Delegația Republicii Moldova a participat la ședințele anuale ale FMI și Grupului Băncii Mondiale la Washington

28 Apr. 2022, 09:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Apr. 2022, 09:25 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Delegația de la Chișinău, condusă de ministrul finanțelor,Dumitru Budianschi, și guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a avut întrevederi bilaterale cu oficiali ai Fondului Monetar Internațional(FMI), ai Grupului Băncii Mondiale (GBM), Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și membrii Constituenței FMI/GBM în cadrul  Ședințelor anuale de primăvară de la Washington ale FMI și Grupului Băncii Mondiale, care s-au desfășurat în perioada 19-24 aprilie 2022.

Discuțiile s-au referit în principal la implementarea programului cu Fondul Monetar Internațional (FMI), situația economică globală și cea din Republica Moldova, cooperarea bilaterală, efectele războiului din Ucraina, combaterea inflației ș.a. Astfel, reprezentanții Moldovei au avut întâlniri cu șeful misiunii FMI pentru Moldova, Ruben Atoyan; Alfred Kammer, Director al Departamentului European  al FMI și echipa sa, Kenji Okamura – vicedirector al FMI,  Paul Hilbers– director executiv pentru  Moldova al FMI, Koen Davidse – director executiv pentru  Moldova al Grupului Băncii Mondiale, Anna Bjerde viceppreșidinte  pentru Europa și Asia Centrală, Banca Rezervei Federale  din New York,  Odile Renaud-Basso, președintele  BERD.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a purtat, de asemenea, discuții cu guvernatorii băncilor centrale din Lituania – Gediminas Šimkus, Belgia – Pierre Wunsch și Țările de Jos- Klaas Knot. Tematica abordată în acest format a vizat suplimentar impactul conflictului armat din Ucraina asupra situației macroeconomice din aceste țări, măsurile de diminuare a presiunilor inflaționiste,  susținerea refugiaților ucraineni în Moldova. În cadrul acestor întruniri,  oficialii au vorbit și despre agenda de reforme în sectorul bancar al Republicii Moldova, care și-a dovedit reziliența în timpul ultimelor crize, precum și despre derularea  proiectul Twinning, lansat recent pentru consolidarea sistemului financiar de la noi. Șefii băncilor centrale din Lituania, Belgia și Țările de Jos și-au manifestat deschiderea și susținerea pentru reformele desfășurate de Banca Națională a Moldovei.

Din delegația Republicii Moldova au mai făcut parte secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, și viceguvernatorii Băncii Naționale, Arcadie Albul și Constantin Șchendra.

Ședințele de primăvară ale Fondului Monetar International și ale Băncii Mondiale constituie o oportunitate majoră de realizare a unui schimb de experiență și opinii ale diverselor țări în domeniile dezvoltării economice și stabilității financiare în contextul evoluțiilor regionale și globale curente, precum și pe termen lung.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău