Decizie radicală pe piața bancară! Una dintre cele mai mari instituții financiare din România pleacă din Moldova

12 Ian. 2024, 09:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
12 Ian. 2024, 09:19 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

S.A. ”Banca Comercială Română Chișinău” a fost vândută printr-o tranzacție semnificativă înregistrată pe Bursa de Valori a Moldovei. Foștii proprietari au încasat un total de puțin peste 224 de milioane de lei pentru cele 72.813 acțiuni deținute.

Tranzacția a fost posibilă după ce, la sfârșitul anului trecut, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a eliberat avizul pentru înregistrarea, pe piața reglementată, a unei tranzacții speciale de vânzare-cumpărare a acțiunilor. Este vorba de 72.813 acțiuni ordinare nominative de clasa I emise de BC ”Banca Comercială Română Chișinău” SA.

Precedând această tranzacție, plenul Consiliului Concurenței a autorizat și a declarat compatibilă cu mediul concurențial operațiunea de concentrare economică notificată de către Banca Comercială ”Victoriabank” S.A. Această operațiune presupune achiziționarea cotei de 100% din acțiunile ”Băncii Comerciale Române Chișinău” S.A.

Vânzarea băncii marchează un moment semnificativ în peisajul financiar din Chișinău și reprezintă o mișcare strategică în contextul schimbărilor recente în sectorul bancar. Autoritățile monitorizează îndeaproape evoluția acestei tranzacții și impactul său asupra pieței financiare locale.

BCR Chișinău are peste 13 mii de clienți activi, 110 angajați și 4 subdiviziuni: 2 în Chișinău și câte una în Bălți și Cahul. BCR Chișinău este o bancă universală, filială a BCR (România) și membră a Erste Group (Austria). BCR Chișinău și-a început activitatea la 22 octombrie 1998, fiind una dintre primele bănci cu capital străin din Republica Moldova, membră a celui mai important grup financiar din Europa Centrală și de Est.

Banca Comercială Română (BCR) este prima bancă din România după active (peste 13,8 miliarde de euro), numărul de clienți (2,9 milioane) și prima bancă pe segmentul de economisire și creditare, cel mai bine cotat brand financiar din România, membră a Erste Group din 2005. Victoriabank este una dintre cele mai solide bănci din Moldova, cu active de peste 20 de miliarde de lei.

Banca are peste 300 de mii de clienți activi, 68 de sucursale și 1100 de angajați. Cei mai mari acționari ai Victoriabank sunt Banca Transilvania (România) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, prin intermediul companiei olandeze VB Investment Holding BV, care deține 72,19% din acțiunile băncii moldovenești. Anterior s-a relatat că pentru Banca Comercială Română decizia de a vinde BCR Chișinău este legată de strategia de a se concentra exclusiv pe dezvoltarea afacerilor în România. În același timp, conducerea Victoriabank a menționat că banca și BCR Chișinău au un model de afaceri similar, cu produse și servicii pentru persoane fizice și juridice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău