Dolarul. De unde a apărut simbolul $

18 Feb. 2024, 08:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
18 Feb. 2024, 08:55 // Bani și Afaceri //  bani.md

Dolarul are o istorie lungă în spate și nimeni nu poate spune cu exactitate cum a apărut el. Există mai multe variante, însă cea mai credibilă este cea a Biroului de Gravură și Tipărire. Aceștia spun că originea monedei americane vine de la peso spaniol, care a fost acceptat ca unitate de bază a valorii în America colonială la sfârșitul anilor 1700.

Manuscrisele din perioada anilor 1700 arată că peso-ul în America era prescurtat PS. Se crede că, odată cu trecerea timpului, abrevierea a fost adesea scrisă astfel încât S-ul să fie deasupra P-ului, producând o aproximație a simbolului $ pentru dolarul de astăzi. Acest simbol a apărut pentru prima dată în presa scrisă după 1800. A început să fie folosit la scară largă după ce a fost emis primul dolar de hârtie din SUA, în 1875.

Semnul dolarului a fost folosit pentru prima dată pe 1 aprilie 1778. Pollock a emis o factură trimisă congresmanului Robert Morris folosind simbolul pentru dolarul de astăzi. Acesta din urma a preluat simbolul, răspândindu-l la scara largă. În curând simbolul avea să fie folosit și în actele guvernamentale.

Teorii cu privire la apariția simbolului $

Teoria PS este acceptată la scară largă, însă au existat mai multe variante cu privire la apariția simbolului $. Una dintre cele mai populare a venit din partea filozofului și scriitoarei libertariene Ayn Rand. În romanul său „Atlas Shrugged” din 1957, ea a scris un capitol despre simbolul monedei americane. Ea susține că semnul $ nu reprezintă nicio monedă, ci un simbol al libertății economice a națiunii.

În cartea sa, Rand a scris că semnul dolarului (scris cu două tăieturi în jos în loc de una) provine de la inițialele Statelor Unite. Potrivit scriitoarei, simbolul este un U suprapus peste un S, mai puțin partea de jos a lui U. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă documentară care să susțină această teorie. Mai mult decât atât, există semne clare care arată că dolarul era deja folosit în momentul formării Statelor Unite.

Istoria dolarului american a fost destul de complexă. Prima apariție datează încă din 8 august 1786, însă nici până astăzi istoricii nu pot răspunde la multe întrebări cu privire la crearea sa. Există multe teorii, însă niciuna dintre ele nu a fost acceptată pe plan internațional, potrivit History.com.

Curiozități despre dolarul american

Câteva curiozități despre dolarul americani pe care puțini le cunosc:

  1. Dacă am aranja toate bancnotele dolarilor americani una lângă alta, acestea ar înconjura Ecuatorul de 24 de ori;
  2. Pentru crearea unei bancnote Banca Federală cheltuie 4.1 cenți;
  3. Dolarul american poate fi urmărit pe wheresgeorge.com folosind doar seria bancnotei;
  4. Primii dolari americani aveau valoare de 1, 5, 25 și 50 de cenți;
  5. Un milion de bancnote de 100$ cântăresc 9,25 kilograme;
  6. O bancnotă de 5$ are o durată de viață de aproximativ 15 luni, iar una de 100$ poate fi păstrată în circulație până la opt ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău