunile ”Băncii Comerciale Române Chișinău” S.A.

Vânzarea băncii marchează un moment semnificativ în peisajul financiar din Chișinău și reprezintă o mișcare strategică în contextul schimbărilor recente în sectorul bancar. Autoritățile monitorizează îndeaproape evoluția acestei tranzacții și impactul său asupra pieței financiare locale.

BCR Chișinău are peste 13 mii de clienți activi, 110 angajați și 4 subdiviziuni: 2 în Chișinău și câte una în Bălți și Cahul. BCR Chișinău este o bancă universală, filială a BCR (România) și membră a Erste Group (Austria). BCR Chișinău și-a început activitatea la 22 octombrie 1998, fiind una dintre primele bănci cu capital străin din Republica Moldova, membră a celui mai important grup financiar din Europa Centrală și de Est.

Banca Comercială Română (BCR) este prima bancă din România după active (peste 13,8 miliarde de euro), numărul de clienți (2,9 milioane) și prima bancă pe segmentul de economisire și creditare, cel mai bine cotat brand financiar din România, membră a Erste Group din 2005. Victoriabank este una dintre cele mai solide bănci din Moldova, cu active de peste 20 de miliarde de lei.

Banca are peste 300 de mii de clienți activi, 68 de sucursale și 1100 de angajați. Cei mai mari acționari ai Victoriabank sunt Banca Transilvania (România) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, prin intermediul companiei olandeze VB Investment Holding BV, care deține 72,19% din acțiunile băncii moldovenești. Anterior s-a relatat că pentru Banca Comercială Română decizia de a vinde BCR Chișinău este legată de strategia de a se concentra exclusiv pe dezvoltarea afacerilor în România. În același timp, conducerea Victoriabank a menționat că banca și BCR Chișinău au un model de afaceri similar, cu produse și servicii pentru persoane fizice și juridice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO