Economia mondială și predicții legate de evoluția prețurilor criptomonedelor

11 Iul. 2023, 05:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Iul. 2023, 05:35 // Actual //  Lupu Eduard

Criptomonedele au devenit din ce în ce mai relevante în contextul economiei globale, întrucât acestea au evoluat semnificativ de la începuturile lor și au început să aibă un impact semnificativ asupra piețelor financiare.

În acest text, vom explora conexiunile dintre economia globală și criptomonede, și vom analiza șansele ca piața cripto să se dezvolte în continuare și să crească considerabil în capitalizare.

Evoluția monedelor digitale
În ultimii ani, evoluția monedelor digitale, cunoscute sub denumirea de criptomonede, a captat atenția economiilor globale și a atras interesul unor țări, instituții și companii importante. Aceste active digitale au reprezentat o inovație în domeniul financiar și au deschis noi posibilități în tranzacțiile și investițiile digitale. Să explorăm cum unele țări și instituții s-au implicat activ în acest domeniu și au încheiat parteneriate puternice în lumea criptomonedelor.

În primul rând, trebuie menționate Elveția și Japonia, două țări care au adoptat o abordare deschisă și prietenoasă față de criptomonede. Elveția a devenit o destinație principală pentru start-up-uri și companii de blockchain, oferind un cadru legal stabil și transparent. În Japonia, criptomonedele, în special Bitcoin, au fost recunoscute ca mijloace de plată legale și au fost introduse reglementări specifice pentru a promova creșterea și adopția lor în economie.

De asemenea, companii și instituții financiare au manifestat un interes semnificativ față de criptomonede și au încheiat parteneriate strategice în acest domeniu. De exemplu, Tesla, compania de automobile electrice condusă de Elon Musk, a anunțat că va accepta Bitcoin ca metodă de plată pentru achiziționarea vehiculelor sale. Această mișcare a adus criptomonedele în atenția publicului larg și a generat un val de interes în rândul altor companii.

În domeniul instituțiilor financiare, PayPal a lansat servicii de cumpărare, vânzare și deținere a criptomonedelor, deschizându-le accesul către un număr mare de utilizatori. În plus, companii precum Visa și Mastercard au început să integreze criptomonedele în infrastructura lor de plată, facilitând utilizarea acestora în tranzacțiile de zi cu zi.
De asemenea, nu putem ignora impactul Chinei în lumea criptomonedelor. Deși China a introdus restricții și reglementări stricte asupra criptomonedelor, a fost o forță majoră în dezvoltarea tehnologiei blockchain. Companii chinezești au fost implicate în dezvoltarea de proiecte blockchain și au fost lideri în mineritul de criptomonede, contribuind la creșterea și dezvoltarea pieței cripto.

Interconexiuni dintre criptomonede și economia globală

Diversificarea portofoliilor de investiții: Investitorii instituționali și retail își îndreaptă tot mai mult atenția către criptomonede ca parte a unei strategii de diversificare a portofoliilor. Această creștere a interesului a dus la integrarea criptomonedelor în sistemul financiar global și la o creștere a lichidității acestor active digitale.

Utilizarea criptomonedelor în comerț și servicii: Criptomonedele devin tot mai acceptate ca metodă de plată în diverse sectoare economice, inclusiv în comerțul electronic, turism și servicii financiare. Această adoptare extinsă a criptomonedelor le oferă o legitimitate crescută și le permite să devină o alternativă reală la monedele tradiționale. De exemplu, criptomoneda Bitcoin are un preț relativ stabil și oferă siguranță, acestea fiind două dintre motivele pentru care moneda electronică a fost adoptată la scară largă.

Tehnologia blockchain și impactul asupra eficienței economice: tehnologia blockchain, pe care se bazează criptomonedele, are potențialul de a îmbunătăți eficiența și transparența în diverse sectoare economice. De la transferurile de bani transfrontaliere rapide și ieftine până la eliminarea intermediarilor în tranzacțiile financiare, blockchainul poate aduce beneficii semnificative economiei globale.

Indicatori care sugerează evoluția sau involuția pieței globale de criptomonede
Evoluția pieței cripto în ultimii ani indică un potențial semnificativ de creștere în viitor. Iată câteva factori care susțin această perspectivă:

1. Interesul instituțional în creștere: instituțiile financiare și companiile mari își manifestă tot mai mult interesul și implicarea în piața criptomonedelor. Aceasta poate aduce o creștere semnificativă a capitalizării pieței cripto și o integrare mai puternică în sistemul financiar global.

2. Adoptarea guvernamentală și reglementarea: mulți guverne și instituții guvernamentale își revizuiesc politica și reglementările privind criptomonedele. O reglementare adecvată poate spori încrederea investitorilor și aduce un sentiment de stabilitate în piață.

3. Inovare tehnologică continuă: dezvoltarea tehnologiei blockchain și a criptomonedelor nu se oprește, iar noi soluții și aplicații apar constant. Această inovare tehnologică continuă poate stimula adopția în masă a criptomonedelor și poate contribui la creșterea pieței.

Conexiunile dintre economia globală și criptomonedele devin tot mai puternice pe măsură ce acestea evoluează și se integrează în sistemul financiar global. Adoptarea largă, interesul instituțional și inovarea continuă sugerează că piața cripto are șanse reale de a crește considerabil în capitalizare în viitorul apropiat. Cu toate acestea, este important să recunoaștem că piața cripto este și va rămâne volatilă, iar investitorii trebuie să fie conștienți de riscuri și să-și conducă deciziile de investiții cu prudență.

Impactul valorii de piață și a volumului de tranzacții în evoluția criptomonedelor și a economiei globale

Capitalizarea de piață și volumul de tranzacții reprezintă doi indicatori cheie care pot influența notorietatea și popularitatea unei criptomonede. În acest text, vom explora modul în care acești factori afectează creșterea notorietății unei criptomonede și influențează percepția sa în cadrul comunității cripto și în rândul investitorilor.
Capitalizarea de piață a unei criptomonede reprezintă valoarea totală a tuturor unităților monetare existente în circulație. Cu cât capitalizarea de piață este mai mare, cu atât criptomoneda este considerată mai valoroasă și mai notorie. Investitorii și utilizatorii își îndreaptă atenția către criptomonede cu capitalizări de piață semnificative, deoarece acestea oferă un grad mai mare de stabilitate a prețului și lichiditate.

Volumul de tranzacții reprezintă cantitatea de criptomonede tranzacționate într-un anumit interval de timp. Cu cât volumul de tranzacții este mai mare, cu atât criptomoneda este percepută ca fiind mai activă și mai utilizată în cadrul comunității. Un volum ridicat de tranzacții indică faptul că există interes și cerere semnificativă pentru criptomoneda respectivă, ceea ce poate atrage noi investitori și utilizatori.
Atât capitalizarea (cunoscută drept market cap), cât și volumul de tranzacții pot influența în mod direct feedback-ul și aprecierea comunității cripto și a investitorilor. O creștere semnificativă a celor 2 parametri poate genera un sentiment de încredere și entuziasm în rândul comunității, atrăgând astfel mai mulți participanți și sporind notorietatea criptomonedei. Nu doar investitorii de rând sunt atrași de subiectele tabu și tendințele din sfera cripto, ci și instituțiile financiare, care se asociază des cu monedele care atrag atenția în mass-media și le pot aduce nu doar venituri extra sau beneficii de pe urma utilizării sistemelor din spatele monedei, ci și un plus de popularitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău