DOC La 3 zile după publicare AGEPI recomandă încălcarea legii și favorizează OGC promovate subversiv de structuri rusești

30 Sept. 2022, 07:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 07:02 // Actual //  Lupu Eduard

Legea drepturilor de autor și a celor conexe a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în data de 10 octombrie. Însă chiar și așa, cu toate „inovațiile” înaintate de AGEPI, instituția favorizează intrarea pe piața Republicii Moldova a organizațiilor drepturilor de autor susținute din spate, prin metode ilegale, de RAO (Российское Авторское Общество) și VOIS (Всероссийская Организация Интеллектуальной Собственности), din Federația Rusă.

Astfel, două organizații a dreptului de autor și a drepturilor conexe COPYRIGHT și ANPFI au sesizat Guvernul și Parlamentul cu privire la încălcările AGEPI care vizează avizarea entităților drepturilor de autor, care le favorizează pe cele susținute din Rusia.

În anunțul publicat de AGEPI cu privire la avizarea OGC-urilor, instituția recomandă oficial:

  1. OGC-urile să încalce prevederile Legii nr. 230 din 28 iulie 2022, art. 85 alin. (2) care menționează că „Orice propunere de modificare a statutului se supune avizării AGEPI, cu două luni înainte de adunarea generală a organizației de gestiune colectivă în cadrul căreia modificarea urmează să fie aprobată.” Conform dispozițiilor finale ale legii, Legea nr. 230 va intra în vigoare pe data de 10 octombrie 2022. Deci, aplicând dispozițiile art. 85 alin. (2), Adunările Generale ale AN «COPYRIGHT» și ANPFI pot fi eventual convocate cel mai degrabă pentru data de 10 decembrie 2022. Iar conform Anunțului AGEPI – „în vederea aprobării Statutelor care au obținut avizul AGEPI, pot dispune convocarea/reconvocarea Adunării Generale, care urmează a avea loc în perioada 10-15 noiembrie 2022”.
  2. Discriminarea OGC-lor avizate la moment prin acțiuni de protecționism deschis și direct din partea AGEPI are loc prin faptul că, potrivit Anunțului său, noii solicitanți pot depune actele pentru avizare începând cu data de 10 octombrie 2022, iar OGC-le avizate – doar în perioada 11-16 decembrie 2022. Aceasta demonstrează condiții inechitabile și discriminatorii în privința OGC-lor care activează la moment.
  3. Urmare a întrebărilor expuse în cadrul ședinței din 23 septembrie 2022, pe marginea depunerii actelor necesare pentru avizarea asociațiilor, în contextul implementării art. 84 din Legea nr. 230 din 28.07.2022, se constată că AGEPI nu cunoaște setul de acte care urmează a fi prezentate ce demonstrează capacitatea economică de gestionare colectivă. Întrucât la întrebarea de concretizare – dacă va fi o Listă a documentelor și a informațiilor relevante care urmează a fi depuse, o Listă care va fi valabilă pentru toți solicitanții avizului în egală măsură și pentru excluderea manipulărilor și a protecționismului din partea AGEPI, directorul AGEPI a răspuns că o astfel de listă nu va fi.

Marcel Oțel, directorul ANPFI, în cadrul ședinței AGEPI de clarificare a noilor reglementări ce reies din lege, l-a întrebat pe directorul AGEPI, Eugeniu Rusu cu privire la lista documentelor care trebuie depuse la agenție pentru înregistrarea OGC-ului. Drept răspuns, Eugeniu Rusu, directorul instituției a făcut referire la legea veche. Asta deși pe data de 09 septembrie 2022 în Monitorul Oficial a fost publicată legea nouă.

„O sa depuneți cerere de avizare și noi o să examinăm și o sa va spunem dacă OGC-ul întrunește condițiile sau nu”, a punctat Rusu.

În cadrul discuției, dl Oțel l-a întrebat pe dl Rusu și despre cum ar putea în mod legal un OGC avizat să convoace, de exemplu, Adunarea Generala pe data de 10-15 noiembrie, dacă termenul de convocare și organizare a Adunării Generale este de două luni.

Directorul AGEPI a răspuns evaziv: „Dacă vreți să vă conformați tuturor prevederilor care sunt în comunicat, dumneavoastră o să fiți în termini legali și OK cu toate prevederile legale. (…) Procedura sau formula care a fost propusă de către AGEPI este una legală și nu încalcă nici o prevedere din noua lege”.

În același timp, dl Oțel M. a cerut claritate cu privire la anunțul de înregistrare a OGC-urilor, dacă e valabil și pentru cele existente, în condițiile în care termenele stabilite sunt în afara cadrului legal al noii legi, care va intra la 10 octombrie. Or, anunțul AGEPI favorizează OGC-urile noi – care vor să fie avizate, deoarece ele au dreptul să depună actele cu 2 luni mai devreme decât OGC-le care activează la moment.

Rusu a precizat că: „Anunțul este clar, sunt niște termeni de referință. Nu este obligatoriu, noi am venit în întâmpinarea OGC-urilor cu termeni legali și nu este niciun favoritism pentru nimeni”.

Reprezentanții OGC-urilor care activează de mai mulți ani în Republica Moldova sunt convinși că atât noua lege, cât și controversatul Anunț de stabilire a condițiilor pentru depunerea actelor de avizare, au scopul de a infiltra pe piața locală niște OGC-uri care sunt propulsate din spate de către organizații din Federația Rusă. Acestea au fost la Chișinău în vizite “de lucru” în noiembrie 2021 și au avut întrevederi cu Rusu E., directorul AGEPI. Ne-am expus public în acest sens și am alertat și instituțiile de stat referitor la aceste riscuri. În același timp, toată comunitatea de autori, compozitori și artiști sunt stupefiați și indignați de faptul că AGEPI, prin acțiunile sale, elaborând noua lege privind dreptul de autor și drepturile conexe, a deschis larg poarta unor entități propulsate de organizații din Federația Rusă.

BANI.MD a scris anterior că, anume în interesele terțelor persoane (agenți economici și OGC-uri din Rusia) AGEPI a elaborat prezenta lege a drepturilor de autor. Este vorba de Российское Авторское Общество (RAO), Всероссийская Организация Интеллектуальной Собственности (VOIS) și Российский Союз Правообладателей (RUR). Acestea au atacat prin metode raider domeniile drepturilor de autor și conexe din Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan, RAO i s-a creat impresia că ar putea distruge în scop de acaparare și sistemul drepturilor de autor din Republica Moldova.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău