Deputații amenință ANRE și Consiliul Concurenței cu proteste dacă nu i-au la control scumpirea carburanților

18 Feb. 2021, 14:49
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
18 Feb. 2021, 14:49 // Oameni şi Idei //  bani.md

Deși motivele scumpirii carburanților sunt clare, noile prețuri sunt exagerate. Asta susține deputatul Radu Marian în cadrul unui briefing de presă.

„În primăvara și vara anului trecut când prețurile la petrol pe piețele internaționale au atins valori negative, petroliștii noștri nu s-au grăbit deloc să ieftinească carburantul. Anume în aceste situații petroliștii fac profituri enorme. Ei uită să reducă la timp prețul cu amănuntul”, a declarat Marian.

Deputatul a menționat că pretroliștii fac ce vor, deoarece ANRE și Consiliul Concurenței nu-și fac treaba.

„Consiliul Concurenței nu întreprinde nimic pentru a pedepsi înțelegerile de cartel. ANRE se scuză că ei nu pot face nimic atât timp cât tarifele sunt ajustate de către petroliști în limita rentabilității de 10%, dar ceea ce nu spune ANRE este că metodologia de formare a preturilor este extrem de permisivă și liberală pentru petroliști”, a susținut Radu Marian.

Iată măsurile propuse de PAS:

  • examinarea în cadrul CSS a modului în care ANRE și Consiliul Concurenței au eșuat în ultimii ani să prevină înțelegerile de cartel și majorările nejustificate la combustibil.
  • revizuirea de către ANRE a metodologiei de calculare a prețurilor, prin reglementare mai dură a prețurilor la produsele petroliere.
  • monitorizarea mai dură de către ANRE a procesului de autorizare a construcțiilor benzinăriilor.
  • elaborarea unui proiect de lege de evaluare externă a Consiliului Concurneței și unuia pentru reducerea birocrației care împiedică concurența pe piața
  • implicarea SIS în investigarea afacerilor de cartel.

„Dacă ANRE și Consiliul Concurenței nu încep să-și facă treaba noi ne rezervăm dreptul să organizăm proteste la aceste instituții”, a conchis Radu Marian.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO