Declarații la RLIVE: Sistemul de corupere electorală funcționează ca o piramidă cu cei mai vulnerabili cetățeni la bază

11 Iul. 2025, 11:22
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Iul. 2025, 11:22 // Actual //  MD Bani

Fenomenul coruperii electorale a pus mulți cetățeni în situații umilitoare, în care nu doar că li se ofereau bani sau bunuri pentru vot, dar erau încurajați să contribuie la perpetuarea practicii, atrăgând la rândul lor și alte persoane în acest circuit. Declarațiile au fost făcute de invitații emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV.

Mihail Crivorucenco, șeful Direcției de Ordine Publică din cadrul Poliției, a afirmat că sistemul de corupere a alegătorilor funcționează asemenea unei piramide: în vârf se află liderii care coordonează mecanismul, iar la bază – oameni simpli, adesea manipulați prin oferirea de bani sau bunuri.

„Satele sunt mai ușor manipulate, mai ușor determinate prin constrângere și convingere de liderii din localități să se folosească de bunuri reieșind din criză în care se află. Urmare și a nivelului scăzut de educație, persoana nu conștientizează faptul că acceptarea de banii sau produse alimentare este corupere electorală… Și mai avem o categorie – cei de vârstă înaintată. Oamenii în etate se bucură fiind induși în eroare că pachetul primit este un ajutor social, dar asta este o formă de corupere”, a spus Mihail Crivorucenco.

Nicolae Panfil, director de program la Asociația Promo-LEX, consideră că o parte dintre cetățeni au ajuns în vizorul politicienilor corupți după ce s-au simțit marginalizați și excluși din societate. Potrivit lui, acești oameni au fost ademeniți cu bunuri materiale și promisiuni frumoase.

„Unii cetățeni au ajuns în situația aceasta pentru că nu au văzut mult timp un suport real din partea statului, un mesaj de suport din partea autorităților. Aceștia sunt vulnerabili nu doar că sunt săraci, dar și că nu au cu cine interacționa, nu au de la cine lua un sfat, de la cine primi o informație obiectivă. Eu sper că, în această campanie, partidele politice vor merge să discute cu cetățenii și să nu-i lase pradă anumitor actori politici ghidați din afară și controlați de Federația Rusă să-și facă mendrele”, a menționat Nicolae Panfil.

După alegerile prezidențialele și referendumul din toamna anului 2024, polițiștii au întocmit peste 20.000 de procese verbale pentru corupere electorală, iar suma amenzilor aplicate constituie peste 400 de milioane de lei. Anterior, poliția a anunțat că peste 200.000 de persoane sunt cercetate pentru corupere electorală. Legislația prevede amenzi cuprinse între 25.000 și 37.500 de lei pentru corupere electorală pasivă.

Acest produs a fost realizat în cadrul Campaniei Votează liber și raportează corupția electorală!”, implementate de Asociația Promo-LEX. Materialul a fost realizat cu susținerea proiectului „Consolidarea rezilienței democratice în Moldova”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Norvegia, Canada, Suedia și Danemarca. Conținutul acestui material aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Promo-LEX, ONU, inclusiv a PNUD, a statelor membre ale ONU sau a donatorilor 

Realitatea Live

12 Iul. 2025, 08:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Iul. 2025, 08:27 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Guvernul Regatului Unit a aprobat, în premieră, o linie de finanțare pentru Republica Moldova în valoare de 1 până la 2 miliarde de lire sterline, prin intermediul instrumentului UK Export Finance (UKEF). Anunțul a fost făcut de fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, într-o postare pe rețelele sociale, calificând inițiativa drept „o oportunitate fără precedent pentru proiecte de infrastructură strategică”.

Fondurile pot fi accesate pentru o gamă largă de proiecte din domeniul sănătății, infrastructurii și energiei verzi, printre care:

Reabilitarea spitalelor existente și construcția de unități medicale moderne;
Elaborarea studiilor de fezabilitate și servicii de consultanță în domeniul sănătății;
Dezvoltarea și administrarea clinicilor de psihiatrie și a spitalelor militare;
Proiecte de infrastructură rutieră, feroviară și aeroportuară;
Construcția de stadioane, centre sportive și de agrement;
Rețele de apă potabilă, stații de epurare și sisteme de gestionare a deșeurilor;
Proiecte de energie verde și soluții integrate de finanțare pentru întreaga infrastructură.
Durleșteanu a subliniat că acest sprijin financiar vine în contextul consolidării parteneriatului strategic dintre Marea Britanie și Moldova, oferind autorităților moldovene oportunitatea de a atrage investiții masive în sectoare critice pentru dezvoltarea durabilă.

Programul UKEF permite accesarea de finanțare completă pentru proiecte eligibile, în condiții competitive, cu implicarea companiilor britanice ca furnizori de tehnologie, consultanță sau echipamente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA